Hegel, düşüncenin hareketinden sezinlediği diyalektiği, evrenin hareketine yöneltmiştir; çünkü Hegel evreni "maddeleşmiş bir fikir" olarak görürdü. Başka bir açıdan Hegel'e göre düşünce ve varlık özdeştirler aslında. Burada diyalektik, bütün düşüncenin ve varlığın gelişim sürecidir.
HEGEL'DEN MARX'A DİYALEKTİK
İkincisi Hegel'de diyalektik esas olarak düşüncenin hareketini konu alır, böylece hareket, çelişkiler ve ilerleme süreçleri düşünce sınırları içerisine hapsolmuştur. Aslında Hegel diyalektiği bir 'kavramlar diyalektiği'dir ve idealisttir.
Bir görüş ya da tez üzerinden yapılacak tartışmalar neticesinde, mantıksal sonuçları kullanarak bu tezi incelemeye ve çürütmeye diyalektik denir. Daha basit şekilde, 'Akıl yürütme yoluyla doğrulara ulaşma yöntemi' şeklinde ifade etmek mümkün.
Zıt fikirlerin mantık çerçevesinde çarpışması ile doğruyu bulma yöntemdir. Temel mantığı şu: Bir insanın, herhangi bir konuda doğruya ve gerçeğe ulaşmaya çalıştığını varsayalım. Eğer bu konu matematiksel ise, formüle dökülebiliyor ise sorun yok, rakamlar kesindir ve bizi doğru sonuca ulaştırır.
Hegel'e göre bilgisel süreçle doğasal süreci kapsayan ve bir düşünceden ibaret olan saltık varlık'ın gelişme süreci diyalektikle gerçekleşir.
İlgili 45 soru bulundu
Karl Marx ve Heidegger etkilediği düşünürler arasında yer alır. Hegel'e göre her varlık, belli bir oluşum sürecinde yer alır ve hiçbir şey tam anlamıyla sona ermez. Doğada ve tarihte mutlak yok oluş söz konusu değildir. Sürekli bir ilerleme ve dönüşümün yer aldığı bu sisteme kısaca diyalektik idealizm denir.
Hegel, felsefenin özgün başlangıcını Parmenides'in varlık öğretisinde görürken, Parmenides ile birlikte Zenon ve Herakleitos'u diyalektik düşüncenin en özgün nitelikte temellerini oluşturan filozoflar olarak kabul etmektedir.
Diyalektik Kelimesi Üzerinden Örnek Cümleler
''Bu konunun diyalektik açıdan ele alınması gerekir.'' ''Diyalektik bir bakış açısı ile durumdaki problemler ortadan kaldırıldı.'' Akıl yürütme yoluyla doğruları ulaşma yöntemi olarak öne çıkan diyalektik kelimesi, özellikle birçok felsefi kitapta karşılaşılır.
Diyalektik ise temelde karşıtlıkları analizinin merkezine alır. Modern anlamda diyalektik yönteme göre hiçbir şey durağan ve değişmez değildir, şeyler sürekli hareket ve değişim halindedir. Deneyimlediğimiz hareketin kaynağı maddenin içsel bağıntıları, çelişkileridir.
Başka bir ifadeyle Sokrates'in diyalektik yöntemi soru-cevap yoluyla karşı tarafı anlama ve buna bağlı olarak da ondan bir şeyler öğrenme amacı güden bir yöntemdir. Bu yöntemle o, karşısındakileri sorduğu sorular üzerinde düşünmeye itmektedir.
«Diyalektik mantık» terimine ilk kez Kant'ta rastlıyoruz, Kant'ın geniş mantık anlayışının bir bölümü olarak. Hegel; Herakleitos ve Platon'un diyalektik anlayışını geliştirip, üç aşamalı gelişme anlayışını ekleyerek oluşturduğu diyalektik mantığı idealist felsefesinin temeli yapar.
Diyalektik sözcüğü Fransızca olan ve Türkçede yerleşik olarak değerlendirilen bir kelimedir. TDK açısından ele alındığında kelime anlamı, 'Akıl yürütme yoluyla doğrulara ulaşma yöntemi' şeklinde ifade edilmektedir.
Diyalektik tümevarım ve tümdengelimden farklı olarak gerçekliğin çizgisel bir doğruda değil kendi içinde karşıt bir çelişmede olduğunu kabul ederek bu çelişmeleri anlamayı amaçlayan akıl yürütme yöntemidir.
Rasyonalizm akımının en önemli temsilcileri, Sokrates, Platon, Aristoteles, Farabi, Descartes ve Hegel'dir.
Hegel, Evren'in, insanlığın toplumsal gelişimiyle manevi potansiyelini (spiritual potential) gerçekleştirdiğini ileri süren, bir tür tarihsel-akıl olarak Mutlak İdealizm'i savundu: Bu çerçeveye göre akıl ve doğa, tek bir bölünmez bütün olan Ruh (Geist/Tin)'un iki soyutlaması olarak görülebilir.
Georg Wilhelm Friedrich Hegel, Alman idealizminin en önemli temsilcisi olarak kabul edilen bir Alman filozofudur. Hegel'in felsefesi, tüm gerçekliği, tarihsel gelişimi de dahil olmak üzere tezahürlerinin çeşitliliği içinde tutarlı, sistematik ve kesin bir şekilde yorumlamayı iddia eder.
Marx, diyalektik yöntemin üstünlüğünü ve Hegel'de "idealist bir kabuk" içinde saklı ve "baş aşağı çevrilmiş" olarak bulunan diyalektiğin rasyonel özünü ortaya çıkarabilmek için onu tamamen materyalist temelde yeniden ele almak gerektiğini savunmuştur.
Diyalektik, gerçekliğin gelişmelerini aşmak amacıyla yöntemler üreten felsefi bir akımdır. Görüş ve gerçekliğe tez ve antitez üreterek yaklaşan diyalektik, akılsal yöntemler kullanılarak çözüme ulaştırmak diyalektik düşüncenin felsefi yanıdır.
Marx'a göre dünyadaki değişme mekanik olarak değil, diyalektik yasalara göre (tez, antitez ve sentez), ani sıçramalar yoluyla gerçekleşir. Bu değişim sürecinde madde biçim değiştirir. Böylelikle madde birbirinden nitelik bakımından farklı varlıkları meydana getirir.
Diyalektik, toplama ve ayırma diye iki ayrı faaliyete dayanır. Bunlardan ilkinde dağınık kavramlar genel bir tanım etrafında toplanmaya çalışılır, ikincisinde ise bütünlükler tabii eklem yerlerinden ögelerine çözümlenir. Platon'un diyalektik yöntemi Sofistlerin retorik yöntemi ile birçok bakımdan taban tabana zıttır.
Ancak Türk Dil Kurumu düzeyinde temel olarak ele alındığı zaman, gerçekliği onun çelişmeleri üzerinden, bunu inceleyen, aşmayı sağlayan akıl yöntemi olarak değerlendirilir. Ayrıca eş anlamlı olarak eytişim kelimesi üzerinden de aynı anlam kapsamında değerlendirilir.
Diyalektiğin şöylece tanımlandığına rastlanır: «Her şeyin, us talıkla ve incelikle tartışılması sanatı».
Aufhebung, Hegel'in tanımıyla diyalektiğin hareketidir. Türkçe'de “ortadan kaldırmak” olarak tanımlanır. Barn Burning adlı iki öyküden esinlenilerek oluşturulan Beoning filmi, iki öyküden de bağımsız şekilde felsefi bir katmana sahiptir. Filmde sürekli olarak ortadan kalkan, kaybolan şeyler söz konusudur.
Bir fikirden ya da ilkeden içerdiği olulmlu ve olumsuz bütün düşünceleri çıkarma yöntemine diyalektik denilmekteydi. 6- Diyalektik, düşüncenin ve gerçekliğin bir tezle antitezden, söz konusu iki karşıtın bir sentezine varmak suretiyle, gelişmesini gösteren varlık ve düşünce yasası olarak ortaya çıkar.
genel kabul gören fikre tez, ona karşı çıkan,olumsuzlayanına ise antitez denir. ikisinin de harmanlanıp ortaya çıkan yeni fikir bu iki fikri bağdaştıran daha sağlıklı olan yeni fikire sentez denilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri