Asistanlar, genellikle bir yönetici veya üst düzey bir yöneticiye yardımcı olurlar ve ofis yönetimi, randevu planlaması, seyahat düzenleme, telefon görüşmeleri yapma gibi görevleri üstlenirler. Asistanlar ortalama olarak 13.500 TL ile 30.000 TL arasında değişen rakamlarda maaş alabilirler.
Asistan hekimler, aralıksız 36 saate varan sürelerle çalıştırılmakta, ücretli nöbet ertesi izin hakları yok sayılmakta üstelik buna karşılık emeklerinin karşılığını bile alamamaktadırlar.
Sekreter olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Sekreter maaşı 2023 verilerine göre ortalama 17.500 TL civarındadır.
Nasıl Asistan Olunur? Üniversitelerin, Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı bölümünden lisans derecesi ile mezun olarak asistan olunabilmektedir. Farklı bir bölüm mezunu olup asistan olmak isteyen kişiler için asistanlık sertifika programları bulunmaktadır.
Üst düzey yönetici asistanı ne iş yapar sorusunu, kısaca yöneticisinin günlük iş akışını yöneterek işleri kolaylaştırmak, müşterilerle olan iletişimi yönlendirmek şeklinde açıklayabiliriz. Aynı zamanda şirket içinde çalışan ile yönetici arasında köprü görevi görmek de yönetici asistanının asli görevleri arasındadır.
İlgili 38 soru bulundu
Üniversitelerin 2 yıllık Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı Bölümünden mezun olanlar asistan olur. Ancak asistanlıkla ilgili sertifika programlarına katılan kişiler de bu mesleği yapabilir. Asistan randevuları ayarlar, toplantı planlaması yapar, gerekli durumlarda müşterilerle iletişim kurar, mail trafiğini yönetir.
Asistanın, ofis içinde; planlama, yazışma yapma ve haberleşmeyi sağlama gibi birçok görevi bulunur. Ofis asistanı görev tanımı şöyle özetlenebilir; Firma içi etkinlikler ve toplantı organizasyonları düzenlemek.
Asistan olmak için üniversitelerin Büro Yönetici ve Asistanlığı bölümünden lisans derecesi ile mezun olmak gerekir. Bunun yanı sıra farklı bir bölümden mezun olan kişiler asistan olmak isterler ise asistanlık sertifikası programlarına başvurmaları ve sertifika sahibi olmaları gerekmektedir.
Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliğinin getirdiği sınırlamayla artık asistanların, 3 günde birden daha sık olmamak kaydıyla, ayda en çok 8 nöbet tutacağını açıklayan Koca, gece nöbeti tutan asistanların ise ertesi gün görev almayacağını kaydetti.
Asistan bulunduğu iş yerinde kendine ait idari sorumlulukları yerine getirmek ile yükümlüdür. Bunun yanı sıra büro görevlerini de yerine getiren asistanlar sorumlu meslek grubu arasında yerini alır. Asistanlar özel sektörde ve devlet sektöründe kendi alanlarında çalışmalar yaparlar.
Eğitim asistanlığını öğretmenlikle veya uzmanlıkla karıştırmamak gerekir. Eğitim kurumlarında asistanlık yapabilmek için en az lise mezunu olunmalıdır.
Asistanlar, yanlarında çalıştıkları profesör veya doçentlerin gerekli göreceği öğretim ve uygulamalarda hazır bulunmak, kendilerine konularıyla ilgili olarak verilecek işleri zamanında ve düzenli olarak yapmak, öğrencilerin çalışma ve uygulamalarına yardım etmek işleriyle görevlidirler.
Doktor Asistanı Olmak İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir? Sağlık Meslek Liselerinin Tıbbi Sekreterlik Bölümü'nde ve Anadolu Ticaret Meslek Liselerinin Tıp Sekreterliği Bölümü'nde okuyan öğrenciler bu eğitim alabilir. Teorik ve pratik olarak verilen eğitimler sonunda doktor asistanı olabilirler.
İlk bakışta çok da zor görünmeyen ve hemen herkesin başarabileceği bir meslekmiş gibi algılanan “sekreterlik”, mesleki eğitimin yanı sıra, diğer mesleklerde olduğundan daha fazla, yüksek kişisel becerilere gereksinim duyan bir meslektir.
26 bin 654 lira olan 1-4 dereceli öğretmen maaşına Ocak 2024'te 3 bin 988 lira zam gelecek ve maaşları 30 bin 652 liraya çıkacak. 29 bin 538 lira olan uzman öğretmen maaşına 4 bin 431 lira zam gelecek ve uzman öğretmen maaşları 33 bin 969 liraya yükselecek.
Sekreter olmak isteyen kişilerin üniversitelerin, iki yıllık 'Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı' önlisans bölümlerinden mezun olması ve bunun neticesinde de sekreter unvanına hak kazanması gerekmektedir.
Asistan hekimin uzman hekimsiz ameliyat yapması malpraktis midir? Sağlık Bakanlığının genelgesine bakıldığında asistan hekim ve pratisyen hekimler uzmanlık eğitimi gereken uygulama ve müdahalelerde bulunamazlar.
Uzmanlık eğitimi gören asistanlar, kendi uzmanlık eğitimleri kapsamında ve ancak eğitim sorumlusunun nezaretinde uygulama yapabilirler, onlara bu kapsamda nöbet tutturulabilir.
Yasal olarak hafta içi 12 saat, hafta sonu 24 saat olacak şekilde nöbet tutuluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri