Bununla birlikte, hekimlik sözleşmesinin, serbest çalışan bir hekim ile bizzat hasta ya da onun temsilcisi arasında kurulan ve hekimi kendisine ödenecek bir bedel karşılığında tıbbî teşhis ve tedavi edimini yerine getirme yükümlülüğü altına sokan şeklinde tanımlanması mümkündür.
Eğer hasta özel hastanede yatarak tedavi görecekse öğretide bu sözleşmeye “hastaneye kabul sözleşmesi” adı verilmektedir. Ayakta tedavi halinde ise yine taraflar arasında bir sözleşme akdedilmektedir ve öğretide baskın görüş bu sözleşmenin vekâlet sözleşmesi olduğu yönündedir.
Başka bir anlatımla hasta ile hekim arasındaki hukuki ilişki bazı istisnalar hariç olmak üzere genellikle vekâlet sözleşmesi olarak görülmektedir. Vekalet sözleşmesini hukuki niteliği gereği hekim hasta ile yapmış olduğu sözleşmede hastalığın teşhis ve tedavisini üstlenir. Ancak hekim burada sonucu garanti etmez.
Hekimlik Sözleşmesi İlaveli Tam Hastaneye Kabul Sözleşmesi
Bu sözleşme türünde, hastanenin yatak, yeme-içme, bakım hizmeti sağlama gibi yükümlülükleri devam eder iken, tıbbi tedavi edim yükümlülüğü açısından hastane hekiminin de sorumluluğu doğmakta ve hastane ve hekim müteselsil sorumlu haline gelmektedir.
İlgili 37 soru bulundu
Konusu yasalara veya ahlaka aykırı sözleşmeler geçersiz kabul edilir. Bunun yanı sıra bir sözleşmenin geçerli olabilmesi için, sözleşmenin taraflarının irade beyanlarının karşılıklı ve birbiriyle uyum içinde olması gerekir. Örneğin herhangi bir malı satın alırken yapılan iş, sözlü bir sözleşmedir.
Hasta ile hekim arasında geçerli ve birbirine uygun bir irade beyanı bulunmadan doktorun müdahale veya tedaviyi hastaya uygulamasıdır. Bunun yanında var olan sözleşmenin şartlarının doktor tarafından zorunluluk nedeniyle genişletilmesi de vekaletsiz iş görme olarak değerlendirilir.
Özel hastaneye başvuran bir hasta veya kanuni temsilcisi ile yapılan ve özel hastane işleticisinin hem tıbbi hem de diğer edimleri, yatma, yedirme ve sair yerine getirmeyi üstlendiği sözleşme hastaneye tam kabul sözleşmesidir.
Hekimlik sözleşmesinin hukuki niteliğinin tartışıldığı sözleşme türlerinden biri de eser sözleşmesidir. TBK m. 470' e göre “Eser sözleşmesi, yüklenicinin bir eser meydana getirmeyi, işsahibinin de bunun karşılığında bir bedel ödemeyi üstlendiği sözleşmedir.”
Sadece psikiyatr değil, genel olarak hasta - hekim ilişkisi hoş karşılanmaz. Hukuk içinde belki bir cezası yoktur ancak hekimlerin bağlı oldukları odaların etik kurulları ceza verir. bir doktorun bunları kullanarak hastasıyla ilişkiye girmesi suçtur.
Özel hastaneler, ilgili branştaki toplam kadro sayısının üçte birini aşmayacak şekilde hekimle sözleşme yapabilir.
Öncelikle belirtmek gerekir ki bu sözleşme hastanın yatarak tedavi hizmeti alması gereken durumlarda ortaya çıkmaktadır. Zira ayakta tedaviler için vekalet sözleşmesi hükümleri geçerlidir.
Sözleşmeler üç biçimde yapılır: sözlü sözleşme, adi biçimde yazılı sözleşme ve resmi biçimde yapılan yazılı sözleşmeler.
Türk Borçlar Kanunu'nda sözleşmeler, kural olarak, hiçbir şekle bağlı değildir. Diğer bir ifadeyle, kanunda kendisi için bir şekil kuralının öngörülmediği bir sözleşmenin taraflarca sözlü, yazılı veya resmi şekilden herhangi birinin tercih edilmesi suretiyle yapılması mümkündür.
Türk Borçlar Kanunu'nun 1. maddesine göre, “Sözleşme, tarafların iradelerini karşılıklı ve birbirine uygun olarak açıklamalarıyla kurulur.” Protokollerin kurulması da sözleşmenin kurulmasındaki aranan şartlara bağlı olduğu için sözleşme ve protokol arasında esasen bir fark bulunmamaktadır.
Ciddi alerjik reaksiyonlar, solunum yollarında tıkanma, astım krizleri gibi şikayetler ile özel hastanelerin acil servislerine gidildiğinde ücret istenmemektedir. Yüksek tansiyon sebebi ile özel hastanelerin acil servislerine gidildiğinde ücretsiz tedavi görülmektedir.
Hekim seçme hakkı; hasta ve hasta yakınlarının, en temel hasta hakkı olan sağlık çalışanını seçmesi ve değiştirmesi, teşhis ve tedavilerinde katılımcı rol oynamaları şeklinde ifade etmek mümkündür. Görüldüğü üzere ulusal ve uluslar arası metinlerde, hekim seçme hakkı çok açık ve net olarak ortaya konmaktadır.
İşçinin hastalanması sonucu viziteye çıkarak iş yerinden izin alıp tedavisi için belirli zaman aralıklarında işte bulunmaması sonucu işçi ücretli izinli sayılır. Toplu iş sözleşmesi hükümlerinden yararlanan işçiler için ücretinden kesinti yapılmaması esastır.
Peki bu hukuki işlemin amacı nedir, neden sözleşme yapma gereği hissederiz sorusuna cevabımız ise tarafların karşılıklı olarak birbirlerinden istek ve taleplerini açıkça yansıtmasını sağlamak ve ileride oluşabilecek uyuşmazlıkların önlenmesini sağlayarak aslında bir bakıma da düzeni sağlamaktır.
Bir sözleşmede tarafların karşılıklı çıkarları bulunur. Örneğin herhangi bir malı satın alırken yapılan iş sözlü bir sözleşmedir. Alıcı mala karşılık bir fiyat önerir ve satıcı bu öneriyi kabul ederse parayı alıp malı teslim eder. Bu durumda sözleşme yapılmış ve sözleşme koşulları yerine getirilmiştir.
SÖZLEŞMELER. Hukuk dilinde ve günlük dilde akit, mukavele, bağıt, kontrat gibi farklı terimlerle de anılan sözleşme tarafların belli bir hukuki bir sonuç doğurmaya yönelik karşılıklı ve birbirine uygun irade açıklamalarından oluşan bir hukuki işlemdir.
Arsa payı ( kat ) karşılığı inşaat sözleşmesi, taşınmaz satış vaadi sözleşmesi kanun gereği noterde resmi şekilde yapılması gerekmektedir. Kanunda sözleşmeler için öngörülen şekil, kural olarak geçerlilik şeklidir. Öngörülen şekle uyulmaksızın kurulan sözleşmeler hüküm doğurmaz.
Madde 27 - Kanunun emredici hükümlerine, ahlaka, kamu düzenine, kişilik haklarına aykırı veya konusu imkânsız olan sözleşmeler kesin olarak hükümsüzdür. Sözleşmenin içerdiği hükümlerden bir kısmının hükümsüz olması, diğerlerinin geçerliliğini etkilemez.
Bunun için borçlu kişinin, borcunu ödeyeceğine dair taahhüt vermesi gerekir. Kişi belirtilen süre içinde borcunu yine ödemezse bu sefer hapis cezası verilebilir. Ancak hakkında ödeme belgesi çıkarılan kişi, borcu ödeyeceğine dair yeni bir taahhütte bulunursa hapis cezası verilmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri