UYARI: Tekrarlı bağlaçlardan önce ve sonra virgül konmaz: Hem gider hem ağlar. Gerek nesirde gerek nazımda yeni bir söyleyişe ulaşılmıştır. Siz ister inanın ister inanmayın, bir gün bile durmam.
Tekrarlanan “hem …. hem, ya….. ya, ne…….ne, de……..de.”gibi tekrarlanan bağlaçlardan önce ve sonra virgül konmaz. c. “-da / -de” bağlacından sonra virgül konmaz.
- Cümle sonlarına virgül işareti konmaz. - Soru ile biten cümlelerde virgül işareti kullanılmaz. - Önemli yerlerin belirtilmesi için virgül işareti kullanılmaz. - Cümlelerin başında virgül işareti kullanılmaz.
Bağlaçlar arasına virgül, konulmaz.
Virgül (,)
– Cümlede art arda sıralanan eş görevli sözcük ve sözcük öbekleri arasına virgül konur. Örnek: Pazardan erik, kiraz, çilek ve kavun aldık. – Sıralı cümlelerin arasına virgül konur. Örnek: İstediğim kitabı dolaptan aldı, bana uzattı. – Seslenme (hitap) sözlerinden sonra virgül konur.
İlgili 40 soru bulundu
Virgül ( , )
6. Anlama güç kazandırmak için tekrarlanan kelimeler arasına konur: Akşam, yine akşam, yine akşam, Göllerde bu dem bir kamış olsam!
TDK'nın belirlediği bu yazım kuralı yıllardır uygulanıyor ve bunun sonucu olarak da “ve” “veya” gibi bağlaçlardan önce ya da sonra virgül konulması yazım hatası olarak kabul ediliyor. Kural, özetle “bağlaçtan önce veya sonra virgül konulmaz” şeklinde.
İsim tamlamasının arasına virgül konmaz.
Cümledeki ilk özel isimden sonra virgül kullanılmıştır. Ancak cümlenin anlam bütünlüğünü korumak için 2. ve 3. özel isim arasında noktalı virgül konmalıdır.
Metin içinde zarf-fiil eki almış kelimelerden sonra virgül konmaz.
Cevap : Merhaba hocam, Merhaba arkadaşlar, çünkü bu hitap oluyor. O yüzden virgül arkadaşlar veya hocamın yanına konmalıdır.
Fiilimsiden Sonra Virgül Gelir Mi? Fiilimsiden sonra istisnai durumlar haricinde virgül gelmemektedir. Bu istisnai durum da şöyledir: iki fiilimsinin art arda geldiği durumlar. Eğer iki fiilimsi peşin sıra geliyorsa, cümlede anlatım bozukluğu olmaması açısından virgül kullanımı olabilir.
☽ Cümledeki kelimeleri birbirine bağlar. Örnek olarak çünkü, ancak, fakat gibi kelimelerde bağlaç olarak kullanılabilir. Örnek bir cümle olarak: Bu elbiseyi al hem düğünde de giyersin.
İki nokta, bir noktalama işareti. İki nokta üst üste olarak da bilinir. Metin içerisinde çoğunlukla alıntı yaparken, liste yaparken ve açıklama yaparken kullanılır.
Diyaloglarda konuşma çizgisinden önce virgül kullanılır. Örn: Sevim Teyze kızına, -Yavrum akşam eve geç kalma, dedi.
Not: İkilemelerde kelimeler arasına virgül konmaz. Dahası, ikilemelerin arasına hiçbir noktalama işareti gelmez.
Olumsuzluk ifade eden "değil" kelimesinin bulunduğu cümlelerde, "değil" kelimesinden sonra virgül konur. Ancak kelime kuvvetlendirme edatlarıyla birlikte kullanılmışsa virgül bu edatlardan sonra konur: "Vapur değil, yelkenli değil, sanki bir sandaldayım. Şu elinizdekini değil de, raftaki şişeyi verin."
İki cümleyi birbirine bağlayan “ama, fakat, lâkin, yalnız, ancak, ne var ki, ne yazık ki, çünkü, yoksa, bundan dolayı, binaenaleyh, sonuç olarak, bununla birlikte” gibi bağlaçlardan önce noktalı virgül konur: Halis bir şiir fena okunabilir; lâkin sahte bir şiir iyi okunamaz. Olanları anladım; ama iş işten geçmişti.
İnsan yalanı bilmeyerek okur; ama yalan olduğunu bildikten sonra gene okumak ister mi? (ama, fakat, lakin, yalnız, ancak, ne var ki, ne yazık ki, çünkü yoksa, bundan dolayı, sonuç olarak, bununla birlikte gibi bağlaçlardan önce noktalı virgül kullanılır.) Oğluma çok nasihat ediyorum; fakat sözümü dinlemiyor.
↬ Hatta kelimesi bir bağlaç olduğu için kendinden önce virgül kullanımı olmaz. Eğer cümle birleşik yapılı ise herhangi bir karışıklık olmaması için bağlaçlardan sonra konulabilir. Virgülün kullanım alanları: → Cümlede bulunan sıra cümlelerinin arasına konur.
SELAM! SORUMUZ: Çünküden sonra hangi işaret gelir Sonra hangi işaret gelir? CEVAP: Noktalı virgül gelir. Noktalı virgül=“ ; ” Çünkü; “çünkü” kelimesi burada bağlaç olarak kullanılır, yani iki cümleyi birbirine bağlar.
MERHABA. Uygulayacak olursak: At ölür, meydan kalır; yiğit ölür, şan kalır. ➡ Nokta işareti: .
bağlacından sonra virgül kullanılmıyor.
Sıralı cümleler; virgül, noktalı virgül gibi noktalama işaretleri ile birbirlerine bağlanan cümlelerdir. Mart kapıdan baktırır; kazma kürek yaktırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri