Heparin alkol ile birlikte alınmamalıdır. ihtiyaç duyulması durumunda doktorunuz hamileliğiniz esnasında size heparin uygulayabilir Kullanım sonrasında, özellikle doğum esnasında epidural anestezi uygulanmamalıdır. İlacı kullanmadan önce doktorunuza veycı eczacınıza danışınız.
Damar içine veya deri altına enjekte edilerek uygulanır. Heparinin mevcut kan pıhtılarını küçültme veya giderme gibi bir işlevi yoktur; bu ilaç kanda pıhtı oluşumunu önler ve mevcut pıhtıların büyümesini geciktirir. Pıhtılaşmayı önleyen proteini güçlendirerek kana akışkanlık kazandırır.
Subkütan Heparin Enjeksiyonunda İğnenin Dokuya Giriş Açısı
Subkütan heparin enjeksiyonunda subkütan iğnenin doku içine giriş açısının 450 ile 900 arasında olması önerilmektedir. Heparinin hazır enjektörlerle yapılan subkütan enjeksiyonlarındaki açı ise 900 olmalıdır.
CLEXANE'ı kesinlikle kas içine enjekte etmeyiniz. Kasta kanamaya neden olabilir. Derinizi nazik bir şekilde parmaklarınızın arasına sıkıştırınız ve enjeksiyon boyunca bu şekilde tutunuz. Böylece ilaç kas içine değil, karın cildinizdeki yağ dokusu içine verilecektir.
Bir mg heparin takriben 130 ünitedir. Ticari preparatlarda ise sodyum ve kalsiyum ile tuz şeklinde olduğundan 1 mg heparin yaklaşık 100-130 ünite içermektedir. Mühtahzarlarda genel olarak 1 cc' de 5,000 ünite heparin bulunur.
İlgili 40 soru bulundu
Venöz tromboembolizm olguları için heparin dozu kiloya bağlı olup 80 U/kg bolus ve bunu 18 U/kg/saat infüzyon ile devam edilmesidir. Koroner trombozlu olgularda ise daha düşük dozlar uygulanır.
Etkin madde: 1 mL çözelti 5 000 IU heparin sodyum (domuzdan elde edilir) içerir. Her bir 5 ml'lik çözelti flakonu 25000 IU heparin sodyum içerir.
Fakat kan sulandırıcı iğne yanlış yapılırsa ciddi sağlık sorunları yaşanmasına neden olabilir. Kanın pıhtılaşmasını önleyen kan sulandırıcı iğneler yanlış dozda vurulduğunda hasta için gereğinden fazla doz alımına neden olduysa aşırı kanama yaşanmasına, organ hasarına hatta ölüme kadar varan sonuçlar doğurabilir.
Özellikle bu ilaçların farmakodinamik, farmakokinetik özellikleri ve SC enjeksiyon uygulamalarında uygulama hatala- rından kaynaklı komplikasyonlar görülebilmektedir. Hatalı SC enjeksiyon uygulamalarına bağlı olarak gelişen komplikasyonlar; bölgesel ağrı, ekimoz ya da hematom olarak belirtilmektedir.
Başlangıç dozu subkütan yolla 12 saatte bir uygulanan 75 IU/kg (0,75 mg/kg) olmalıdır (yalnızca ilk iki subkütan dozunun her biri için maksimum 7.500 IU (75 mg), ardından geriye kalan dozlar için 75 IU/kg (0,75 mg/kg) doz).
✓ Subkütan ilaç uygulaması sırasında enfeksiyon gelişiminin önlenmesi için kullanılan materyalin kontamine olmamasına dikkat edilmelidir. ✓ Enjeksiyon alanı yara, skar dokusu, nekroz, apse, ödem, nodül, yanık ve şişlik yönünden kontrol edilir. ✓ İlaç uygulaması sırasında aseptik tekniğe dikkat edilmelidir.
Enjeksiyon sırasında bir sinire veya kan damarına yanlışlıkla vurulursa sinir veya damar yaralanması riski de vardır. Ayrıca enjeksiyon için tek kullanımlık veya sterilize edilmiş ekipman kullanılmazsa, iğne batması yaralanması adı verilen sorun ve bunun sonucunda bulaşıcı hastalık bulaşma riski vardır.
Bu yöntemde enjek- tör içinde 0.2- 0.3 ml hava bırakılır ve enjeksiyon sı- rasında önce ilacın tümü daha sonrada hava subkütan dokuya verilir. Böylece, verilen hava iğnenin dokuya girdiği yerde kilit oluşturarak heparinin cilt içine sız- masını engellemekte ve ekimoz/hematom gelişme ola- sılığını azaltmaktadır.
Heparinlerin en önemli komplikasyonu kanamadır.
Kanama riski yüksek olan hastalarda heparin kullanılmamalıdır. Kanama meydana gelirse heparin uygulamasını durdurmak genellikle yeterli olur. Ancak heparinin etkisini hızla ortadan kaldırmak gerekiyorsa heparinin özgül antidotu olan protamin kullanılır.
Genellikle hastanelerde intravenöz infüzyon yoluyla uygulanır. Heparin bazı sağlık sorunları nedeniyle pıhtılaşma riski taşıyan bireylerde kalp hastalıkları, inme ve venöz tromboemboli gibi durumların tedavisinde yaygın olarak kullanılır.
Uygulama şekli:
Heparinin etkisi kısa süreli olduğundan, aralıklı intravenöz enjeksiyon yerine, intravenöz infüzyon ile veya subkutan enjeksiyonla uygulama tercih edilmektedir.
Heparin enjeksiyonunda ilaç verildikten sonra 0.1–0.2 ml havanın dokuya verilerek hava kiliti uygulanması enjektör içindeki ilacın tamamının subkutan dokuya verilmesini sağlamakta ve heparinin cilt içine sızmasını engellemektedir.
Aspirasyon uygulama ve hava kilidi tekniği kullanma
Hava kilidi tekniği ile ilgili olarak da subkutan enjeksiyonu sırasında 0.1-0.2 ml hava kilidinin kullanılması önerilmektedir. Bunun gerekçesi iğnenin geri çekilmesi sırasında enjekte edilen heparinin cilt içine sızmasını engellemektir.
Subkutan enjeksiyonlarda iğnenin dokuya giriş açısı kavranabilen dokunun miktarına ve iğne boyuna göre 45˚-90˚ arasında olmalıdır.
Kan sulandırıcı ilaçlar, kanın pıhtılaşmasını önlemek için ağızdan veya damardan alınabilir. Kan Sulandırıcı İlaçlar vücutta yeni bir pıhtı oluşmasını engeller ama engelleme bu yüzde yüz değildir. Seyrek olarak kan sulandırıcı alan birinde pıhtı oluşabilir.
Oksapar'ın iğnesi aşırı kalın vücut içinde çok zor ilerliyor. Zaten ilaç yeteri kadar yakıyor.
İğne doku içindeyken enjektör kıpırdatmadan sabit tutulur. Enjektörü tutan el sabit kalarak, deri ve derialtı tabakalarını gerdiğiniz el serbest kalarak enjektörün pistonu geri çekilerek kan gelip gelmediği kontrol edilir. Eğer kan gelirse iğne geriye çekilir ve enjektör ile ilaç yeniden değiştirilir.
Hastaya verilmiş olan heparinin her bir 80-100 USP ünitesi için 0,79-1,5 mg.
Heparin erken dönemde tercih edilen AK ilaç olup ya intravenöz (iv), ya da sc olarak uygulan›r. Profilakside 5.000-6.000 Ü sc günde 2 kez uygula- n›r. Genellikle profilaksi amaçl› uygulamada möni- törizasyon gerekmez.
Dondurmayınız. Flakon bir kez açıldıktan sonra 25°C'de azami 28 gün boyunca kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri