Hegel'e göre estetik, “Güzel Sanatlar Felsefesi” olarak adlandırılmaktadır. Ona göre sanat; insanların fiziksel, ruhsal, duyusal ve düşünsel gereksinimleri sonucunda ortaya çıkan bir alandır. Sanata olan bu gereksinimin nedeni ise insanın düşünen bir bilinç olmasından kaynaklanmaktadır.
Bu anlayış, Hegel estetiğine de içkindir. Düşünür, bu nedenle “Felsefi Bilimler Ansiklopedisi III” adlı yapıtının “Saltık Tin” bölümünde ülküyü, sanat yapıtı olarak tanımlar ve idenin belirlenimini gözeterek, sanatı “saltık tinin biçimi” olarak tanımlar.
19. yüzyılda Alman filozof Hegel'e göre güzellik, tabiatın kendisinin bütünündeki Mutlak Ruhun görüntüsüydü.
Schiller'e göre, formlarda ve hayatta kendini gösteren güzelliği yaratan Schiller'de oyundur. "İnsan yalnızca güzellikle oynar... İnsan, kelimenin tam anlamıyla yalnızca insan olduğu zaman oynar ve yalnızca oyun oynadığı zaman insandır."[14] Kısacası sanat oyundur; yaratıcılık oyundur; imgelem oyundur.
Aristoteles'e göre sanat bir taklit (mimessis)tir. Sanatçı doğa unsurlarını, insan ilişkilerini, hem olanı hem de olabilir olanı yansıtır. Ama olabilir olanı yansıtırken de gerçeğe bağlı kalır, ondan uzaklaşmaz. Çünkü başka bir dünya yoktur.
İlgili 35 soru bulundu
Sanat eserlerinden de söz edilir. Sokrates'e göre; güzel insanlar, süsleme- ler, resimler ve heykeller onları gördüğümüzde bize zevk verir. Güzel sesler, müzik, sohbetler ve öyküler de üzerimizde aynı etkiyi yaratır. Yani görme ve duyma yoluyla zevk aldığımız şeyler güzel olarak adlandırılır20.
Freud, bu yazısında çocuğun yaratıcı oyunu ile sanatçının hayalleri ve gündüz düşleri arasında önemli bir koşutluk kurar. Sanatı bir rüyaya benzetir ve böylece kendisini rüya araştırmasından yapıt çözümlemesine, oradan da yapıtın yaratıcısının incelenmesine götüren bir yol izler.
Aristoteles'e göre sanat, genel olarak taklittir (mimesis). O, buradaki taklit terimini, sanatçının taklit etme etkinliğine ilişkin olarak kullandığı gibi, bir taklit ürünü olan sanat yapıtlarına ilişkin olarak da kullanmaktadır.
Platon'a göre sanatçı epistemeye sahip değildir; sanatçı hakikati bilmez, bu yüzden sanat hakikat değil yalnızca hakikatin taklididir. Platon'un bu sanat anlayışının arkasında kendi oluşturduğu idealar kuramı bulunduğu kadar, Antik Yunan'dan miras aldığı sanatçı imgesi de önemli bir role sahiptir.
Güzelliği “görünüş dünyasında ortaya çıkan özgürlük”(Soykan, 2015:127) olarak tanımlayan Schiller, “güzellik” kavramının değerini incelediği eserinde, bölünmüşlüğün ancak sanat aracılığıyla ortadan kalkacağını savunur. Çünkü sanat kişiyi özgürleştirir.
Mutlak idealizm sistemi. Hegel felsefesi her şeyden önce bireylerin kendi kendilerine ilişkin olarak özgür bir bilince ulaştıkları bir insanlık tarihi felsefesidir. Ama bilinç kendi başına özgür değildir; bilincin özgürleşmesi Tinin Fenomenolojisi'nde betimlenen karmaşık bir süreçle gerçekleşir.
Hegel'e göre, insan için ilk gerçeklik, kendi kendisidir. Oysa kendi kendisini anlamaya çalışan insan, bir başkasını tanıması ve dışsallaşması gerektiği için bir çelişme ile karşı karşıya kalır. Aynı Faulkner'ın dışarıdaki gerçeklik üzerinden insana yönelmesi gibi.
Hegel, tanrının varlığını somut olarak kanıtlayamayacağımızı belirtir, onu ancak duygu, düşünce ve temsil (imaj) ile algılayabiliriz der. Yani tanrının varlığı hiçbir zaman bilimsel bir yolla kanıtlanamaz. Çünkü tanrının kendine ilişkin bilinci, insanın tanrıya ilişkin bilincinden başka bir şey değildir.
Hegel'e göre, artistik güzel, güzelin tek biçimidir. «Sanattaki güzel Tin'den doğar ve yeniden do ğar; onda birdenbire ortaya çıkar. Doğadaki güzellikten üstün olan sanattaki güzelliğin ürünleri doğa ve onun fenomenleri üzerinde yer alır»0 .
Hegel, işte bu noktada bilginin formları kadar içeriğinin de zihnin eseri, ürünü olması gerektiğini savunur. Demek ki, bilginin tüm ögeleri zihnin eseridir. Hegel'e göre, insan, bilgide kendisinin dışında olan, kendisinin yaratmadığı ve insandan bağımsız olan bir dünyayı tecrübe etmektedir.
Hegel felsefesinde doğa yasalarına tabi olarak varolan doğal şeylerin kendilerini doğa yasalarından bağımsız olarak gerçekleştirmeleri ve özgür olmaları mümkün değildir. Bu bakımdan doğa yasalarının egemenliğinde olan her doğal şey kendisi için değil, kendinde varolandır.
Sanatın yalnızca estetik ve güzellik için yapıldığını ve gerçek sanatın yalnızca bu şekilde var olabileceğini savunan bu düşüncede sanat yalnızca sanat için vardır. Bu dönemin savunucuları Max Ernst, Mark Rothko, Andy Warhol, Gustav Klimt ve Fustave Moreau'dur.
Platon için sanatsal yaratı; bilinçli, bilinerek yapılan bir şey olmadığı için ve kopyanın kopyası olduğu için değersizdir. Bir taklittir. Gerçeklikten pay almadığı için bizi hakikat'e götürmez. Politik açıdan sansürden, dene- timden geçmeyen bir sanat eseri toplum için zararlıdır.
Platon tüm eleştirilerine rağmen şüphesiz ki sanatı değersiz bir alan olarak görmüyordu. Aksine sanatın değeri büyüktü. Onun bu denli değerli olmasının sebebi sosyal ve siyasal işlevlerinin insan üzerindeki azımsanamaz etkisidir. Dolayısıyla bu durum onu kontrol altına alınması gereken bir alan haline getirmektedir.
Sanat felsefesi ise insanın meydana getirdiği eserleri ele alan, sanata dair yaratmaların ve zevklerin anlamını inceleyen bir felsefe dalıdır.
Sanat Değersiz Bir Taklit Değildir
Hem sanatçı bir şey yaparken doğayı değil, doğayı da oluşturan İdeaları taklit eder. Yani sanat doğanın taklidi değil, sanatçının akılsal dünyayı seyretmesi ve o güzelliği duyular dünyasında meydana getirmesidir.
Platon: Platon'a göre sanat bir taklittir. Yaratılan tüm eserler, formlarının taklididir. Aynı şekilde sanat, insanları eğlendiren ve haz veren bir eylemdir. Kant: Sanatı ahlaktan ve akıldan farklı değerlendiren Kant, sanat bilgisinin kendisinde var olduğunu savunmaktadır.
Sanat nedir sorusu, geleneksel sözlük anlamı olarak insan yaratıcılığının, becerisinin ve hayal gücünün ifadesi veya uygulaması olarak tanımlanıyor. Sanatların çoğu görsel olarak deneyimleniyor. Çoğu sanat türü ise yedi farklı sanat dalından biri olarak kategorize edilebiliyor.
Sanat psikolojisi, psikoloji kuramlarından yola çıkarak sanatçıyı ya da sanat eserini açıklamaya çalışır. Sanat psikolojisinde Antik Dönem'den itibaren kullanılan mimesis ve katarsis kavramları önemlidir. Mimesis yansıtma kavramına, katarsis ise duyguların boşalımı anlayışına dayalıdır.
Sanat felsefesi, resim, şiir, belagat, müzik gibi sanat türlerini belli başlı metotlarla inceleyen ve yorumlayan bir disiplindir. Tarihi Antik Yunan filozoflarına kadar uzanır. İlk kez 18. yüzyılda ''Estetik'' adıyla ortaya çıkan bu felsefe edebiyat, tiyatro, heykel gibi sanat türlerini de kapsar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri