UHD çözünürlük (4K olarak da adlandırılır), piksel sayısını ifade eder (daha fazla piksel, daha yüksek çözünürlük demektir). HDR ise TV'nizin koyu ve açık renk tonlarını daha geniş bir yelpazede ifade etmesini sağlayan bir teknolojidir. UHD (4K) ve HDR birlikte çalışarak daha kesin ve gerçekçi bir görüntü oluşturur.
Bir sinema formatı olan ultra HD çözünürlük 4096×2160 pikseldir ve genellikle 4K ve üzeri çözünürlükteki TV'leri ifade etmek için kullanılır. UHD ve 4K terimlerinin aynı anlamda olduğu kabul edilebilir. UHD ya da ultra yüksek çözünürlük gibi isimlerle de bilinen ultra high çözünürlük gerçek 4K deneyimi sunar.
HD, Full HD, Ultra HD ve 4K terimleri, televizyon ve video çözünürlüklerini ifade eder. HD ve Full HD daha düşük çözünürlüklere işaret ederken, Ultra HD ve 4K daha yüksek çözünürlükler ve daha yüksek piksel yoğunlukları sunar. Bu da daha net, keskin ve ayrıntılı görüntüler elde edilmesini sağlar.
HDR uyumlu ekranlar minimum Full HD 1080p çözünürlüğe sahip olmalıdır.
UHD, ultra yüksek çözünürlük içeren bir görüntü kalitesinin adı olarak ifade edilmektedir. Bu formatın sahip olduğu piksel miktarı 4096x 2160 olarak belirtilmektedir. UHD TV Özellikleri Nelerdir? UHD Televizyonlar normal bir televizyona göre yaklaşık 23 kat daha kaliteli bir ekran çözünürlüğüne sahip olmaktadır.
İlgili 38 soru bulundu
4K nedir? UHD nedir? Basitçe ifade etmek gerekirse; UHD, Ultra Yüksek Çözünürlük anlamına gelir ve 4K Çözünürlük bir UHD çözünürlük türüdür. Farklı markalar aynı şeyi ifade etmek için Ultra HD, 4K TV, Ultra Yüksek Çözünürlüklü TV ve 4K UHD TV gibi çeşitli ifadeler kullanır.
4K UHD, 1080p. çözünürlüğe sahip bir televizyonun dört katı piksele ulaşarak daha iyi çözünürlük, buna bağlı olarak da şaşırtıcı derecede net ve detaylı bir görüntü sunuyor.
HDR hem karanlık hem de aydınlık görüntüleri detaylı bir şekilde gösterebildiği için, gün ışığına tekrar çıktığınızda ayarlarınızı senaryodan senaryoya değiştirmeye ve parlaklık seviyesiyle oynamanıza gerek kalmaz. HDR görüntü, performanstan taviz vermeyip görüntü kalitesini arttırdığı için tavsiye edilen bir araçtır.
Genel olarak, HDR teknolojisi, daha gerçekçi ve canlı renkler sunarak, daha belirgin ayrıntılar sağlayarak, kullanıcıların daha zengin bir deneyim yaşamalarına yardımcı olur. Bu nedenle, HDR özelliği olan bir monitör, hem oyun oynayanlar hem de diğer kullanıcılar için tercih edilebilir bir seçenektir.
HDR özelliği FPS düşürür mü? Düşürmez. Monitörle yapılan hiçbir ayar FPS ne arttırır ne de düşürür.
Android 14 ile telefonlara Ultra HDR özelliği geliyor
Google'ın çıkacak olan Android 14 güncellemesi, akıllı telefonların JPEG formatında çekim yapan yeni bir format olan "Ultra HDR" modunu dosya formatının kaydettiği tipik 8 bit sınırlamasından daha fazla dinamik aralıkla yakalamasına olanak sağlayacak.
Ultra High Definition (UHD), 3840 x 2160 piksel ve üzeri çözünürlüğe verilen addır. Bir UHD monitör, bir Full-HD monitörün dört katı çözünürlük sağlar.
Ultra Yüksek Çözünürlük olarak tanımlanabilecek iki çeşit çözünürlük vardır: 4K UHDTV (2160p) 3840 × 2160 (8.3 megapiksel) çözünürlüğe sahiptir. Bu da demek olur ki 1920 × 1080 (2.1 megapiksel) çözünürlükten 4 kat daha fazla piksele sahiptir. 8K UHDTV (4320p) 7680 × 4320 (33.2 megapiksel) çözünürliğe sahiptir.
OLED televizyonlar, daha yüksek kontrast oranları, daha derin siyahlar ve daha geniş görüş açıları sunar. QLED televizyonlar ise daha yüksek parlaklık, daha yüksek renk doğruluğu ve daha geniş bir renk gamı sunuyor. Eğer karanlık bir odada film veya TV şovu izleyen biriyseniz, OLED tercih edebilirsiniz.
Full HD TV'lerde 4K video izlemek için harici oynatıcı, 4K uydu yayınları izlemek için de harici 4K uydu alıcısı almanız şarttır. Paneliniz 55 inçten küçükse, HD görüntülere karşı hiçbir üstünlüğünü göremeyeceksiniz.
Televizyonumun 4K olduğunu nasıl anlayabilirim? Bunu anlamanın en kolay yolu satın aldığınız televizyonun kutusunda bulunan “UHD” logosu.
Fotoğraf ya da video çekimi sırasında kadrajda güçlü bir ışık kaynağının olduğu ya da önde duran cisimlerin karanlık bir gölge gibi gözüktüğü durumlarda HDR modu kullanılarak çekim kalitesi açısından daha iyi sonuçlar elde edilebilmektedir.
Standart modu ve BT2020 seçerseniz HDR moduna geçilmeden önce DCI-P3 seçilir, bu durumda masaüstü "soluk" görünecektir. Yukarıda belirttiğimiz üzere, bu durum normaldir. HDR'ı sürekli açık tutmak yerine sadece HDR destekli içerik görüntüleyeceğiniz zaman açmanızı öneririz.
Günümüzün popüler grafik işlemci üreticilerinden AMD ve NVIDIA, her ne kadar yeni nesil ekran kartlarında bu teknolojiyi rahat bir şekilde işleyebiliyor olsa da, yapılan testler NVIDIA adına hiç iyi sonuçlar vermiyor. HDR kullanımında SDR'ye göre daha az performans gösteren kartlar, %10'a varan güç kaybediyor.
FPS artırma ve/veya otomatik HDR'yi destekleyen çoğu oyun için bu özellik varsayılan olarak açıktır. Ancak bazı oyunlarda bu özelliği kendiniz etkinleştirmeniz gerekir.
HDR'nin oyunlarda kullanılmasının ana faydası, oyunculara daha gerçekçi ve çarpıcı bir görsel deneyim sunmasıdır. HDR, geniş renk ve parlaklık aralığı ile oyunlardaki görsel efektlerin ayrıntısını ve zenginliğini artırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri