biri olan Hellenistik Dönem, tarihçilerin görüş birliği ile Büyük İskender'in, arkasında devasa bir imparatorluk bırakarak MÖ. 323 yılında ölmesiyle başlamış, son Hellenistik krallık olan Ptolemaioslar yönetimindeki Mısır Devleti'nin, Roma İmparatorluğu tarafından MÖ. 30'de ilhak etmesiyle son bulmuştur.
Dönemin başlangıcı çoğu kez Büyük İskender'in ölüm tarihi olan MÖ 323 olarak alınır. Dönemin sonu ise Yunanistan Yarımadası'nın Roma Cumhuriyeti tarafından işgal edildiği MÖ 146 olarak kabul edilir.
Arkeolojide de genel olarak İÖ. 330 ile İÖ. 30 yılları arasındaki 300 yıllık süreç Hellenistik Dönem olarak tanımlanır.
Büyük İskender'in milattan önce 334 yılında Anadolu topraklarına geçişi, Helenistik dönemin başlangıcı olarak kabul edilir. Oktavianus'un son krallığı alışı ise Helenistik dönemin sona eriş tarihi olarak kabul görür.
Yunan kültürünün doğu kültürleriyle sentezlenmesi sonucu ortaya çıkan fikir, sanat, kültür ve felsefe akımına Helenizm adı verilir. Peki, Helenizm ne demek? Helenizm Grek uygarlıklarının tümüne verilen addır. Helenizm'in diğer bir tanımı ise Grek olmayan fakat Grek düşüncesinden etkilenerek oluşan uygarlıktır.
İlgili 21 soru bulundu
biri olan Hellenistik Dönem, tarihçilerin görüş birliği ile Büyük İskender'in, arkasında devasa bir imparatorluk bırakarak MÖ. 323 yılında ölmesiyle başlamış, son Hellenistik krallık olan Ptolemaioslar yönetimindeki Mısır Devleti'nin, Roma İmparatorluğu tarafından MÖ. 30'de ilhak etmesiyle son bulmuştur.
Yunanlar ya da Helenler (Yunanca: Έλληνες, romanize: Éllines, Yunanca telaffuz: [ˈeĺἱnes]), Yunanistan, Kıbrıs, Arnavutluk, İtalya, Türkiye, Mısır ve Doğu Akdeniz'i çevreleyen diğer ülkelerde yaşamış veya yaşayan, aynı zamanda da dünya çapına yayılmış ve diasporalar oluşturmuş bir etnik grup.
Helenistik (Helenizm) Felsefe
Kent devletinin sona erdiği M.Ö. 323 yılıyla Helenistik çağın son büyük imparatorluğunun Roma'nın bir parçası olduğu M.Ö. 30 yılı arasındaki dönemin felsefesine verilen addır. Bu dönemde yer alan dört büyük felsefe okulu sırasıyla, Akademi, Peripatetik okul, Epikürosçu ve Stoacı okuldur.
Kral İskender'in Yunan kültürünü beraberinde getirmesi ve bunu sistemli bir şekilde yerel kültüre entegre etmesiyle Helenizm ortaya çıkmıştır.
Soyu ve çocukluk yılları İskender, Antik Yunan ayı Hekatombaion'un 16. gününde, Makedonya Krallığı'nın başkenti Pella'da doğdu. Her ne kadar kesin tarih belirsiz olsa da bu, muhtemelen MÖ. 20 Temmuz 356'ya tekabül etmektedir. Babası Makedonya Kralı II. Filip, annesi ise Epir Kralı I. Neoptolemus'un kızı Olympias idi.
Eski Yunan kültürünün Doğu kültürü ile teması Helenizmi ortaya çıkardı. İki kültürün karşılaşarak içiçe geçmesi, bilim, sanat ve felsefede Helenizm olarak adlandırıldı. Doğu ve Batı kültürlerinin karşılıklı diyalog ve etkileşimleri Helenistik dönemi başlattı.
Yunanistan'ın Helenistik dönemden önceki dönemi Klasik Yunanistan, sonraki dönem ise Roma Yunanistan'ı olarak bilinir. Antik Yunanca Hellas terimi, aslen, Helenistik kelimesinin türetildiği, Yunanistan'ın yaygın olarak tanınan adıydı.
Helenizm ya da Olimpoizm, 1990'lardan bu yana ortaya çıkan, çeşitli şekillerde eski Yunan dini uygulamalarını canlandırmaya yönelik dini hareketleri ifade eder. Helen dini politeist din geleneği ve bir yoldur, On iki Olimposlu Yunan Tanrıları etrafında döner, eski Yunan değerleri ile erdemlerini kucaklar.
Hellenistik dönemin resim sanatında ki en önemli eseri İssos ve Gavgamela Savaşında İskender'le Dareios karşılaşmasını gösteren mozaik levhadır.
Daha sonra Ptolemy Filopator İskender'in cesedini İskenderiye'nin ortak türbesine yerleştirdi. Türbeye Soma veya Sema deniyordu, bu da Yunancada "beden" anlamına geliyor. M.Ö 274'te İskender zaten İskenderiye'ye gömüldü.
Makedonyalı B.İskender'in 12 yıl 8 ay kadar kısa sürede günümüz siyasi coğrafyasında 18 devleti bütünüyle veya kısmen hâkimiyeti altına alması (Yunanistan, Arnavutluk, Bulgaristan, Makedonya, Türkiye, Suriye, Lübnan, İsrail, Ürdün, Mısır, Irak, İran, Afganistan, Pakistan, Türkmenistan, Özbekistan, Tacikistan, ...
Helen ismi 1830'da Yunanistan'ın bağımsız bir devlet olarak kurulmasına kadar tarihe karışmış ve yeni kurulan devletin, köklerini doğrudan eski Yunan medeniyetine dayandırdığından Hellas adını yeniden canlandırmıştır.
Helen (Fonetik: İngilizce telaffuz: [ˈhɛlɪn]; Yunanca: Ἕλλην), Yunanlar'ın mitolojik atası; Deukalion'un (bazen Zeus olarak da kabul edilir) ve Pyrrha'nın oğlu; Amphictyon'un kardeşi ; Aiolos, Xuthus, ve Dorus'un babası.
Söz konusu krallık, Anadolu'da Helenistik kültürün önemli bir temsilcisi konumundadır. Anadolu'nun bilim ve sanat merkezi olan Pergamon, kentleşme, mimari, dini ve kültürel alanda Helenistik dönemin karakteristiğini yansıtan bir krallık başkentidir.
Bu sefer sonunda Anadolu, Mezopotamya, Mısır, İran ve Kuzey Hindistan topraklarını ele geçiren İskender, doğu ve batı (Yunan) kültürlerini sentezleyerek Helen kültürünün oluşumunu sağlamıştır.
Tarihsel olarak Thales ile başlayıp, Aristoteles'in öldüğü 322 yılına kadar devam eden I. dö- nem, kendi içinde Presokratik felsefe veya doğa felsefesi, Sokratik felsefe veya İnsan Üzerine felse- fe ve Sistematik Dönem veya Büyük Sokratikler dönemi olarak üçe ayrılır.
Helen dul kalınca Menelaos'un evlilik dışı çocukları Megapenthes ve Nikostratos tarafından kovuldu, Rodos'a sığınmak zorunda kaldı. Orada Kral Tlepolemos'un karısı Argoslu Polykso Heleni öldürttü. Başka bir inanışa göre Zeus (Helen'in gerçek babası) ölen Helen'i tanrıların katına çıkardı ve onu yıldız yaptı.
Paris altın elmayı Afrodit'e verir. Karşılığında Afrodit, "tüm kadınların en güzeli" olan Helen'i, Paris'e aşık eder.
Yunan mitolojisinde Helen, dünyanın en güzel kadınıydı.
Savaştaki Yunan zaferinin ardından Helen, Menelaus'la birlikte eve döndü. Ancak Helen, antik dünyada hor görülen bir figür, ahlaki başarısızlığın ve şehveti mantığın üzerine yerleştirmenin sonucundaki tehlikenin sembolü haline geldi.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri