Bazı maddelere uygulanan kuvvet ortadan kalktığında eski şekillerine dönme özelliğine sahiptir. Şekli kolay değişebilen maddelere esnek maddeler denir. Özellikle sünger, lastik gibi birçok madde esnek özelliğe sahiptir.
Sünger ve lastik esnek maddelere örnektir.
Sünger, yumuşak, gözenekli malzemeden yapılmış bir alet veya temizlik yardımcısıdır. Genellikle geçirimsiz yüzeyleri temizlemek için kullanılan süngerler özellikle su ve su bazlı solüsyonları emmede iyidir. Bitkisel lifli sünger: Ovma süngeri ile birlikte ahşap lifli sünger.
Su, Sıvı yağ, Kalem, Yüzük, Ekmek, Zeytin, Sandalye, Parfüm, Deodorant, Kolonya, Su buharı, Limon suyu, Ayran, Meyve suyu, Çay, Kitap, Silgi, Çanta, Sünger, Egzoz gazı.
Bulaşık süngeri plastik malzemeler kullanılarak üretilir. Kabak lifi ise tamamen doğal kabaklardan elde edilir. Bulaşık süngeri bulaşık yıkarken deterjanla temas ettiğinde köpürür ve şişer. Kabak lifi ise bulaşık süngeri kadar köpürmez ancak doğal yapısı sayesinde temizlikte son derece iyi sonuçlar verir.
İlgili 35 soru bulundu
2.SÜNGER ve ÖZELLİKLERİ
Konumuzu oluşturan depolama malzemesi olan süngerin ana hammaddesi latex olmasına rağmen, doğal latexin piyasadaki sünger talebini karşılayamaması neticesinde bilim adamları 1937 yılında poliüretan hammaddesini oluşturarak, bundan sünger elde etmeyi başardılar.
Özellikle sünger, lastik gibi birçok madde esnek özelliğe sahiptir. Bu maddeler eğilebilir, bükülebilir özelliktedir. Bu şekilde maddenin değişmesi mümkün olmaktadır. Esnek maddelere uygulanan kuvvet ortadan kalktığında tekrar eski haline dönme özelliğine sahiptir.
Sonuç olarak katılar ve sıvılar sıkıştırılamazken, gazlar sıkıştırılabilir.
Bulutlar, içlerindeki gaz hâlindeki su moleküllerinin hava soğudukça havada asılı hâlde bulunan küçük katı parçacıkların üzerinde yoğunlaşmasıyla oluşur.
Buz suyun katı hâlidir. Çeşmeden akan su, dereler, göller ve denizler suyun sıvı hâline örnektir. Kaynamakta olan çaydanlıktaki sudan çıkan su buharı ise suyun gaz hâlidir.
Süngerler [Porifera; Latince, porus (delik) ve ferre (taşımak)], omurgasız hayvanlar şubesi. Eumetazoa'nın kardeş grubudur. Su diplerinde kayalara, hayvan kabuklarına veya zemine yapışarak yaşar.
Kolayca şekil değiştirme özelliğine sahip olan maddeler yumuşak madde olarak isimlendirilmektedir. Bu şekilde kolayca şekil değiştirebilen maddeler aynı zamanda esneklik özelliğine de sahiptir. Sünger ya da lastik gibi maddeler esneklik özellikleri ile de bilinmektedir.
Esneklik – Kırılganlık – Sağlamlık ( Berk )
Maddeye kuvvet uygulandığında şekli değişen ve kuvvet ortadan kaldırıldığında tekrar eski haline dönen maddeler esnek maddelerdir. Örnek : bulaşık süngeri, plastik top, balon, yay, lastik … Maddeye kuvvet uygulandığı zaman parçalara ayrılıyorsa kırılgandır.
Doğal bulaşık süngerleri, deniz canlısı olan süngerlerden meydana gelir. Yapay bulaşık süngeri ise selüloz ve poliüretan maddelerinin karışımından hazırlanır. Renkli bulaşık süngerlerine renk veren madde ise renklendirici boyalardır.
Doğal bir ürün olan sünger biyolojik olarak parçalanabilir. Doğal elyaf yapısı sayesinde kullanım sonrası hızla ve %100 kuruyarak bakteri ve mikrop üremesini önler, hijyeniktir. Selüloz sünger doğada tamamen yok olur bu özelliği ile doğa dostudur! Suyu kolaylıkla absorbe eder.
BİTKİ SÜNGERİ NASIL KULLANILIR? Yenilebilen bir bitkinin kökünden elde edilen %100 saf süngerlerdir. Sertliği, sudan çıktıktan sonra kupkuru olan deniz süngerinden farksızdır. Suyla ıslatıldığında mükemmel bir cilt cilalayıcı, ölü hücre temizleyici, kan dolaşımını artırıcı, bakteri gidericiye dönüşür.
Bilindiği gibi bulutlar, havada asılı haldeki görünebilen su damlacıkları ve buz kristallerinden oluşan kümelerdir (Atalay 2004) ve bulut, hava parselinin atmosfer içerisinde yükselmesi ile içerisinde bulunan su buharının yoğunlaşması sonucunda oluşur (meteor.gov.tr).
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi bulut oluşumu ve yağmurun yağması, en temel yoğuşma örneğidir. Gece saatlerinde yağmur yağmasa dahi sabahın ilk saatlerinde çim ya da araçların üzerinde su damlaları gözükebilir. Yaşanan bu olayda atmosferde bulunan su buharı doymuş hale gelerek çimlerin üzerine çiğ şeklinde düşer.
Bulutlar sıvı suyu mikroskobik damlacıklar halinde içerir (ılıman bulutlar), buzların küçük kristalleri (soğuk bulutlar), veya ikisi de (karışık faz bulutları).
Bunlar hiçbir konsantrasyonda hava veya oksijen ile yanmazlar. Bunlara örnek olarak; Hava • Azot (N2) • Helyum (He) ve diğer asal gazlar {Neon (Ne), Argon (Ar), Kripton (Kr), Kisinon (Xe), Radon (Rn) , • Karbondioksit (CO2), Kükürtdioksit (SO2) verilebilir.
- Sıvılar bulundukları kabın şeklini alırlar. - Sıvılar akışkan maddelerdir. Her sıvının alışkanlık derecesi farklıdır. - Sıvılar sıkıştırılamaz.
Sıvıların üzerine basınç uygulandığında hacimlerinde gözle görülür düzeyde bir değişim olmaz. Bu yüzden sıvılar “sıkıştırılamaz” olarak kabul edilir. Örneğin üzerinde delikler olan içi suyla dolu bir balona herhangi bir noktadan basınç uygulandığında su bütün deliklerden aynı hızla akar.
Hava, su, cam gibi maddeler renksiz maddelerdir. Tuz, şeker , domates, kiraz , kömür , limon, altın, ağaç renkli maddelerdir.
Esnek nesnelere örnek olarak yay, sünger, lastik verilebilir. Oyun hamuru, cam macunu gibi cisimler ise esnek değillerdir çünkü kuvvet kaldırıldığında eski hallerine dönmezler.
Klasik bulaşık süngeri olarak bilinen ve bir tarafından sarı yumuşak sünger, diğer yanında ise sert yeşil bir katman bulunan süngerin tamamen sert katmandan oluşan veya tamamen yumuşak sünger formunda olan çeşitleri de bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri