Nasıl gidilir: Kakslauttanen'e Helsinki üzerinden ulaşmak en kolay opsiyonunuz olacak. İsveç'in Kiruna Bölgesi'nde yer alan Jukkasjärvi Köyü, her yıl Kuzey Işıkları'nı görmek isteyenlerin akın ettiği başka bir yer.
Finlandiya'nın Kakslauttanen, İnari, Nellim, Utsjoki ve Luosto şehirleri kuzey ışıklarının izlenebildiği kuzey bölgesindeki şehirlerden bazıları. Kuzey ışıklarının görülebilmesi için şehir ışıklarının uzağında doğanın içinde olmanız gerekiyor.
Kuzey ışıklarını görme ihtimalinin en yüksek olduğu dönemin Eylül ve Mart ayları, özellikle de ekinoksa yakın tarihler olduğu söyleniyor.
Eylül'den Mart ayına kadar görsel şölen sürüyor. Finlandiya'nın kuzey bölgelerinde, hava açıksa ve aktivite varsa, ışıkları görme şansınız oldukça yüksek.
Kuzey ışıklarını görmek isteyen kişilerin belirli zamanlarda finlandiya'ya gitmesi gerekir. Yılın her zamanı görülmeyen kuzey ışıkları, özellikle ocak ve mart ayları arasında yaklaşık 2 ay boyunca olabildiğince net 1 şekilde görülebilmektedir.
İlgili 19 soru bulundu
1. Svalbard, Norveç 74. ve 81. paraleller arasında yer alan Svalbard'ın Arktik bölgenin içinde yer aldığını söyleyebiliriz. Norveç'e bağlı bu adayı tercih edecekseniz, Kasım ve Şubat ayları arasında kuzey ışıklarını gözlemleme şansınız yüksek olacaktır.
1- Tromsø, Norveç
Dünyanın en yaşanabilir ülkeleri listelerinde hep ilk sıralarda yer alan Norveç'in en kuzeyindeki şehirlerden biri olan Tromsø, kuzey ışıklarını izleyebileceğiniz en güzel yerlerden biri. Kasım ve mart ayları arasında şehirdeki turist yoğunluğu oldukça fazla oluyor.
Kuzey ışıklarını 2021 yılı itibariyle en iyi görebilmek için gidebileceğin yerler şunlardır: Norveç, İsveç ve Finlandiya'nın Kuzey Bölgeleri. Kuzey İsveç'te Abisko Ulusal Parkı İzlanda'da Reykjavik.
Kuzey Işıkları Türkiye'de Görülür Mü? Gezegenimizin en kuzey bölgelerine özgü bir doğa olayı olan kuzey ışıklarını Türkiye'den görmek mümkün değildir. Ancak bu ışıkları görmek isteyen kişiler, ışıkların görülebileceği en yakın bölge olarak İskoçya'yı tercih edebilirler.
Eylül – Ekim, Mart – Nisan: Özellikle ekinoks zamanları her yerde olduğu gibi Norveç'te de Kuzey Işıkları için uygun ortam yaratıyor. Kasım – Aralık, Ocak – Şubat: Yılın genellikle en karanlık zamanları bu aylarda oluyor. Bu dönemde Norveç'te Kuzey Işıklarını görmeniz oldukça yüksek bir ihtimal.
"Finlandiya'ya hangi ayda gidilir? sorusuna verilebilecek en ideal yanıt ise kuşkusuz temmuz ve ağustostur. Özellikle yaz mevsiminde Finlandiya'nın kıyı kesimleri turistler tarafından sıklıkla ziyaret edilmektedir. Ülke coğrafi konumu itibariyle turistlerin oldukça ilgisini çekmektedir.
Bazı termal iç çamaşırlar, kalın uzun kollu gömlek veya yünlü kumaş Lapland'ta giyilecek kıyafetler içinde en iyisidir ve daha sonra termal elbisenizin altına bir ceket giymek de idealdir. Katmanlar havayı hapsedecek, soğuğu ve ısıyı içeride tutacak.
İzlanda, Grönland, Kanada, Alaska, Kuzey Sibirya, Norveç en sık ve parlak kutup ışıklarının görüldüğü ülkelerdir. Görüldüğü en yaygın tarihler ise 23 Eylül-21 Mart arasındaki günlerdir. Kuzey ışıklarını daha net görebilmek için bazı şartların oluşması gerekiyor.
Ülkemizden kuzey ışıklarını görebileceğimiz Kuzey Kutup Dairesi'ne ne yazık ki yaygın olarak direkt uçuşlar bulunmuyor. Sadece son iki senedir İstanbul-Rovaniemi arası sezonluk uçuşlar bulmak mümkün. Direkt uçuşun yaygın olmamasından dolayı ya bağlantılı ya da aktarmalı olarak uçuşları gerçekleştiriyoruz.
Aurora borealis'in görünme olasılığı, kuzey manyetik kutbuna yaklaştıkça artar. Manyetik kutbun yakınlarında oluşan auroralar tam 90 derece; ancak uzaktan kuzey ufkunu yeşilimsi bir parlaklıkla, bazen de güneş alışılmamış bir yönden doğuyormuş gibi soluk bir kırmızıyla aydınlatırlar.
Her sene gökyüzünün muhteşem ışık gösterilerine sahne olan bu büyüleyici şehir, yazın “Gece Yarısı Güneşi”, kışınsa “Polar Geceleri” ile oldukça göz kamaştırıcı. Tromsø'da Kuzey ışıklarını görmek için en iyi zamanlar ise uzun ve karanlık gecelerin olduğu Eylül – Nisan ayları arasındaki dönem.
Ancak bu ışımalar, bölgede yaşayanların hayatlarına etki edebiliyor, kuzey yarıkürede örneğin güç kaynaklarının azalmasına ya da uydu sistemlerinde arızalar yaşanmasına neden olabiliyor. Petrol boru hatlarında dahi aşınmalara yol açabiliyorlar.
Kuzey ya da Güney Kutbu yakınlarında gerçekleşen doğal ışık gösterilerinin fotoğraflarını görme şansınız olmuştur. Aurora denilen bu doğa harikası ışık gösterilerine Kutup Işıkları da denilir. Özel olarak adlandırılıcak olursa; Kuzey Kutbu'nda oluşanlar Aurora Borealis, Güney Kutbu'nda oluşanlar Aurora Australis'tir.
Kuzey Işıklarını görmek için tüyolar:
Mutlaka havanın tam karanlık olduğu saatlerde yani gecenin geç saatlerinde Kuzey Işıkları'nı beklemeye başlayın. 22:00-04:00 arası oldukça ideal bir zaman.
Evet, sadece kuzey kutbu değil, güney kutbunda da bu ışıkları görebiliyoruz. Kuzeyde olanların bu kadar bilinmesinin sebebi, oraya ulaşımın çok daha kolay olması ve insanların bu ışıkları kuzey kutbundan daha kolay görmesi. Yani güneyde de bu ışıkların olduğunu gözle görebilen insan sayısı epeyce az.
Aurora Halkası
Dünyanın Arktik bölgelerinden geçen bu kalın yeşil halka, Kuzey Işıkları'nın yaygın olarak görüldüğü bölgeyi işaret ediyor. İzlanda'nın tümü ve Norveç, İsveç ve Finlandiya'nın kuzey bölgeleri aurora çemberinde kalıyor.
Güneş'ten kopan parçacıklar, dünyanın manyetik çekim etkisi ile kutuplara doğru ilerler. Kutup bölgelerinde gözlemlenen kutup ışıkları, bu şekilde oluşur. Kuzey ışıkları, dünyanın kuzey kutbu bölgesinde ortaya çıkar. Norveç, İsveç, Finlandiya gibi ülkeler kuzey ışıklarını net şekilde görebilmektedir.
Norveç'te kış aylarında (aralık, ocak, şubat) sıcaklıklar sıfırın altında seyreder; bu dönem Norveç kayak tatilleri için oldukça idealdir. Eğer doğa yürüyüşlerini ve bisiklet sporunun inceliklerini keşfetmek isterseniz yağışın en az olduğu nisan ve mayıs aylarında Norveç'i ziyaret edebilirsiniz.
KUTUP IŞIKLARI
Bu sefer de her yıl aralık ve mart ayları arasında gerçekleşen bir doğa olayını araştırdık. Özellikle şubat ayında daha yoğun gözlenebilen muhteşem bir gösteri: Kutup Işıkları.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri