Sakarya'nın neyi meşhur sorusunun yanıtının en bilinen cevabı Islama Köfte olarak çıkar.
Adapazarı'nda “Islama Köfte”, “Kazımpaşa Köftesi”, “Çerkez Tavuğu”, “Abhaz Pastası”; Taraklı'da “Köpük Helva”, “Uhut Tatlısı”; Pamukova'da “Cevizli Ezme”, “Çizleme”; Kaynarca'da “Dartılı Keşkek”, “Tarhana Çorbası”, “Kabak Tatlısı”; Sapanca, Karasu, Kocaali, Hendek ve Akyazı ilçelerinde deniz ve tatlı su “Balık” ...
Başlıca meyva ürünleri: Elma, armut, ayva, erik, kiraz, şeftali, ceviz, fındık, kestane, çilek, üzümdür. Sakarya ili Türkiye tarımında önemli bir yere sahiptir. Patates ve şekerpancarı iki önemli ürünüdür.
Kente özgü lezzetlerin "Adapazarı Kabak Tatlısı" ve "Sakarya Abhaz Peyniri" olarak tescillenmesi, sevinçle karşılandı.
İlgili 24 soru bulundu
Sakarya ili doğal bitki örtüsü bakımından çok zengindir. Kuzey Anadolu kıyı dağlarının uzantısı olan dağlar gür ormanlarla kaplıdır. Kayın, Gürgen, Kestane, Ihlamur, Çınar, Akçaağaç ve Meşe yapraklı olarak en çok yetişen ağaçlardır.
Uzun yıllar Kocaeli'ye bağlı bir ilçe olarak yaşayan Adapazarı, TBMM'de 17 Haziran 1954 tarihinde kabul edilen bir yasa ile “Sakarya” adıyla vilayet haline gelmiştir. Sakarya ilinin merkez ilçesi ise Adapazarı olmuştur.
Sakarya'nın en turistik noktalarından biri olan ve Sapanca Gölü kenarında uzanan Sapanca ilçesi, hem doğa gezileri hem de tatiller için şehrin en çok tercih edilen destinasyonu.
Marmara Bölgesi'nin Çatalca-Kocaeli Bölümü'nde yer alır. Sakarya'nın kuzeyinde Karadeniz, batısında Kocaeli, Bursa, doğusunda Düzce ve güneyinde de Bolu ile Bilecik bulunmaktadır.
Sakarya'nın gezilecek yerleri arasında; Sakarya İl Ormanı Tabiat Parkı, Acarlar Longozu, Sapanca Gölü, Poyrazlar Gölü, Sakarya Saklı Göl, Doğançay Şelalesi, Maden Deresi, Acelle Yaylası, Rüstem Paşa Camii, Deprem Müzesi, Sakarya Müzesi (Atatürk Evi), Sapanca İstasyon Binası ve Justinianus Köprüsü yer almaktadır.
Sakarya ve Serdivan'da tatmanız gereken çeşitli yiyecekler içerisinde, ıslama köftesi, pekmezli ayva dolması, Adapazarı usulü kuzu but, balkabaklı ekmek, lahanalı tarhana çorbası, kaşnuka, balkabaklı gözleme, Çerkez tavuğu, pırasalı börek,, kara lahana, dartılı keşkek, köpük helvası ve un helvası yer almaktadır.
Dağlar: Akyazı'da iki önemli dağ silsilesi dikkat çeker.İlçe merkezinin doğusunda bulunan Keremali zirvesi 1,547 metrelik yüksekliğiyle ilin en yüksek noktasını teşkil eder. Diğer önemli dağ kütlesi ise Samanlı dağlarının doğudaki uzantısı olan Kapıorman dağlarıdır.
Tarihi ve turistik mekanlar açısından oldukça zengin olan Sakarya şehrinde; gezip görülebilecek en popüler yerler arasında ise; Harmantepe Kalesi, Deprem Müzesi, Sakarya Müzesi (Atatürk Evi), Rüstem Paşa Camii, Cam-i Cedid (Cedid Cami), Sapanca İstasyon Binası ve Justinianus Köprüsü yer almaktadır.
Yine son nüfus sayılarına göre belirlenen sayımlara göre Sakarya ilimizin en kalabalık ilçesi Adapazarı, en az nüfusa sahip ilçesi ise Taraklı ilçesidir.
Sakarya iki farklı denize yakın konumda yer almaktadır. Karasu ilçesinde yer alan kumsal sayesinde Karadeniz'e, Düzce sınırında yer alan Melenağzı bölgesinden yine Karadeniz'e ve Kocaeli'nden ise Marmara'ya ulaşılabilmektedir.
Buna göre Sakarya'da en çok Trabzon nüfusuna kayıtlı vatandaşlar yaşadığı tespit edildi. TÜİK Kocaeli Bölge Müdürlüğü tarafından açıklanan verilere göre, Sakarya'da ikamet edenlerin % 70,21'i Sakarya ili nüfusuna kayıtlı. Sakarya'daki nüfusun % 29,79'u ise diğer illerin nüfusuna kayıtlı olduğu açıklandı.
Kocaeli - Sakarya arası yaklaşık olarak 44 km'dir. Kamil Koç ile Kocaeli - Sakarya seyahatiniz tahmini olarak en az 20 dakika saat sürer. Bu durum hava ve trafik koşullarına bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir.
Sakarya'nın 16 ilçesi bulunmaktadır.
Burada kurulan Pazar çok meşhur idi. Halk arasında buraya Ada'nın Pazar'ı/Ada Pazarı denilmekte idi. Günümüz Adapazarı şehrinin ismi de buradan gelmektedir. Burası Geyve Boğazı'nın çıkışında Sakarya Nehri'nin hemen kıyısında Adapazarı düzlüklerinin başladığı bölgede yer alıyordu.
Uzun yıllar Kocaeli'ye bağlı bir ilçe olan Adapazarı, TBMM'de 17 Haziran 1954 tarihinde kabul edilen bir yasa ile “Sakarya” adıyla vilayet haline gelmiştir.
Evet. Sakarya'mızın havası çok temiz görülmemektedir. Bunu, kent yaşayanı olarak her gün hissediyor, zaman zaman, bu yönde ki serzenişlere de yazılı ve sözlü olarak şahit oluyoruz.
Bursa, Bilecik, Sakarya, Kocaeli, İstanbul, Yalova, Tekirdağ, Eskişehir, Balıkesir (Bandırma, Erdek), Çanakkale (Biga, Eceabat, Lapseki, Bozcaada, Gökçeada) İlleri'nde zeytin tarımı yapılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri