Basur patlarsa ne olur? Basur memesi patlarsa kişiye ağrı ve acı verebilir. Bir başka deyişle tromboze basur olarak tabir edilen bu meme kişilerin rahatsız olmasına neden olur. Basur memesinin patlaması ile her dışkılamada kanama oluşması hastada kansızlığa sebep olmaktadır.
Basurun patlaması içerdiği kan damarları nedeniyle kanamaya neden olur. Bu kanama, genellikle baskı ile kendi kendine duran bir kanama olabileceği gibi bazen (özellikle kan sulandırıcı kullanımının olduğu durumlarda) kontrol edilemeyen acil cerrahi müdahale gerektirebilecek bir karakter kazanabilir.
Tedavi edilmezse hastalık ilerler, şikayetler artar. Kanama bu hastalarda önemli bir şikayettir. Tedavi edilmezse can sıkıcı kanamalar sürer gider; çok miktarda kan kaybı olduğunda, kansızlık gelişebilir. Tedavi edilmemiş hemoroidlerde, boğulma (akut tromboze hemoroid) dediğimiz şiddetli ağrılı şişlik gelişebilir.
Hasta, makatının hemen kenarında eline sert ve ağrılı şişliğin (memelerin) geldiğini söyler. Bu içi pıhtı (tromboze hemoroid) ile dolu olan ağrılı şişlik (meme) yırtıldığı zaman kanama şikayetine neden olur.
Basur Memesi Patlatılır mı? Normal şartlarda boşaltmanın ya da patlatmanın hiçbir etkisi olmaz, bilakis iltihaba neden olabilir. Pıhtıyla dolarak şiştiği dönemde ağrı çok şiddetlenir, gerek şişliği gerekse ağrıyı azaltmak için bu pıhtı boşaltılabilir.
İlgili 29 soru bulundu
Özellikle lifli yiyecekler ile zeytinyağlı yemeklerin tüketilmesi basurun geçmesi için oldukça önemlidir. Beslenme düzeninin dengeli olması gerekmektedir. Bunun yanında basurun erken dönemlerinde oturarak sıcak su banyosu yapılması basurun geçmesinde oldukça etkili olmaktadır.
Sıklıkla dış basurla karıştırılan anal hematom (makatta pıhtı toplanması) kendiliğinden küçülerek kaybolur ancak hemoroid için bunu söylemek mümkün değildir. Anal hematom gibi fazla ıkınmakla ortaya çıkan tromboze hemoroid de 2-4 haftada büyük oranda kendiliğinden küçülür.
Bu yüzden hastanın hastaya poliklinik kontrolü tavsiye edilmelidir. olan hastalar genel cerrahiye acil konsülte edilmelidir. hemoroidlerde şiddetli ağrı önemli bir bulgudur.
Hemoroidler anüs bölgesindeki toplar damarlardır.
Bunların varisleşmesi, genişlemesi damarın sağlamlığını bozar. Damar çeperi incelir. En ufak bir kabızlık durumunda ıkınmaya bağlı basıncın arttığı durumlarda bu ince çeper yırtılır ve açık renkli kanamalar olur.
Hemoroid kanaması genellikle hafiftir ve kendiliğinden durur. Ancak daha şiddetli kanamalar varsa, özellikle aşırı kanama veya tekrarlayan kanama durumlarında bir doktorla görüşmek önemlidir. Yeterli miktarda su içmek kabızlık ve diğer sindirim sorunlarını önleyerek kanamanın azalmasına yardımcı olabilir.
Hemoroidal hastalık hiçbir zaman kansere çevirmez.
Ancak kolon kanserinin bulguları hemoridal hastalıkla çok karışır. Hastalar bu nedenle yıllarca hemoroid olduğunu düşünebilirler. Bu nedenle rektal kanaması olan her hastada mutlaka kolon kanseri ayırıcı tanısı yapılmalıdır.
Makattan kan gelmesi ne zaman tehlikeli olur? Makattan kan gelmesi ve bunun yanında dışkıda kan görülmesi, karın ağrısı, halsizlik, kilo kaybı gibi şikayetler yaşandığında en kısa sürede vakit kaybeden doktora başvurulması ve hastalığın teşhisi yapılarak tedaviye başlanması gerekir.
Bu yüzden dışkıda kan varlığında kanamanın neden kaynaklandığının mutlaka araştırılması gerekir. Rektal kanama çoğunlukla hemoroid, anal fissür, irritabl bağırsak sendromu, kalın bağırsak polipleri gibi bazı hastalıkların belirtisi olarak görülebileceği gibi kolon ve rektum kanserlerine bağlı olarak da görülebilir.
Genel olarak yüzeysel ve az ağrılı olarak başlayan makatta yırtık, zaman içerisinde tedavi edilmezse büyür ve verdiği rahatsızlık da katlanmaya devam eder. İlerlemesi durumunda makatın içerisinde bulunan iç kas dilimine kadar ulaşabilir ve ağrıyı derinleştirebilir.
Makat çevresindeki damarların sarkmasıyla ve bağırsak duvarının zayıflamasıyla ortaya çıkmaktadır. Ne yazık ki, dış hemoroid kendiliğinden geçebilen bir rahatsızlık değildir. Ara sıra şikayetleri hafifletmek için ılık su banyosu gibi yöntemler uygulanabilir. Bu, dış basurdaki ağrının rahatlamasını sağlar.
Hemoroidli bölgenin kaşınması ya da temizlenmesi çoğu zaman hasta şikayetlerinin artmasına sebep olmaktadır. Bu nedenle basur oluştuktan sonra hiç müdahale etmeden bir doktora başvurulması gerekmektedir.
Basur Kanaması İyi midir? Hastalar arasında “kanayınca rahatlıyorum” gibi bir algı olsa da bu tamamen psikolojik bir etkidir. Kan akmasının hiçbir faydası yoktur tam tersi kan kaybına neden olmak gibi ciddi zararı vardır. “kirli kanı akıtayım” düşüncesiyle gereksiz yere ıkınmak tamamen yanlış bir davranıştır.
Makatta kanama ile birlikte yanma hissi olması: Daha çok hemoroid hastalığını düşündürmektedir. İleri evre hemoroidlerde, hemoroid dokusunun dışarıya sarkması da görülebilmektedir. Damlama şeklinde kanama görülmesi: Dışkılama ile tetiklenen bu kanama tipi hemen her zaman ileri evre hemoroidal hastalığa bağlıdır.
Sürekli dışkı ile temas halinde olan hemoroid memesi sonucunda kanama şikâyeti oluşur. Tahriş olmuş iç hemoroid veya dış hemoroid memesinin içerisinden sızan bu kanama tuvalet sırasında ya da sonrasında peçeteye damlama şeklinde fark edilmektedir.
Dış basur memesi hastalığı genellikle kendiliğinden geçmektedir. Dış basur memesi durumunda kişilerde herhangi bir şikayet yok ise herhangi bir tedavi uygulanmamaktadır.
Şişen Basur Memesine Ne İyi Gelir? Basur tedavisi uygularken krem kullanmak, sıcak su banyosu (dirseğinizi yakmayacak sıcaklıkta) yapmak veya egzersizler yapmak şişen basur memesinin inmesine katkı sağlayabilir.
Basura en iyi gelen kremler ise genellikle en fazla önerilen ilaçlardır. Proctolog ve Procto Glyvenol ismindeki iki ilaç aynı etken maddeye sahiptir. Kaşıntıyı ve şişliği indirebilen ilaçlar, basura en iyi gelen kremler arasında gösteriliyor.
Yapılan egzersizler bacak ve karın kaslarını uyararak hemoroidin sebep olduğu rahatsızlığı giderirken aynı zamanda bağırsak hareketlerini kontrol altına alarak sorunsuz bir çalışma imkanı tanır. Doğru tekniklerle uygulanan egzersiz ve yürüyüşler hemoroide iyi gelen seçenekler arasında yer alır.
Hastalığın erken evresinde bol sıvı alımı, diyet, ağrı kesiciler, steroid içeren fitiller ve kremler etkilidir. Ayrıca 'oturma banyosu' denilen sıcak su banyosunun yanı sıra kabızlığı olan hastalarda lifli gıdaların tüketilmesi, şikayetlerin azalmasını sağlar.
Hemoroid ameliyatsız tedavi edilir mi? Evet, günümüz teknolojisi ile hemoroid artık acısız ağrısız bir şekilde tedavi edilmektedir. Kliniklerde steril şartlar altında uzman doktorlar tarafından ameliyatsız lazer tedavisi uygulanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri