İlaç tedavisi planı “istem” ya da “reçete” yolu ile hemşireye/ebeye iletilir. İstemler kalıcı, tek dozluk, gerektiğinde uygulanan istem ve acil istem şeklinde olabilir. Hastane politikasına göre ilaç hekim isteminden hemşire kendi kayıt sistemine geçirilmelidir. Kayıt için ebe gözlem kağıdı ya da ilaç kartı kullanılır.
Hastanın kimlik bilgileri,tanısı,yapılan cerrahi müdahale,hastalık kodu,alerji durumuna ilişkin bilgiler,hastaya verilen ilaçlar,ilaç dozları,hastaya uygulanan diyet türü(her gün için) kayıt altına alınmaktadır. Hastanın yatışı sürecinde uygulanacak ilaçlar, ilgili hekim tarafından hasta tabelasına yazılır.
Bir şeyin istenilen ve olması gereken durumu. İstenilen şeylerin yazılması, doldurulması için hazırlanmış basılı belge.
Okuyucunun, kitaplıkta bulunmasını uygun gördüğü yapıtların alınmasını önermek amacıyle doldurduğu kart ya da kâğıt.
Türkiye Türkçesi iste- fiilinden Yeni Türkçe +Im ekiyle türetilmiştir.
İlgili 35 soru bulundu
Dil devriminden sonra literatüre girmiş olan istem kelimesi ''istemek'' fiilinden türetilmiştir. İstem kelimesi bir şeyin gerçekleşmesini talep etmek anlamına gelir. Psikolojide ve felsefede ise düşüncenin eyleme dönüşmesi istem olarak nitelendirilir.
Onay formu ya da onam formu bir medikal çalışma, klinik deney ya da etkinlik için bir bireyden alınan bilgilendirilmiş onayın genel hatlarının belirtildiği imzalı bir belgedir.
ONAM, hasta ve çalışanın güvenliğinde, hasta ile iletişimin güçlenmesi, hasta ile paylaşımın artması, hasta ile sorumluluklarının paylaşımının artması - hasta ve çalışan güvenliğinin hukuki boyutunun yasal süreçler doğrultusunda gelişmesi için hastanın bilgilendirmesi ve rızasının alınmasıdır.
Konsültasyon istemleri hastane otomasyon sistemi üzerinden yapılır. Konsültasyon istekleri sözlü olarak yapılmamalıdır. Acil durumlarda sözlü konsültasyon isteğinde bulunulabilir, ancak sonrasında sorumlu hekimin otomasyon sisteminden konsültasyon formunu doldurması gereklidir.
İstem kabul formu hasta takip sisteminde hasta için laboratuvardan tetkik istendiğinde bu tetkiklerin laboratuvar tarafından kabul edilmesi, barkod numarasının basılması ve numunelerin etiketlendirilmesi için kullanılır. Hasta sorgulama işlemi sonrasında görüntülenen istemlerden kabul edilmek istenen seçilir.
Bir sağlık kurumu, hastaya ait bilgilerin özetini, hastanın muayene olduğu başka bir sağlık kurumu ya da hekime göndermekle yükümlüdür. Hasta dosyaları her ne kadar hastaya özel bilgileri içerse de doğrudan sağlık kurumunun malıdır.
Aydınlatılmış Onam Kimden Alınmalıdır? Kural olarak tıbbi müdahaleye maruz kalacak kişiden alınması gerekir. Yani hasta kim ise onam formu o kişiden alınmalıdır. İstisnai durumlarda hastanın onam veremeyecek olması halinde onam formu hastanın yakınından alınır.
a Hasta ameliyata gitmeden önce hastanın kimlik bilgileri, ameliyatı ve ameliyat bölgesi servis hemşiresi tarafından hastaya sorularak doğrulanır, güvenli cerrahi kontrol listesi doldurulur ve hastanın rızası tekrar teyit edilerek kontrol edilir.
Hastalar tarafından hemşirelik bakım uygulamalarının reddedilmesini engellemek için tüm hemşirelik bakım uygulamaları öncesinde aydınlatılmış onam alınması gerekmektedir. Çünkü bu süreçten sonra hastanın uygun bakımı ve tedavisi hemşireye aittir.
Hasta bilgilendirme formu olarak kullanılmaktadır. Onam Formu Nedir? Sağlık kuruluşlarında kullanılan bu form hastanın kendisi hakkında detaylı bilgi sahibi olmasına yarayan bir formdur. Bütün yapılan tetkik ve testlerin, hastalığın oraya işlenmesi sonucu onam formu oluşmaktadır.
Aydınlatılmış Onam: Tanım
Aydınlatılmış bir hastanın ya da bireyin dışarıdan herhangi bir zorlama olmaksızın kendi özgür seçimine dayanarak belirli bir müdahalenin kendisine yapılmasını kabul (veya ret) etmesidir.
1. Aydınlatılmış onam formunun doldurulması hukuki olarak zorunludur. Ancak hastadan aydınlatılmış onam alınması hukuki olarak cerrahı koruyamayabilir. Alınmaması ise mutlak suç teşkil eder.
İlaç tedavisi planı “istem” ya da “reçete” yolu ile hemşireye/ebeye iletilir. İstemler kalıcı, tek dozluk, gerektiğinde uygulanan istem ve acil istem şeklinde olabilir. Hastane politikasına göre ilaç hekim isteminden hemşire kendi kayıt sistemine geçirilmelidir. Kayıt için ebe gözlem kağıdı ya da ilaç kartı kullanılır.
isim Bir kimseden bir şeyi yapmasını veya yapmamasını isteme, talep, arzu.
Istemli TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat Yapılıp yapılmaması insanın kendi isteğine bağlı olan. Bir istek üzerine veya isteyerek yapılan.
Alınan onam, baskı, tehdit, eksik aydınlatma ya da kandırma yoluyla alındıysa geçersizdir. Acil durumlar ile hastanın reşit olmaması veya bilincinin kapalı olduğu ya da karar veremeyeceği durumlarda yasal temsilcisinin izni alınır.
Hastanın çocuk ya da genç erişkin olması durumunda değişiklik gösteren aydınlatılmış onam; gerçek onam, açık onam, örtülü onam, ima edilen, varsayı- lan onam, vekil ve ebeveyn onam gibi isimlerle anılmakta- dır.
Onam ne zaman alınmalı? Bireyin aydınlatılmış onamı tıbbi müdahaleden makul bir süre önce alınmalıdır. Kişiye karar vermesi için en az 24 saat süre verilmelidir.
Ancak hastanın doktorunu seçme hakkı olduğu gibi doktorun da hasta seçme hakkı vardır. Tıbbi deontoloji Nizamnamesi Madde 18 gereğince doktor şahsi veya mesleki sebepler ile hasta bakmayı reddedebilir. Hekimin hastayı sevk etme , reddetme diğer bir deyişle hastayı bırakma hakkı bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri