Ülkemizde özellikle kamu kesiminde görev yapan hemşireler kurumlarında hemşirelik hizmetleri yanında tıbbi sekreter olarak da çalışmaktadır.
Üniversitelerin Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Bölümü'nden mezun olan kişiler tıbbi sekreter olarak çalışabilir. Aynı zamanda bu bölümü okumamış olan üniversite mezunları da Tıbbi Sekreterlik ve Hasta Kabul Danışmanlığı Eğitimi'ne katılıp sertifika alarak bu mesleği yapabilir.
Nasıl Tıbbi Sekreter Olunur? Tıbbi sekreter olmak için Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokullarının iki yıllık Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Bölümü'nden mezun olmak gerekmektedir.
Tıbbi sekreterlik eğitimi alanlar hasta kabul bölümlerinde görevlerine başlayabilirler. Tıbbi sekreterlik sertifikası alan kişiler tıbbi sekreter olarak tıp merkezlerinde ya da hastanelerde görev alabilirler. Tıbbi sekreterlik yapmak isteyen kişilerin el ve parmaklarının tamamen sağlıklı olması şartı aranmaktadır.
2023 yılı itibari ile 178 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Tıbbi Sekreterlik maaşları 12110 TL'dir. En düşük Tıbbi Sekreterlik maaşı 11400 TL iken, en yüksek Tıbbi Sekreterlik maaşı 20220 TL'dir. Güncel Tıbbi Sekreterlik maaşları çalışanların paylaştığı maaş bilgilerinden yola çıkarak hesaplanmıştır.
İlgili 20 soru bulundu
eleman.net verilerine göre, Tıbbi Sekreter 2023 yılında ortalama 15.600 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Tıbbi Sekreter , Temmuz 2023 yılında ortalama 15.700 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 12.210 TL maaş alıyordu.
Kamu sektöründe istihdam edilenler, Kamu Personel Seçme Sınavı'na (KPSS) göre Tıbbi Sekreter (Sağlık Teknikeri) olarak atanabilirler. 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabii olarak Teknik hizmetler sınıfında 10. derecenin 2. kademesi ile göreve başlarlar.
Devlet hastanesinde hasta kabul elemanı nasıl olunur? Devlet hastanelerinde ve özel hastanelerde hasta kabul elemanı olmak için öncelikle hasta kabul sertifikası sahibi olunmalıdır. Hasta kabul belgesi olanlar hasta kabul iş ilanı veren devlet hastanelerine ve özel hastanelere başvurarak çalışmaya başlayabilirler.
Ancak günümüzde sağlık liselerinden tıbbi sekreterlik bölümü eğitimi kaldırıldığı için üniversite mezunu olmayan ya da sonrasında onaylı bir sertifika programını başarılı bir şekilde tamamlayarak sertifika sahibi olmayan birinin tıbbi sekreter olması mümkün değildir.
Peki, bu yılın en son atamaları neydi ve 2023 KPSS tıbbi sekreterlik atama taban puanı neydi? Sağlık Bakanlığı alımlarında tıbbi sekreterlik için açıklanan KPSS atama taban puanı taban ve tavan olmak üzere yine ikiye ayrıldı. Bu bölüm için alımlardaki taban puan 65,21084 iken tavan puan ise 98,25569 oldu.
Günümüzde Tıbbi Sekreterlik mesleğini kalifiye hale sokmak, gereken bir zorunluluk halini almıştır. Bu da diğer Yardımcı Sağlık Personelleri enjeksiyon, pansuman, ilk yardım uygulayabiliyorsa Tıbbi Sekreterlerin de uygulayabilir hale getirilmesini sağlamamızla olur.
Poliklinik ile ilgili resmi yazıları daktilo eder [1,4,6]. Acil Servis sekreteri, acil servise başvuran hastaların dosya numaralarını tespit ederek, dosyalarının arşivden getirtilmesini sağlar. Hasta ve yakınlarına mümkün olduğunca yardımcı olmaya çalışır.
Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulunun Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik programından mezun olanlar hastane ve benzer kuruluşlarda idari memur olarak göreve başlarlar. Mesleki başarı ve deneyimlerine göre de büro şefliğine (İdari ve Teknik İşler, Kütüphane ve Dokümantasyon işleri vb.) yükselebilirler.
2022 Aralık'taki KPSS 2022/11 atamasında ise 15 Bin 537 Tıbbi sekreter alımı yapıldı. Taban puanlar 70'e kadar düştü. KPSS 2022/11'de ise Ön Lisans Tıbbi sekreter kadrosu puanlarının oldukça düştüğü görüldü.. 72 puanla kapatan hastaneler bile oldu.
Sağlık kurumlarında görev almak için atama başvurusunda bulunan adaylara yönelik olarak adayların 18 yaşını doldurup 35 yaşını doldurmamış olması istenmektedir.
Fakat, tıbbi sekreterlik kursuna gidip meb onaylı veya üniversite onaylı, e- devlet üzerinde de kayıtlı bir kursta eğitim alacaksanız elbette bu belge ile özel hastanelere, özel bazı klinikte yer alabilirsiniz. Ama devlet sektöründe ilerlemek için kpss şarttır..
Eğitimi başarı ile tamamlayanlar e devlette sorgulanabilen üniversite onaylı tıbbi sekreterlik sertifikası sahibi olacaklardır. Alınacak sertifika ile kamu, özel hastane ve sağlık kurumlarında tıbbi sekreter olarak çalışabilirsiniz.
Öncelikle eğitim şartı, hem kamu hem de özel sektör kurumlarının muhakkak istediği bir koşuldur. Zaten tıbbi sekreter olmak isteyen birinin de en az lise, iş başvurularında öne çıkmak için ise üniversite mezunu olması gerekir.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, "Türkiye'de Sağlık Eğitimi ve Sağlık İnsan Gücü Durum Raporuna göre mezun olan ve olacak kişilere göre hekim ve hemşire ihtiyacının 2024 yılında, ebe ve tıbbi sekreterlik mesleği ihtiyacının ise 2025 yılında tamamlanacağı öngörülmektedir." dedi.
MEB Onaylı Hasta Kayıt Kabul Eğitimi Sertifika fiyatları, eğitimi aldığınız kuruma göre farklılık taşımakla birlikte ortalama 600 TL civarındadır.
Devlet hastanelerinde hasta kabul sekreteri olmak için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmanız, sitemizden alacağınız eğitim sonucu e-devlet onaylı mesleki yeterlilik sertifikası ve KPSS' de yeterli bir puan almanız atanmanız sağlayacaktır. Atanmadan önce kimlik sorgulanması yapılmaktadır.
Hasta kabul sekreteri olmak için ilgili bölümlerden mezun olma ya da üniversite diplomasına sahip olmanız bir zorunluluk değildir. Meslek ile ilgili üniversite onaylı bir E-devlet sertifikasına sahip olmanız bu mesleği yapabilmeniz için yeterlidir.
Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığı' nın 03/12/2012 tarihli, 1238 sayılı yazılarına istinaden 1 (Bir) adet kamu görevlisi olmayan Ebe, Hemşire, Sağlık Memuru (Toplum Sağlığı Teknisyeni) ve Acil Tıp Teknisyeni sözleşmeli Aile Sağlığı Çalışanı olarak istihdam edilecektir.
Tıbbi sekreterler, sağlık kurumlarında çalışan ve tıbbi kayıtların yönetiminde önemli bir rol oynayan profesyonellerdir. Bu nedenle, tıbbi sekreterlerin giydiği forma da önemlidir. Tıbbi sekreterler genellikle alt-üst takım olarak farklı tasarımlı formalar tercih etmektedirler.
Tıbbi sekreter kimdir sorusunun açıklaması, hastanelerde ve çeşitli sağlık kuruluşlarında çalışan, sağlık çalışanı statüsündeki uzmanlara destek sunan bir meslek elemanı şeklinde yapılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri