Antiviral İlaçlar - Bunlar hepatit B virüsünü yavaşlatan veya durduran ilaçlardır ve bu durum karaciğerde iltihap ve hasarı azaltır. Bunlar en az 1 yıl ve genellikle daha uzun bir süre boyunca günde bir kez bir hap olarak alınır.
Bebeklik dönemi dışında da aşı uygulama takvimi 0-1-6 şeması şeklinde olmakla birlikte zorunlu hallerde hepatit B'nin 1. ve 2. dozu arasında en az 4 hafta, 2. ve 3. dozu arasında en az 8 hafta olmalı, ayrıca 3. doz 1. dozdan en az 16 hafta sonra uygulanmalıdır.
Hepatit A ve B'de aşı yüzde 100'e yakın koruyucudur. Belli aralıklarla tekrarlanmalı, 5 yılda bir kanda antikor düzeyine bakılmalı ve düşükse aşı tekrarlanmalıdır.
Kişinin immün sistemi (bağışıklık sistemi) kuvvetli ise vücudunda virüse karşı antikor denilen koruyucu maddeler oluşur ve belirli bir düzeyde kalır,artık kişi doğal olarak aşılanmıştır, tam şifa ile iyileşmiştir. Ömür boyu Hepatit B'den korunacaktır.
İlgili 28 soru bulundu
maruz kalma ile. Hepatit B aşısı olan çoğu insan ömür boyu bağışık kalır. Hepatit B aşısı genellikle 2, 3 veya 4 enjeksiyon olarak yapılır.
Korunmasız seks, uyuşturucu ilaç kullanımı, steril olmayan iğneler ve tıbbi cihazlar ve gebelikte bebeğe bulaştırma diğer geçiş yollarıdır. Hepatit B; ortak kaptan yemek, içmek, havuza girmek, öpüşmek, öksürmek, aynı tuvaleti kullanmak gibi yollarla bulaşmaz.
Hepatit B aşıları yaklaşık olarak 20 yıl koruma sağlamaktadır. Aşılarda son gelişmeler göz önüne alındığında, Hepatit B enfeksiyonu, aşının ulusal program dahilinde olduğu gelişmiş ülkelerde azalmakta ancak ve aşının uygulanamadığı gelişmekte olan ülkelerde artmaya devam etmektedir.
Aşının koruyuculuğu ne kadardır? Erişkinlerde en az 25 yıl, çocuklarda ise 14-20 yıldır.
Hepatit B aşısı üç doz olarak uygulanır. Başlangıç zamanı ilk doz, 2 ay sonra ikinci doz ve ikinci dozdan 5 ay ya da 6 ay sonra üçüncü doz şeklinde uygulama yapılır. Hepatit B Aşısı Kimlere Yapılır?
Ülkemizde bebekler doğar doğmaz Hepatit B aşısı yapılmaktadır. Hepatit B virüsüne karşı yapılan bu aşının ikinci dozu 1. ayda, üçüncü dozu ise 6. ayda tekrar yapılır. Hepatit B aşısının etkin olabilmesi için toplamda üç doz aşılanma gerçekleştirilir.
3 doz yapıldıktan yıllar sonra bile antikor titresi hala 10 mIU/ml'den fazla ise tekrar yapılmaya ihtiyaç olmaz. Hepatit B'yi geçirmiş ve bağışıklanarak yüzey antijenine karşı antikor üretmiş kişilerin ise aşılanmaya ihtiyaçları yoktur.
Aşı yapılmadan önce tarama testi olarak nelere bakılmalıdır? HBsAg ve Anti-HBs. Eğer ikiside negatif ise aşı yapılır. HBsAg pozitif ise taşıyıcı veya müzmin hepatit, Anti-HBs pozitif ise bağışık olarak kabul edilir.
Anti hbs değerinin yüksek çıkması yani kan testinde anti hbs'nin pozitif olması, kişinin hepatit-b virüsüne karşı bağışıklık taşıdığı ve korunduğunu gösterir. Test sonucunda 10 mIU/mL ve üzerinde çıkan bir sonuç vücudun hepatit b'den koruyucu düzeyde antikor oluşturduğu anlamına gelir.
1980li yıllarda kullanılmaya başlamasına rağmen hepatit B aşısı ancak 1997 yılında rutin aşılama programa alınmış ve 1998 yılında uygulanmaya başlanmıştır.
Sarılık aslında farklı nedenlerle ortaya çıkan bir tıbbi durum olsa da halk arasında Hepatit B hastalığına da sarılık denir.
✓ Aşı öncesi serolojik tarama yalnızca yüksek endemik bölgelerde (<10 yaş %90 seropozitiflik) önerilir, ✓ Aşılama sonrası serolojik kontrol önerilmez. ✓ İkinci doz yapılamayacaksa bile tek doz en az 10 yıl koruyucu.
Hepatit B virüsü enfeksiyonu riski taşıyan aşılanmamış erişkinlere Hepatit B aşısı öneriliyor. Bu gruplar; Yüksek riskli iş kollarında çalışanlar. Cinsel partnerlerinde Hepatit B olan kişiler.
Hepatit B aşısı, Hepatit B virüsünden korunma açısından en yaygın olarak kullanılan yöntemdir. Hepatit B aşısı, çoğu durumda altı ay boyunca üç veya dört enjeksiyon şeklinde uygulanır. Günümüzde koruyuculuk oranı %90'a varan aşı sayesinde Hepatit B hastalığının önüne geçilebilir.
Hepatit B aşısı
Erişkinde en önemli bulaşma yollarından biri de cinsel ilişkidir. Hepatit B aşısı virüsün HBsAg antijenini içeren, rekombinant DNA teknolojisi ile maya ya da insan doku kültürlerinde hazırlanmış bir aşıdır. Aşı 0,1 ve 6. aylarda 3 doz olarak uygulanır.
Hepatit B çok ciddi bir karaciğer hastalığıdır. Özellikle bu hastalığa Hepatit B virüsü neden olur. Bu durum geçirilecek hafif bir hastalığa ya da ömür boyu sürecek bir ciddi hastalığa sebebiyet verebilmektedir.
Hepatit -B aşısı tüm Türkiye genelinde sıfır yaş grubu bebeklere ve risk grubu olarak tanımlanmış kişilere yönelik olarak, bakanlığımız tarafından temin edilerek ücretsiz olarak tüm sağlık ocaklarımızda uygulanmaktadır.
Hepatit B hastası ya da taşıyıcısı insanlarla birebir ilişkide bulunan herkes risk altındadır ve eşyanın ortak kullanımına dikkat etmelidir. Hastalığı taşıyan kişilerin kullandığı ve kan bulaşmış ustura, tıraş fırçası ve diş fırçalarının kullanılması ile hepatit B bulaşabilir.
Hepatit b hastalığı bazı yollarla kolayca kişilere bulaşabiliyor. Özellikle salya ve tükürük hepatit b hastalığının bulaşmasına yeterli oluyor. Kan ve cinsel ilişki yaşanmasıyla birlikte de kolayca kişiden kişiye bulaşabiliyor.
Hepatit B: Hem cinsel yolla hemde kan ürünleri, ortak iğneler yoluyla bulaşabilir. Hepatit B anneden bebeğe geçebilir. Karaciğeri etkileyen kronik bir enfeksiyondur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri