Hükmü gereği; Güz yarılında, bahar yarıyılında ve yaz okuluna derslere kayıtlı kayıt olan ve ders alan öğrencilerin staj yapmaları mümkün değildir. Sadece stajını korono virüs sebebi ile proje olarak yapacak öğrenciler yaz okulunda hem ders alabilir hem staj yapabilecektir.
Değerli Öğrenciler, Yaz okulu ile birlikte staj yapabilmeniz için hafta içi en az 2 tam serbest gününüzün olması gerekmektedir. Staj Komisyonu onayı ve Sigorta giriş işlemleriniz, Yaz okulu takviminden önce gerçekleşeceğinden dolayı Staj komisyonuna 2.
7. Yaz Okuluna devam eden öğrenciler aynı anda staj yapabilir mi? Yapılabilir.
2. Bir yaz döneminde hem Yaz Stajı 1'i hem de Yaz Stajı 2'yi yapabilir miyim? Eğer 2 stajınızı da aldığınızda o dönem mezun olacaksanız iki stajınızı da o dönem yapabilirsiniz. Sadece mezun durumundaki öğrenciler iki stajını da aynı dönem yapabilir.
Yaz okulunda ders alırken staj yapılabilmesi için hafta içi en az iki gün dersin olmaması gerekmektedir. Staj başvurusu yapılırken, ders programında dersin olduğu günlerin seçilmemesi gerekmektedir. Dersler online da olsa dersin olduğu günlerde staj kesinlikle yapılamaz.
İlgili 15 soru bulundu
Yaz okuluna katılım sağlayan öğrencilerimiz yaz okulu sürecinde staj yapamazlar.
“Aday çırak ve çıraklar ile işletmelerde mesleki eğitim gören, staj veya tamamlayıcı eğitime devam eden öğrencilere işletmeler (iş yerleri) tarafından ücret ödenmesi zorunludur.”
Yaz stajında devamsızlık hakkı var mı? Raporsuz devamsızlık hakkı yoktur. Raporlu olarak ise en fazla 4 gün devamsızlık yapılabilir. Devamsızlık yapılan günlerin telafisi hemen staj bitiminde, stajın son gününü takiben (ara verilmeden) aynı kurumda yapılır.
Bu nedenle de stajyer maaşı da güncellenmiştir. Yeni stajyer maaşı, 2023 yılında net asgari ücretin 1/3'üne tekabül eden 3.420,60 TL olarak güncellenmiştir. Stajyer maaşını hesaplarken “11.402 TL x 0.30= 3.420,60 TL” formülünden yararlanabilirsiniz.
Staj değerlendirme işlemleri alan uzmanı öğretim elemanları tarafından yapılmaktadır. Derslerin tamamından başarılı olan ancak zorunlu stajını yapmayan öğrenci mezun olabilir mi? Derslerin tamamından başarılı olan ancak zorunlu stajını yapmayan öğrenci mezun olamaz ve diploma alamaz.
Yaz Dönemi Nöbetçi Yurtlarda Barınma (Sınav, Staj)
Yaz dönemi için sadece sınav, staj vb. sebeplerle kurum yurtlarında barınma imkânınız bulunmaktadır. Kalmak istediğiniz ilde bulunan Kredi ve Yurtlar İl Müdürlüğünü arayarak veya bizzat görüşerek bilgi alabilirsiniz.
YAZ OKULU SINAVI DEĞERLENDİRME HAKKINDA
Başarı notu alt sınır değeri 35'tir.
Sınav, staj, Cumhurbaşkanlığı staj programı vb. eğitim faaliyetleri sebebiyle yurtta barınmak isteyen öğrenciler için yurtlar yaz ayları boyunca gençlerin hizmetinde olacak. Nöbetçi yurtlarda kalmak isteyen öğrencilerin ilgili belgeyle (sınav, staj belgesi vb.)
Ancak şunu unutmayın tüm derslerinizi vermiş ve not ortalamanızla mezun durumda bile olsanız stajınızı yapmadıysanız mezun olamazsınız, okulunuz uzamış olur.
Aynı fabrikada iki kere üst üste staj yapabilir miyim? Evet. Büyük işletmelerin farklı bölümlerinde olmak şartıyla yapılabilir.
Zorunlu staj süresinden fazla staj yapılabilir mi? Hayır, yapılamaz. Firma, başvurumda, stajın zorunlu olduğuna dair zorunlu belge istiyor.
Stajyer maaşı, güncel asgari ücret temel alınarak hesaplanır. Buna göre, 20 ve üzeri çalışama sahip bir işletmede stajyer maaşı hesaplanırken, güncel net asgari ücretin yüzde 30'u stajyer maaşı (3.420.40 TL) olarak belirlenir. Bu ücret stajyere ödenmesi gereken minimum tutardır.
19 Haziran 2023 - 04 Ağustos 2023 tarihleri arasında (30 iş günü) yapılacaktır.
Staj ücretleri de arttı
İşletmelere staja giden lise ve üniversite öğrencilerine ödenen staj ücreti de yeni asgari ücretle yükselecek. Bu rakam, 2023 yılının ikinci altı ayı için belirlenen net asgari ücretin yüzde 30'u olan 3 bin 420 lira olacak.
İŞKUR üzerinden çalışan stajyer öğrenciler de yeni yapılan zamlardan yararlanmaktadır. Asgari ücrete göre aylık stajyer maaşı 2022 yılı içerisinde 51,51 TL günlük belirlenmiştir.
c) Staj süresi, programın niteliğine göre 30 işgününden (240 saat)'den az, 60 işgününden (480 saat)'den çok olamaz. d) Öğrenim süresi içinde mesleki uygulama yapan meslek yüksekokulların öğrencileri yukarıda belirtilen 30-60 günlük staj süresinin dışında değerlendirilir.
Eğer 1. yapmayışınız değilse bir sonraki yıla bırakabilirsiniz. Ancak şunu unutmayın tüm derslerinizi vermiş ve not ortalamanızla mezun durumda bile olsanız stajınızı yapmadıysanız mezun olamazsınız, okulunuz uzamış olur.
Staj parasını alamayan öğrencilerin alacaklarına kavuşabilmeleri için yasal süreç başlatmaları gerekmektedir. Staj parasını alamayan öğrencilerin mağduriyetlerini giderebilmek için staj parası alacağı davasını açması veya icra takibi başlatması gerekmektedir.
Mesleki ve teknik eğitim fakülteleri dışında okuyan , örnek verecek olursak , işletme fakültesi öğrencilerine üniversiteleri tarafından staj yaptırılması uygun görülse dahi bu öğrencilere staj yaptıklarından dolayı ücret ödenmesi zorunlu değildir.
Staj Sigortası Sağlıkta Geçerli Mi? Çıraklar ve stajyerler primleri ödendiği sürece 4/A'lı olarak kabul edilirler. Her ne kadar bu sigorta tipi genel olarak meslek kazalarını kapsasa da öğrencilere staj süreci boyunca sağlık sigortası kapsar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri