Yeni terimler. Yeni Blue dCi dizel motorlarda, kirletici emisyonları azaltmak için AdBlue® ile çalışan bir Seçici Katalitik İndirgeme (SCR*) sistemi bulunur. Bu teknoloji dizel motorların saldığı azot oksit (NOx) bileşiklerini sürekli olarak tehlikeli olmayan gazlara (buhar ve azot) dönüştürür.
Teşekkürler. Peki nerede kullanılır bu ADBlue? 1.5 Blue dCi adıyla çıkan dizel ünitede var adblue. arabanın adblue yi yakması için sistem var. yani mazot deposundan ayrı. sizinki adblue olmayan dizel motor olduğu için adblue yi araca yaktıramazsınız.
Dolu bir adblue deposu ile yaklaşık olarak 5 bin ile 15. bin kilometre arasında yolculuk yapmanız mümkündür.
Renault Total diyor. Forumda HDİ ve DCİ kullananların çoğu da Total için daha iyi menzile sahip ve temiz yakıt diyor. Kendi tecrübemiz olarak eskiden BP'den benzin alırdık. Bu arada Renault'da Total öneriyor.
Dizel yakıta ve SCR yani seçici katalitik indirgeme sistemi, motor teknolojisiyle üretilen bütün araçlarda AdBlue tercih ediliyor. Bu araçlar arasında Citroen BlueHdi, Mercedes BlueTech, Volkswagen Bluemotion, Renault Blue dci, BMW Blue Perfonmance ve Ford ecoblue yer alıyor.
İlgili 24 soru bulundu
Zaten bu yüzden kullanım alanı giderek artıyor ve çok daha fazla karşımıza çıkıyor. Aracınızı genel bakım için servise verdiğinizde AdBlue tankı da dolduruluyor ve bir AdBlue tankı ile 10 bin ila 15 bin km arasında yolculuk yapabiliyorsunuz.
Turbo omru 150k km ortalama.
“Blue dCi” adıyla anılan motor, önceki nesil motora kıyasla 5 bg daha fazla güç ve 10 Nm daha yüksek tork sağlayarak performanslı bir sürüş sunuyor. Düşük yakıt tüketimi (4,0-4,2l/100 km) ve karbondioksit emisyon salımı (105-112 g/km) ile Blue dCi 115 motor, verimli ve performanslı bir sürüş sunuyor.
Şu anda Türkiyede satılan en iyi dizel: BP ultimate dizel'dir. Bahsettiğiniz 50 ppm 350 ppm kükürt oranının yanında; dizeli kalitesi konsunda en önemli parametre setan sayısıdır. Hatırlarsanız PO zamanında setan ile ilgili çok reklam yapmıştı. Euro3 (EN 590) ve euro 4 dizellerin setan sayısı 46-55 arasında değişir.
Eğer tank boşalırsa aracınızın yakıt püskürtme sistemi otomatik olarak püskürtme şiddetini azaltır. Sonrasında ise aracınız çekişten düşer. Yani AdBlue biterse aracınızda, izin verilen emisyon düzeylerinin aşılmasına neden olur. Bu aşım nedeniyle de katalizör kısa sürede hasar görür.
Genel olarak aracınızda AdBlue ışığı yandıktan sonra 2000 km daha yol gidebilirsiniz.
Dizel motorlu araçların emisyon değerlerini düşürmek için kullanılan Adblue, %32,5 oranında temizlenmiş üre ile %67,5 oranında saf sudan oluşur. Seçici katalitik indirgeme sistemi yani SCR sistemine sahip olan araçlarda kullanılan bu emisyon sıvısı, egzoz gazında bulunan azot oksitin azaltılmasını sağlar.
İzin verilen emisyon düzeylerinin aşılmasına neden olur ve katalizör kısa sürede hasar görür. Filtrelerden sıvı geçişi sağlanmadığı için filtreler kurur ve büzüşür. Bu aracınız için maliyetli olacaktır. Adblue tamamen bittiğinde ise ise araç sisteme zarar vermemek için aracınız stop eder ve çalışmaz.
Satın alınan AdBlue'nun kalitesini anlayabilmek için ISO-22241-2 standartlarında yer alan 18 parametreye bakılması gerekmektedir. Örnek olarak; *Üre kalitesini anlayabilmek için satın alınan üründe mutlaka Aldehit, Biüre, Fosfat ve safsızlık içeriklerine baktırılmalıdır.
1.5 Dci motor birçok marka model araçta kullanılan 4 silindirli 8 valfli turbo beslemeli bir motordur.
Yeni Blue dCi dizel motorlarda, kirletici emisyonları azaltmak için AdBlue® ile çalışan bir Seçici Katalitik İndirgeme (SCR*) sistemi bulunur. Bu teknoloji dizel motorların saldığı azot oksit (NOx) bileşiklerini sürekli olarak tehlikeli olmayan gazlara (buhar ve azot) dönüştürür.
BlueDci motorlar, dizel yakıtlı araçlarda kullanılan Euro 6d-TEMP emisyon standartlarına uyumlu bir motor serisidir. Bu motorlar, yakıt verimliliğini artırmak, CO2 emisyonlarını azaltmak ve performansı optimize etmek için tasarlanmıştır.
Dizel motorlu araçların ortalama ömrü 400.000 ila 500.000 kilometre arasındadır. Markaya göre farklılıklar olsa da halen 1 milyonu bulan bazı modeller var, bunlardan 2-3 milyonu geçenlerde vardır. Yanma sisteminin direkt kullanılmasının bunda ciddi bir etkisi olduğunu söyleyebiliriz.
Dizel araçlarda ise atmosferik motorlarda 250 bin km'ye, turbo motorlarda yine 150 bin km'ye kadar çıkılabiliyor.
Dizel araçlar motor sağlığı için sık sık ve düzenli bir şekilde kullanılmalıdır. Bu motorlar daha sık ve önleyici bakım gerektirmektedir. Diğer taraftan benzinli motorlar dizel motorlar gibi sık kullanıma gerek duymazlar. Ayrıca benzinli araç motoru daha uzun ömürlüdür.
Peki bu karışıma su ekler ya da AdBlue deposunu su ile doldurursak ne olacak? Su AdBlue sıvısının işlevini görmediği için emisyon değerleriniz düşmeyecek ve katalizör hasar görmeye başlayacaktır. AdBlue'nun yaptığı görevi su karşılamayacak ve böylelikle aracınızın katalizörünü bozacaksınız.
Adblue iptalinde yapılan işlem, sistemin by-pass edilmesidir. Uygulama sonucunda araca hiçbir zarar gelmeyecektir.
Adblue'yu pompadan alarak gereksiz plastik kullanımının önüne geçin. Bluematik ile aracınızdan inmeden, temassız bir şekilde Adblue alımınızı gerçekleştirin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri