* Kocası ölen kadın yeniden evlenmedikçe ölen kocasının aile kütüğünde kalır ve kocasının soyadını taşımaya devam eder. Yazılı talebi halinde dilerse bekarlık hanesine dönerek bekarlık soyadını alıp kapanmış olan nüfus kaydını canlandırabilir.
Eskiden boşanma sonrası nüfus kâğıdında ” dul ” ” boşanmış ” gibi ibareler yer almaktaydı. Artık sadece ” bekâr ” ibaresi yazılmaktadır.
Eskiden evlenip boşanmış kişiler için “dul” medeni hali ifade ediyordu ve nüfus cüzdanlarında bu kişiler için “dul,” “boşanmış” veya “evliliği iptal edildi, feshedildi” gibi ifadeler geçiyordu. Bu terimler artık kalkmış, bunların yerini “bekar” ifadesi almıştır.
Gideceğiniz herhangi bir nüfus müdürlüğünde nüfus kaydı olarak öğrenebilirsiniz.
Not: a) Medeni Hali Evli ise Evlenme Tarihi ve Eşe Ait Kimlik Bilgileri, b) Medeni Hali Boşanmış ise Evlenme Tarihi, Boşanma Tarihi ve Eşe Ait Kimlik Bilgileri, c) Medeni Hali Dul ise Evlenme Tarihi, Vefat Eden Eşin Ölüm Tarihi ve Eşe Ait Kimlik Bilgileri doldurulmalıdır.
İlgili 45 soru bulundu
Boşanmanın nüfusa geçmesi halinde, E Devlet' e girdiğinizde profilinizde yeni soyadınızı göreceksiniz. Bu halde başka bir işlem yapmanıza gerek kalmayacaktır. Boşanma kararınızı hakim mahkemede yüzünüze karşı söylediğinde boşandığınızı sanmayın demiştik.
Boşanma davası aile mahkemesi tarafından UYAP sistemine işlendiğinde E-Devlet üzerinde de görünür hale gelir ve bu sayede kendi açtığınız boşanma davasını veya size açılan boşanma davasını rahatlıkla görebilirsiniz.
Boşanma Davası Hemen E Devlette Görünür Mü? Açılmış olan boşanma davası, gerekli harç ve giderlerin yatırılarak davanın açılmasının ardından tarafların bilgilerinin mahkeme tarafından kaydedilmesi ile e-devlet üzerinden görünecek şekilde açılmış olacaktır.
Kocasi veya karisindan bosanmis kisiye ise dul denilmez ona bosanmis denir. ' 'Boşanmış veya eşi vefat etmiş kadına da dul kadın denir ' .
Boşandıktan sonra nüfus cüzdanının, kimliğin değiştirilmesi için istenilen nüfus müdürlüğüne, yurt dışında konsolosluğa başvurulabilir. Nüfus cüzdanının aynı gün değişmesi mümkün olabilmektedir. Nüfus cüzdanının, kimliğin değişmesi ile kadının soyadı da bu kimlikte yeni hali ile yer alacaktır.
Boşanmanın sonrasında her iki tarafta nüfus cüzdanlarını yani yeni nesil kimlik kartlarını yeniletmek zorundadır. Çünkü kimlikteki soyadı değişeceği gibi aynı zamanda medeni halleri de “Evli” yerine “Bekar” yazacaktır.
Boşanma kararınız nüfusa intikal edip kesinleştikten sonra medeni hal bölümünüzde ''BEKAR'' yazacaktır.
Boşandıktan Sonra Kadın Ne Zaman Evlenebilir? Kadın, boşanmasının kesinleşmesinden 300 gün sonra evlenebilir. Bu kadar beklemek istemiyorsa ve hamile değilse ya da son boşandığı kocası ile tekrar evlenmek istiyorsa aile mahkemesinden alacağı kararla bu süreyi beklemeden evlenebilir.
Aile mahkemesi hakimi, re'sen (kendiliğinden) boşanma davasının kesinleşmesiyle nüfus müdürlüğüne müzekkere yazacak ve kararın kesinleştiği bildirerek soyadının değişmesini talep edecektir. Bu değişiklik en fazla bir hafta içinde gerçekleşir ve boşanan kadın E-devlet üzerinden bu durumu kontrol edebilir.
10. yüzyıldan beri kullanılan bu kelime, eşinden ayrılmış kadın ve erkekler için kullanılır. Eşi vefat etmiş olan kişilere de dul denir.
Eşi ölene dul, anası babası ölene yetim denir...
Birinci ve ikinci boşa(n)ma sonrasında eşlerin yeniden bir araya gelme imkânı vardır (el-Bakara 2/229). Kişi ric'i talak ile boşadığı eşine, iddet süresi içinde nikâha gerek kalmadan, iddet süresi bitmiş ise yeni bir nikâh akdi ile dönebilir.
Yurtdışında boşanan kişi Türkiye'de nüfus kayıtlarında evli olarak görünmeye devam eder. Yurtdışında boşanan kişinin Türkiye'de boşanma kararının tanınması gerekir. Yurtdışından alınan boşanma kararı Türk kanunlarına göre nüfus kayıtlarına işletilmeden boşanan kişi tekrar evlenemez.
Peki taraflar boşanma kararından sonra imza atmazlar ise yani gidip gerekçeli kararı tebellüğ etmez iseler, bu takdirde karar kesinleşmez ve taraflar evli kalmaya devam ederler.
Anlaşmalı boşanma, çekişmeli boşanmanın aksine tek celsede ve aynı gün sona erer, ayrılmak için başvurulacak en kısa ve uygun yoldur. Çekişmeli boşanma, anlaşmalıdan daha uzun sürmektedir. Haber yayınlarında boşanma sürecinin yıpratıcı olduğu ve bazı şiddete dayanan olayların olduğu görülmektedir.
Kişiler; kendileri ve alt ya da üst soylarına ait nüfus kayıt örneklerini, kendileri ve ergin olmayan çocuklarının ise yerleşim yeri belgelerini, güvenli kimlik doğrulama araçlarını kullanarak e-Devlet kapısı üzerinden sorgulayabilir, sonucu fiziki veya elektronik ortamda merciine verebilirler.
Hakkınızda boşanma davası olup olmadığını e-devletten sorgulayabilirsiniz. Bunun için Vatandaş Portal'a e-devlet şifrenizle giriş yapmalısınız. Boşanma davası dosyasını bulduğunuzda mahkemeye giderek inceleyebilirsiniz. Avukatlar da UYAP'tan vekaleten boşanma davası sorgulayabilir.
Kanun kapsamında zorunlu sigortalı sayılanlar, zorunlu sigortalılıklarının sona erdiği tarihten itibaren 10 gün süreyle genel sağlık sigortasından yararlanmaya devam edeceklerdir.
Boşanma süreci bittikten sonra kesinleşme şerhi olan karar mahkemede mahkeme Kalem Müdürü tarafından 1 hafta içerisinde Nüfus Müdürlüğü'ne gönderilir. Bunun için ayrıca talepte bulunmaya gerek yoktur.
TMK madde 173 uyarınca boşandığı eşinin soyadını kullanmakta menfaati bulunması halinde ve bu durumun kocaya zarar vermeyecek olması durumunda kadın boşandığı eşinin soyadını kullanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri