Kuzey Işıkları'nı görmek için ülkeyi ziyaret etmek isteyen misafirlere önerilebilecek aylar ise ekim, şubat ve marttır. Ülke soğuk havalar ve bol yağış sebebiyle kasım ve aralık ayları arasında daha az ziyaretçi almaktadır.
Finlandiya'da ağustos ayından nisan ayının ilk günlerine kadar, yani yaklaşık 200 gün boyunca Kuzey Işıkları'nı rahatlıkla görebilirsiniz. -25 derecelere kadar inen hava sıcaklıklarını düşünecek olursak Kuzey Işıkları'nı dışarıda beklemek sizi biraz zorlayabilir.
Kutup Işıkları'nın görülebildiği ülkeler arasında Finlandiya, Norveç, İzlanda, İskoçya ve Kanada'nın kuzey bölgeleri bulunuyor.
Finlandiya'nın kuzey kesimlerinde bulunan cam tavanlı oteller ve bölgenin doğasına uygun konaklama tesisleri kuzey ışıkları deneyimini oldukça konforlu hale getiriyor. Finlandiya'nın Kakslauttanen, İnari, Nellim, Utsjoki ve Luosto şehirleri kuzey ışıklarının izlenebildiği kuzey bölgesindeki şehirlerden bazıları.
Kuzey kutup ışıkları Eylül'den Ekim'e ve Mart'tan Nisan'a kadar olan dönemde kendiliğinden ortaya çıkıyor. Bir başka adı da Aurora Borealis olan bu ışıklar, adını Roma Şafak Tanrıçası'nın adı Aurora'dan ve Yunanca kuzey rüzgârı anlamına gelen Boreas'tan alıyor.
İlgili 34 soru bulundu
Eylül – Ekim, Mart – Nisan: Özellikle ekinoks zamanları her yerde olduğu gibi Norveç'te de Kuzey Işıkları için uygun ortam yaratıyor. Kasım – Aralık, Ocak – Şubat: Yılın genellikle en karanlık zamanları bu aylarda oluyor. Bu dönemde Norveç'te Kuzey Işıklarını görmeniz oldukça yüksek bir ihtimal.
1. Svalbard, Norveç 74. ve 81. paraleller arasında yer alan Svalbard'ın Arktik bölgenin içinde yer aldığını söyleyebiliriz. Norveç'e bağlı bu adayı tercih edecekseniz, Kasım ve Şubat ayları arasında kuzey ışıklarını gözlemleme şansınız yüksek olacaktır.
Eğer amacınız doğa yürüyüşlerine çıkmak ve Norveç fiyortlarını keşfetmekse gezi planınızı mayıs-ağustos ayları arasında ayarlamanız yerinde olur. Yaz aylarında birbirinden renkli festivallerle de Norveç şehirleri bambaşka bir havaya bürünüyor.
Kış aylarında gecelerin uzun olması Kuzey ışıklarını görme ihtimalini artırsa da en iyi görülebildiği zaman 23 Eylül ve 21 Mart ekinoksları arasındaki dönem olarak kabul ediliyor. Özellikle bu aylarda ışıkların görülmesi için en uygun zaman ise 22.00 – 03.00 aralığındaki saat dilimi.
"Finlandiya'ya hangi ayda gidilir? sorusuna verilebilecek en ideal yanıt ise kuşkusuz temmuz ve ağustostur. Özellikle yaz mevsiminde Finlandiya'nın kıyı kesimleri turistler tarafından sıklıkla ziyaret edilmektedir. Ülke coğrafi konumu itibariyle turistlerin oldukça ilgisini çekmektedir.
Helsinki Kaç Günde Gezilir ? Helsinki'de gezilecek noktalar için dolu dolu 2 günlük bir gezi yeterli oluyor, fakat şehirde çok fazla yapılacak şey olduğundan ve şehir turunu aceleye getirmemek adına en azından 3 gününüzü Helsinki için ayırın deriz.
Bazı termal iç çamaşırlar, kalın uzun kollu gömlek veya yünlü kumaş Lapland'ta giyilecek kıyafetler içinde en iyisidir ve daha sonra termal elbisenizin altına bir ceket giymek de idealdir. Katmanlar havayı hapsedecek, soğuğu ve ısıyı içeride tutacak.
Abisko, Björkliden, Luleå, Tornedalen, Kiruna, Abisko, Tärendö, Jukkasjärvi ve Farnebofjarden Ulusal Parkı, İsveç'te kuzey ışıklarını gözlemleyebileceğiniz yerler. Özellikle bizim de gitmiş olduğumuz Abisko bu konuda öne çıkan yerlerden.
İzlanda, Grönland, Kanada, Alaska, Kuzey Sibirya, Norveç en sık ve parlak kutup ışıklarının görüldüğü ülkelerdir. Görüldüğü en yaygın tarihler ise 23 Eylül-21 Mart arasındaki günlerdir.
Kuzey ışıklarını görmek isteyen kişilerin belirli zamanlarda finlandiya'ya gitmesi gerekir. Yılın her zamanı görülmeyen kuzey ışıkları, özellikle ocak ve mart ayları arasında yaklaşık 2 ay boyunca olabildiğince net 1 şekilde görülebilmektedir.
Çünkü kuzey ışıklarını izleyebileceğiniz yerlerin TAMAMI vizeli. ABD ve Kanada yeşil pasaport dahil vizeli. Rusya da aynı şekilde Türkiye'den vize istiyor.
Yani İstanbul'dan kutuplara 6 saatte ulaşmış olacaktık.... 4 saat uçuş, 2 saat araba yolculuğundan sonra Kuzey Kutup Dairesi'nin sınırındaydık. Civarda hiçbir yapının görünmediği sınırda küçük bir kulübenin yanında bir İsveç bayrağı dalgalanıyor.
Kış mevsimi Laponya'nın tüm bu güzelliklerini görmek için en uygun dönemdir. Unutulmaz anılar biriktirmek isteyenlerin bölgeyi özellikle kasım ve mart aylarında ziyaret etmeleri önerilmektedir. Soğuktan hoşlanmayan ziyaretçiler ise nispeten daha sıcak bir dönem olan temmuz ayını tercih etmektedir.
Norveç'e Seyahat Edecek Türk Vatandaşlarının Dikkatine / T.C. Dışişleri Bakanlığı Norveç 2001 yılında Schengen vize sistemine dahil olmuştur. Bu çerçevede, Norveç'e seyahat etmek isteyen umuma mahsus pasaport sahibi vatandaşlarımızın Schengen kurallarına göre vize almış olmaları gerekmektedir.
Bordo pasaportu olan Türk vatandaşları, Norveç'e gitmek isterlerse, vize koşuluna uymak durumundadırlar. Yeşil, Gri ve Siyah pasaportu bulunan vatandaşlar ise 180 günlük periyotta, 90 gün için vizeden muaf sayılırlar. Kısa süreli ve uzun süreli vize başvuruları ayrı şekilde farklı belgelerle yapılabilir.
Norveç vizesi, Norveç seyahatinde bulunacak olan Türkiye vatandaşları için geçerli olan bir uygulamadır. Türkiye vatandaşları bir Schengen gurubu ülkesi olan Norveç Krallığına gerçekleştirecekleri seyahatleri öncesi Norveç Schengen vizesini almış olmaları zorunludur.
Kuzey Işıkları Türkiye'de Görülür Mü? Gezegenimizin en kuzey bölgelerine özgü bir doğa olayı olan kuzey ışıklarını Türkiye'den görmek mümkün değildir. Ancak bu ışıkları görmek isteyen kişiler, ışıkların görülebileceği en yakın bölge olarak İskoçya'yı tercih edebilirler.
KUTUP IŞIKLARI
Bu sefer de her yıl aralık ve mart ayları arasında gerçekleşen bir doğa olayını araştırdık. Özellikle şubat ayında daha yoğun gözlenebilen muhteşem bir gösteri: Kutup Işıkları.
Kutup ışıkları ya da kutup aurorası, Kuzey ve Güney kutup bölgelerinde gökyüzünde görülen, yeryüzünün manyetik alanı ile Güneş'ten gelen yüklü parçacıkların etkileşimi sonucu ortaya çıkan doğal ışımalardır. Kuzey enlemlerde bu etki aurora borealis veya kuzey ışıkları olarak adlandırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri