l Biber turşusunun tuz oranının az miktarda olması zamanla yumuşama, kararmaya ve esnemeye sebep olabilir. l Bunun tersi tuz oranının aşırı derece de fazla olması da hem tadını bozabilmekte, hem kararta bilmekte hemde turşunuzun olgunlaşma süreciini geciktirmektedir.
5- Kararmaması için…
Normal tuz yerine, iri kaya tuzu kullanın. Böylelikle turşularınız kararmayacak ve lezzetinden bir şey kaybetmeyecektir.
Özellikle turşu suyuna tuz un çok az eklenmesi ile beraber turşu yumuşama, esneme ve zaman içerisinde kararma oluşturur. Aynı zamanda turşu suyunda fazla oranda tuz konması ile beraber, turşunun olgunlaşma süresi daha uzun sürer. Ayrıca tadı da fazla tuzlu olur.
Uygun sıcaklıklarda bekletin mutlaka. Turşularınızın hava almadığından emin olun. Kapağını çok sıkı kapatarak havayla temasını kesin bu şekilde uzun süre küflenmeden, üzerinde beyaz tabaka oluşmadan saklayabilirsiniz.
Çok fazla şişen malzemeler çok çabuk bozulmalara neden oluyor. Yine tuz az gelirse bu defa da malzemeler yeterince korunmuyor ve yumuşamalara neden oluyor. Yumuşayan malzemelerin üzerinde maya benzeri beyazlıklar oluşuyor. Bu beyazlıklar turşunuzun bozulduğunu ya da bozulmaya başladığının işareti diyebiliriz.
İlgili 24 soru bulundu
l Biber turşusunun tuz oranının az miktarda olması zamanla yumuşama, kararmaya ve esnemeye sebep olabilir. l Bunun tersi tuz oranının aşırı derece de fazla olması da hem tadını bozabilmekte, hem kararta bilmekte hemde turşunuzun olgunlaşma süreciini geciktirmektedir.
Turşunun uzunca süreler dayanmasını da lezzetinin güzelliğinin de temel sebebi turşu suları. Ancak kimi zaman bu suların renkleri bulanıyor ve turşuların bozulmasına neden oluyor. Emekleriniz ziyan olmasın, turşu sularınızı hazırlarken bu püf noktalarına mutlaka dikkat edin.
Turşunun suyu bulanmaya başladığında, üzerinde göz göz beyaz bir tabaka oluştuğunda akla birçok soru gelir. Bu tabaka, turşuda çürüme başladığına işaret eder ve turşu eski lezzetini kaybeder.
Turşunun sirkesi az olursa ne olur? Zira tuz ya da sirke gerektiğinden çok fazla veya az olursa tuşunun kıvamı ve lezzetini tutturmak mümkün olmaz. Fazla sirke ve tuz içindeki sebzelerin erimesine, yumuşamasına neden olurken, az sirke ve tuz malzemelerin çok sert ve lezzetsiz olmasına neden olur.
Turşu Suyu Ölçüsü Nedir? Turşu suyu yapımı için sirke ve tuz oranı doğru kullanılmalıdır. Sirke ya da tuzu fazla koyduğunuzda turşunuz daha çabuk olmaz. 1,5 litre suya 2,5 yemek kaşığı kaya ya da deniz tuzu ve sirke ekleyerek turşu suyunuzu hazırlayabilirsiniz.
Tuzu az eklenen turşu; yumuşar, esner, suyu bulanıklaşır ve kararır. Tuzu fazla olan turşuların ise olgunlaşma süresi uzar, tadı fazla tuzludur ve özellikle salatalık gibi sebzelerin turşularının içinde fazla su birikmesine neden olur.
Tuz eriyene kadar suyu karıştırın. İçerisine sırasıyla sirke, şeker ve limon tuzunu da ekleyerek karıştırmaya devam edin. Bu işlemlerle birlikte turşu suyunuzu hazırlamış olacaksınız.
Salamura hazırlanırken %8 tuzlu su yapmak için; 80 gr tuz 1 litre suda eritilir. Eğer bir litreden fazla salamura gerekli ise, suyun her litresi için 80 gr tuz hesaplanır.
Fazla sirke kullanılması, turşunun renginin kararmasına neden olur. Aslında normal bir sirke, her turşu için uygundur. Ancak açık renkli sirke kullanılması tercih edilmelidir.
Turşu suyunu önce kaynatıp sonrasında ılımasını beklemek, turşularınızın daha sert olmasını sağlayabilir. Turşusunu yapacağınız sebzelerin taze ve diri olmasına özen gösterin. Turşu kurarken sofra tuzu değil kaya tuzu tercih edin.
Limon tuzu ve sirke koyun
Aynı zamanda turşunun rengini korur. Sirke de doğal bir koruyucu olması ve turşu fermente olurken istenmeyen bakterilerin oluşmamasını sağlaması bakımından turşuya eklenmesinde fayda var.
Kullandığımız su, kaynayıp soğumuş değil, kaynar halde sıcak su olacak. Merak etmeyin sebzeler yumuşamıyor, bilakis daha çıtır oluyor.
1 litrelik turşu için; 1 yemek kaşığı iri kaya tuzu. 1 çay bardağı üzüm sirkesi.
cevabı limon suyu olan soru. cevabı sirke olan soru.
Şişme ve iç boşalması: Turşularda görülen önemli bir diğer bozulmada gerek doku solunumu gerekse mikroorganizma aktivitesi sonucu oluşan CO2'in ürün içinde birikerek şişmesi ve iç boşalmasıdır. CO2'in çözünürlüğü ham madde bileşimindeki azota göre daha fazladır.
Turşuların olgunlaşma süreleri bulunur. Belirlenen sürelerden erken açılması durumunda, turşunun lezzeti olmayacaktır.
Kapatmadan önce de turşunuzu kapağı hafif aralık olacak şekilde 1 saat bekletin. Bu da turşusunu kurduğunuz malzemenizin arasında hala kalmış olabilecek havanın dışarı çıkmasını sağlayacaktır. Artık kavanozunuzun kapağını kapatabilirsiniz. Şimdi sıra turşunuzu doğru şekilde saklamakta.
Kendi seçtiğiniz doğal malzemelerle evde yaptığınız turşu uzun sürede fermente hale gelir. Fermente turşu bağırsaklar için oldukça faydalıdır. Salatalık turşu suyu bulandı ne yapmalıyım diyorsanız, işte size tarif. Turşu malzemelerinde çürümeler başlarsa bu da onun bozulduğunu gösterir.
Dürüst olmak gerekirse bulanan turşu suyu su gibi şeffaf bir renge dönmez. Bunun yerine turşuya uygun renk veren malzemeler katabilirsiniz. Mor lahana ya da küp küp doğranmış kırmızı pancarlar turşu suyuna eklenir. Turşu olduktan sonra ya da bulanıklığı görür görmez bunu yapabilirsiniz.
Turşunun yumuşaması küflerin çoğaldığının belirtisidir. Bu küfler bağışıklığı baskılanmış hastalarda mantar infeksiyonlarına neden olabilir. Belirtiler başladığında hızlıca en yakın sağlık kuruluşuna başvurarak eksik sıvı-elektrolit dengesinin tamamlanması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri