Anavatanı Madagaskar ve Meksika olan vanilya bitkisi Salepgiller familyasından hoş kokulu bir bitkidir. Pastalarda, tatlılarda, şampuan, krem ve losyonlarda sıklıkla kullanılan vanilya, özellikle yaydığı hoş koku sayesinde kozmetik sektörünün kalbi olan parfümlerin de ana bileşenidir.
Vanilya tozu mutfaklarda, özellikle şeker ve kakao eşliğinde pasta ve tatlılarda tercih edilir. Vanilya çubuklarının toz haline getirilmesi ve özütü ile birleştirilmesinden elde edilen pekmez kıvamındaki vanilya macunu ise yine çubuklar gibi bol aromatik etki istendiğinde tercih edilir.
Vanilya tozunun en yaygın kullanım alanı muhallebilerdir. Muhallebilere katılan bu toz muhallebiye ayrı bir koku verir. Aynı zamanda bazı bitki çayları içerisine eklenerek de kullanılabilir. Aslında vanilya tozu neredeyse tüm pasta türü yiyeceklerin içerisine katılabilir.
Vanilya aroması, yoğun ortamlarda çözünen bir sıvı aroması'dır. Vanilya bitkisi pahalı olduğundan dolayı kimyasal olarak aroması kullanılır. Vanilya aroması kek, pasta, şekerleme, lokum, çikolata vb. gibi gıda ürünlerinde de kullanılmaktadır.
Vanilin: Tatlıları Aromalandıran Vanilya Şekeri
Kurabiye, kek, pasta, muhallebi ve pek çok tatlı tarifinde sıklıkla kullanılan vanilin neredeyse her evde bulunan malzemelerden biridir. Mis gibi kokusu ve enfes lezzetiyle birçok tarifin lezzetini yükseltir.
İlgili 27 soru bulundu
Vanilya çubuğunu bir kesme tahtasının üstünde bir bıçağın ucuyla baştan sona kesin. Ardından bıçağın kenar kısmı ile vanilya çubuğu içindeki taneleri kazıyarak çıkartın. Elde ettiğiniz vanilya tohumlarını sütlü tatlı yapıyorsanız direkt içine katarak veya kek hamuruna karıştırarak kullanabilirsiniz.
Vanilin aslında vanilyanın içinde bulunan, kokusunu sağlayan ana etken maddedir. Vanilyanın içinde bulunan yüzlerce aroma veya tat verici bulunur, bunlardan kimyasal olarak sadece vanilin taklidi elde edilebilmiştir. İşte paketlenmiş “şekerli vanilin” aslında bir anlamda taklit vanilyadır.
Şekerli vanilin her türlü kek, kurabiye, tatlı çörek, süt ve hamur tatlılarında kullanılabilen koku verici aromadır. Küçük paketlerde satılan şekerli vanilin, vanilya ile bütün kek, kurabiye, sütlü tatlı tariflerinde yer alır. Yaygın bir kullanım alanı ise dondurma ve çikolatadır.
Sıvı aromalar ile pasta, kek, kurabiye ve tatlılarınızı daha da lezzetli bir hale getirebiliyor ve özel olarak tasarlanmış şişesi ile de aromayı istediğiniz miktarlarda, damlalar halinde dozajlayarak kullanabiliyorsunuz. 500 g un için 2-3 tatlı kaşığı aroma yeterlidir.
500 g un için 2-3 tatlı kaşığı aroma yeterlidir. Pasta,kek,kurabiye ve tatlılarınıza ayrıca soğuk ve sıcak içeceklerinize lezzet katmak içindir.500 g un için 2-3 tatlı kaşığı aroma yeterlidir.
Vanilya, toz formunda da kullanılabilir. Bu formda, vanilya tohumları ya alkol katkısız ezilir veya ezilir alkolde eritilir ve sonra arıtılır. Arıtma esnasında, alkol damıtılır ve böylece alkol kalıntısı kalmaz. Bu şekilde elde edilen vanilya Helâldir.
Vanilya büyüleyici bir notadır çünkü çok basit veya çok gurme kokabilir. Gerçek vanilya özütü, kremsi, pudramsı ve ince çiçek notaları kokar ve rahatlatıcı bir yönü vardır. Uzmanlar, vanilyanın gerçekten evrensel bir koku olduğu için hep zirvede kalacağını söylüyor.
Vanilin ürünümüzde doğal acılık tadı hissedilmiştir. Paket üzerinde belirtildiği miktarlarda kullanılması gerektiğini, bu miktarların üzerine çıkılması durumunda acılığın hissedildiğini belirtmek isteriz.
Salepgiller ailesinden tırmanıcı bir bitki olan vanilya güzel kokusu ile bilinir. Ancak bilinenin aksine tadı acıdır. Önceleri tapınaklarda tatlı kokusuyla kötü ruhları kovmak için kullanılan vanilya, daha sonra Meksikalılar tarafından içeceklerini tatlandırmak için kullanılmıştır.
Hipoalerjen mamaların tatları ile ilgili sorunlar olabilir. Tatlarını güzelleştirmek için mamayı hazırlayacağınız suyu vanilya çubuğu ile kaynatabilir ya da mamanın tadını artırmak için pekmez veya vanilya ekstresi ekleyebilirsiniz.
Şekerin tüm türleri bozulmadan yıllarca muhafaza edilmeye müsaittir. Hava almayan plastik poşetlerde muhafaza edebilirsiniz şekeri. Sahte vanilya aromalı tozlar iki yıl içinde ömrünü tamamlarken, gerçek vanilya özünden yapılan tozlar, çok uzun yıllar bozulmadan dayanır.
Vanilin ile vanilya aynı amaç için kullanılsa da aynı ürün değillerdir. Vanilya bitkilerden elde edilen doğal bir aromadır. Vanilin ise tam tersine kimyasal yapılı bir üründür. Vanilinin sadece %2'si vanilyadan elde edilir.
Gıda Aroması, gıdaların kokularını ve tatlarını kuvvetlendirmek amacıyla kullanılır. Gıda Aroması, sıvı, toz ve macunumsu formlarda kullanılabilir. Gıda aroması, yaygın olarak, gazlı içecekler, meyve suları, bisküviler, kekler, patates cipsleri, şekerlemeler, sakız, hazır çorbalar ve pudinglerde kullanılır.
Özellikle sütlü tatlılara kullanılan vanilya, tarçın ya da Hindistan cevizi gibi hoş kokulu baharatlarla birlikte tercih edilmektedir. Vanilyayı asit oranı yüksek olan sebze ve meyvelerin mide dostu bir hale gelmesinde de asit giderici özelliğinden yararlanılmaktadır.
Vanilya Tozu Zararlı Mı? Vanilyanın bilinen bir zararı yoktur.
Yetiştirmesi, toplaması ve toplandıktan sonra birçok işlemden geçmesi gerektiği için vanilya dünyanın en pahalı baharatları arasında ikinci sıraya yerleşiyor.
Vanilin vardır. Geri kalanının tamamına yakınının Şeker olduğunu belirtelim. Yani tek pakette 2 tane küp şekerden fazla şeker bulunuyor. Bu haliyle, siz kek veya kurabiyenize aroma vermesi için Vanilin kattığınızda aslında tek pakette 2 tane küp şeker eklemiş oluyorsunuz.
Vanilyalı Buzlu Kahve
Sütü ve vanilya özünü güzelce karıştırın daha sonra üzerine kahveyi ekleyin ve dilediğiniz kadar şeker koyun. Tercihe göre üzerine vanilyalı dondurma da ekleyebilirsiniz.
İkiye ayırdığınız vanilya çubuğunun içerisinden yine bıçağın sivri ucu yardımıyla vanilya çekirdeklerini sıyırın. Sıyırdığınız vanilya çekirdeklerini şekerin içerisine aktarın. 1 adet vanilya çubuğu için 200 gram şeker kullanmanız yeterli. Şeker ve vanilya çekirdeklerini güzelce karıştırın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri