Ayaktan Hasta Eğitimleri (Poliklinik, Diyaliz Hizmetleri, Diyet Polikliniği) • Yatan hasta servis uyum eğitimi, • Hastaya yapılacak cerrahi müdahalelerile ilgili eğitim, • Tedaviye özgü eğitim, • Taburculuk öncesi ve evde bakım ihtiyaçlarına yönelik eğitimler olarak ayrılmıştır.
Eğitici Hemşire Rolü
Bir eğitici olarak hemşire, hastanın verilen bilgiyi anlayıp anlamadığını belirler ve mümkün olduğu kadar öğrenmesini sağlar. Daha sonra, sağlık bakım amaçları ile ilişkili olarak hastanın durumundaki ilerlemeyi değerlendirir. Hemşire bu rolünü yerine getirirken, eğitim yöntemlerini kullanır.
Hasta eğitimi "Sağlığı iyileştirmek amacıyla hasta davranışlarını etkileyerek bilgi, beceri ve tavırlarını değiştirmek"tir. alışkanlıklarını, ilaç ve madde alışkanlıklarını, egzersiz yapıp yapmadığını sorarak risk etkenleri ve yaşam biçimi konusunda bilgi edinmeli ve eğitim verilecek konuları belirlemelidir.
Hemşirelik, sağlığın geliştirilmesini, hastalıkların önlenmesini ve hasta, engelli ve ölen kişilerin bakımını içerir. Savunuculuk, güvenli bir çevrenin teşviki, araştırma, sağlık politikasının şekillendirilmesine ve hasta ve sağlık sistemleri yönetimine katılım ve eğitim de önemli hemşirelik rolleridir.
İlgili 18 soru bulundu
Hemşire, kronik ya da akut fiziksel ve zihinsel hastalıktan muzdarip hastalar için sağlık kuruluşlarında veya evde tıbbi bakım sağlar. Hastane, özel klinik, okul, sağlık merkezleri, cezaevi gibi kurumlarda görev alır.
Hemşirelik eğitimi en az dört yıl veya 4600 saatlik teorik ve klinik eğitimi kapsar. Toplam eğitim süresinin en az üçte biri teorik eğitim, yarısı ise klinik eğitimdir. Bu nedenle hemşireler sağlık ekibi içinde önemli roller üstlenmektedir.
Hasta eğitimi hastanın kendi durumundan haberdar olmasına, kaygılarını gidermesine, hasta memnuniyet ve uyumunun artmasına ve malpraktisi önlemede etkilidir. Sağlığın iyileşmesini sağlarken oluşabilecek risklerin de önüne geçilmesinde etkilidir. Kaliteli hasta bakımının vazgeçilmezidir.
Hemşirelik becerileri, hemşirelerin sağlık hizmetlerini etkili bir şekilde sunmalarını sağlayan pratik yeteneklerdir. Hemşirelik becerileri, hemşirelerin hasta bakımı, tıbbi müdahaleler, hasta değerlendirmesi, iletişim, liderlik, işbirliği ve problem çözme gibi alanlarda etkin olmalarını sağlar.
Hemşireliğin temel işlevleri; birey, aile ve toplumun sağlığını ve esenliğini korumak, sürdürmek ve geliştirmektir. Profesyonel değerler hemşirelik uygulamalarının kaynağıdır. Hemşirelik mesleğindeki beş temel değer insan onuru ve saygı, eşitlik, adalet, alturizm ve doğruluktur.
Sağlık eğitiminin amacı; bireyin toplumun ve gereksinimlerini karşılayacak, sağlıklı yaşam için kişilerin sağlıklarını korumalarını ve geliştirmelerini, tedavi olanaklarından yararlanmaları ve olumlu bir çevre yaratmalarını sağlayacak davranış değişikliği oluşturmaktır.
Bu noktada, hemşirelikte bilme becerisi 4 yolla oluşmaktadır. Bunlar; hemşireliğin sanatı olan estetik bilme, hemşireliğin ahlakı olan etik bilme, hemşireliğin bilimi olan empirik bilme ve kişisel yolla bilmedir.
Bu ders ile öğrenciden hasta bakımına ilişkin tüm temel kavramları öğrenmesi ve bu temel kavramlar ışığında hasta bakımı için gerekli bilgi ve beceriyi kazanması amaçlanmaktadır.
Hasta biriyle ilgilenmek, kişisel bakımını yapmak oldukça zor ve stresli bir iştir. Bu işi yapmak isteyen bir kişinin öncelikle bu konuda kendini psikolojik olarak hazır hissetmesi gerekecektir. Eğer güçlü bir irade ve psikolojiye sahip değilse kendisinde de rahatsızlıklar ortaya çıkabilir.
Yaşlı bakımı hasta bakımının bir parçasını teşkil etmekte olup aynı değildir. Evde hasta bakımı çok daha fazla kapsamı olan bir hizmettir.
Öğretimimizin ikinci yılında, İlk Yardım, Yaşlı Bakım İlke ve Uygulamaları III, Yaşlıda Kronik Hastalıklar II, Meslek Etiği, Evde Yaşlı Bakım Hizmetleri, Yaşlı Bakım İlke ve Uygulamaları IV, Yaşlıda Rehabilitasyon, Sosyal Sorumluluk ve Yaz Stajı dersleri alınmaktadır.
Hemşirelik Kursu, mesleği hemşirelik olan kişilerin kendilerini mesleki olarak geliştirmesini sağlayan ve çoğunlukla özel kurs merkezleri tarafından düzenlenen bir eğitimdir. Hemşirelik Kursu, hemşirelere yönelik açılan bir kurstur ve hemşire olmak isteyen kişilere yönelik açılmamıştır.
Hemşirelik eski sisteme göre sayısal bir alandır. Dolayısıyla da hemşire olmak için sayısal ders olarak görülen Fizik, Kimya, Biyoloji, Matematik ve Geometri derslerinin ortalamanın üstünde iyi olması gerekmektedir.
Hemşire Ne Kadar Maaş Alır? Hemşire olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Hemşire maaşı 2023 verilerine göre ortalama 18.600 TL civarındadır.
Yüksek Hemşire Olmak İçin Gerekenler
Bunun yanı sıra yüksek hemşire olabilmek için ilk olarak Sağlık Bilimleri Fakültesi hemşirelik lisans bölümünden başarı ile mezun olmak gerekir. Daha sonra hemşirelik alanında yüksek lisans yaparak yüksek hemşire unvanına sahip olabilirsiniz.
HEMŞİRELİĞİN DÖRT TEMEL KAVRAMI: İNSAN, ÇEVRE, SAĞLIK&HASTALIK, HEMŞİRELİK.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri