Tarihsel olarak baktığımızda ise; Hemşinliler, Hemşin bölgesinde yaşayan ve Osmanlı döneminde, 1700'li yıllarda Müslümanlaşmış bir Ermeni topluluğu olarak tarif ediliyor.
Hemşinliler (Ermenice: Համշենցիներ Hamşentsiner, Rusça: Амшенцы Amşentsı), yoğun yaşadıkları yerler Türkiye'nin Rize, Erzurum'un Tortum, İspir ve Artvin'in Hopa ve Kemalpaşa ilçeleri Trabzon Araklı Sürmene ilçelerinde olan, nüfusu yaklaşık iki yüz bin kişiden oluşan ve Hemşince veya Türkçe ana dilli etnik gruptur.
Hemşinliler (Ermenice: Համշենցիներ Hamşentsiner), çıkış noktası Türkiye'nin Rize ve Artvin illeri olan, sayıları yüz binlerle ifade edilen Ermeni kökenli halktır. Hemşinli tanımı Hemşin'de yaşayanları değil kendine ait ortak bir kültürü, dili olan topluluğu ifade etmektedir.
Bir kısım tarihçiler Ermenilerin kökenini Urartular'a dayandırırken bir kısmı Ermeniterin bir turan ırkı olduAunuiddia etmektedirler. Bir kısım tarihçiler ise. Ermenilerin Balkan kökenli ve Trak-Prig soyuna ait olduklarını söylerler.
Ermeniler (Ermenice: հայեր, hayér, Ermenice telaffuz: [hɑˈjɛɾ]), anayurdu Batı Asya'daki Ermeni Yaylaları olan etnik grup ve millettir.
İlgili 41 soru bulundu
Ermenilerin iki vatanı vardır, Büyük Ermenistan ve Küçük Ermenistan adı altında. Büyük Ermenistan Fırat'ın doğusunu kapsar, ikincisi ise Sivas, Erzincan ve Malatya şehirleri arasındaki topraklardır.
Hemşin (Lazca: ზუღა/Zuğa; Ermenice Համշէն Hamşen veya Համամաշէն Hamamaşen), Türkiye'nin Karadeniz Bölgesi'nde Rize iline bağlı ilçesi.
Lazlar tarihsel olarak kentin tek yerlisidir. Bu köyler; (Başbakanlık kararı ile belirlenen yeni Türkçe isimleriyle) (Mek'Aleskiriti-Dikkaya), (Ğvandi-Çayırdüzü), (M3'Anu-Topluca), (Komilo-Murat), Kadıköy (Örenkit), Güllü ve Behice köyleridir.
Hayır değil. Tarkan'ın aynı zamanda adını koyan kişi dedesinin kardeşi Dr. Fethi Tevetoğlu, Nihal Atsız ile birlikte Türkçülük davasından yargılanmıştır.
Dünyaca tanınan Ayder yaylasını ve Kaçkar Dağları Milli parkının önemli bir bölümünü de kapsayan Çamlıhemşin, 1 Nisan 1960 tarihinde Hemşin den ayrılarak ilçe olmuştur. Daha önce adı Çamlıca olan belde, 27 HAZİRAN 1957 tarihinde yürürlüğe giren 7033 sayılı kanınla “eski Trabzon ”da denilen Hemşin den ayrılmıştır.
Lazlar (Lazca: Lazepe (çoğul), Lazi (tekil) Güney Kafkas dillerinden Lazca konuşan ve Türkiye ve Gürcistan'ın Karadeniz kıyısındaki bölgelerinde yaşayan bir etnik gruptur. çok küçük bir Ortodoks azınlık Batum'da.
1992 yılında Konya Valiliği Kaymakam Adayı olarak Mülki İdare Amirliği mesleğine başladı. 1995 yılında kura çekerek Durağan (Sinop) Kaymakamlığına atandı. Söğüt (Bilecik) Kaymakamlığı (2007-2009) görevlerinde bulundu. 2009-2014 yılları arasında İçişleri Bakanlığı Eğitim Dairesi Başkanlığı görevini yürüttü.
1991 itibariyle Hemşin ilçe olmuştur. Rize'nin en küçük ilçelerinden biri olan Hemşin'in yüzölçümü 120 km², nüfusu 2.183'tür. İlçeye bağlı 4 mahalle ve 8 köy vardır. Tarihi camilere ve Hemşin Deresi üzerine kurulmuş birçok tarihi kemer köprüye sahiptir.
Vartevor, Muzaffer Arıcı'ya göre, Farsça, Oğuzca ve Kürtçe kullanılır ve “Gül bayramı” anlamına gelir. Levon Haçikyan'a göre ise, “vart” Ermenice'de gül demektir ve vartevor (ya da vartavar) Ermenilerin binlerce yıldır kutladıkları ve efsaneye göre tufanla ilgili bir bayramdır.
Lazlar Gürcülerin dört kolundan biridir. Konuştukları Lazca, Gürcücenin bir koludur. Günümüzde Gürcistan'da 250 bin Laz yaşamaktadır. Kaynaklarda 'Güney Kafkas Halkı' olarak geçer.
I. Dünya Savaşı sırasında iki yıl süreyle Rus işgali altında kalan yöre 9 Mart 1918'de yeniden Türk idaresine girdi.
Ağırlıklı olarak Rize'nin Pazar, Ardeşen, Fındıklı ve Çamlıhemşin ilçelerinde, Artvin'in Arhavi, Hopa, Borçka ve Kemalpaşa ilçelerinde yaşarlar. Ayrıca 93 Harbi sonrasında Marmara bölgesine yerleşen kayda değer bir Laz nüfus bulunmaktadır. Nüfusları ile ilgili tahminler 50.000 ila 1 milyon arasında değişmektedir.
Sayın Akın Konya/Bozkır Kaymakamı ,Karabük Vali Yardımcısı görevlerinde bulunmuş Hemşin Kaymakamı olarak görevini yürütürken 23 Ağustos 2023 tarih ve 2023/388 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile de Kahramanmaraş Vali Yardımcısı olarak atanmıştır.
1924 yılında Hemşin bucak statüsünde Pazar'a bağlandı. 1990 yılında ise yeniden ilçe konumuna yükseltildi.
Ermenilerde en yaygın olanı, 'oğlu' anlamına geldiği varsayılan 'yan' ekiyle biten soyadlarıdır. Daha eski dönemlerde 'uni' ile biten soyadları görülür; kişinin bu soyadını taşıması, eski aristokrat ailelerden geldiğini gösterir.
Terim, hem Friglerin hem de Proto-Ermenilerin dilsel ve ortak soy atasını tanımlar. Dolayısıyla Ermeni-Frigler; Ön-Yunanların, Antik Makedonların, Friglerin ve ayrıca Ermenilerin de ortak ataları olan çok daha eski Greko-Frigler'in aynı zamanda da torunları olacaklardır.
Dağılım. Türkiye'nin 60 bin üzerindeki Ermeni nüfusunun yaklaşık 50 bini İstanbul'da yaşamaktadır. Bu topluluğun 30 bini ise sadece tek bir ilçede, Bakırköy'de yaşamaktadır. Bakırköy dışında Ermenilerin çoğunlukta olduğu diğer semtler ise; Kurtuluş ve Samatya (Koca Mustafa Paşa).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri