Makarna (İtalyanca: Pasta), geleneksel İtalyan mutfağının temel besini ve ulusal yemeğidir. İlk defa 1154 yılında Sicilya'da ortaya çıkmıştır.
Arkeolojik kazılara ve çıkarılan tarihi buluntulara, yazılara ve kaynaklara baktığımızda makarna Eski Yunan ve Romalılar tarafından, Çinliler ve Araplar tarafından yapılmış ve tüketilmiştir. Tarihsel kayıtlara bakıldığında Çinliler Milattan Önceki yıllarda Arpa Şehriye ile makarna üretimine başladıkları bilinmektedir.
Yaygın bir kanıya göre, makarnayı Çin'den İtalya'ya 13'üncü yüzyılda Marco Polo getirmiştir. Hatta seyahatlerini anlattığı kitabında Marco Polo "un üreten bir ağaç" ile karşılaştığını anlatmaktadır. Bu bitki, Çinliler tarafından buğday unu benzeri yiyecekler hazırlamak için kullanılmıştır.
Yapılan araştırmada Türkiye'de makarna üretiminde ise birinci sıra Güneydoğu Anadolu Bölgesi olurken ikinci sırada iç Anadolu ve üçüncü sırada Ege Bölgesi yer alıyor.
=>Makarna aslında Çin'de bulunmuş, gezgin Marco Polo tarafından İtalya'ya getirilmiştir, şimdi İtalyan yemeği sayılıyor.Ve bi çok ülkede ise severek tüketilmektedir.
İlgili 25 soru bulundu
İtalyan mutfağının en çok bilinen ve sevilen yiyeceği ise çeşit çeşit makarna yemekleridir. Makarna, farklı boyut ve şekillerde olabilen eriştedir.
''Makarna, Türk mutfağının en eski yemekleri arasındadır. Orta Asya Türk mutfağının özgün yiyeceklerinden olan tutmaç ve borani, makarnanın da atası kabul edilebilir. Türk topraklarında yıllardır bilinen ve tüketilen makarna İtalyan yemeği olarak biliniyor.
Makarna (İtalyanca: Pasta), geleneksel İtalyan mutfağının temel besini ve ulusal yemeğidir. İlk defa 1154 yılında Sicilya'da ortaya çıkmıştır.
Dünya Üretimi ve Tüketimi
Toplam 13,5 milyon tonluk dünya makarna üretiminde İtalya en fazla makarna üretimi yapan ülke konumundadır. İtalya'dan sonra en fazla makarna üretimi yapan ülkeler sırasıyla A.B.D., Brezilya. Rusya ve Türkiye'dir.
Dünya ülke başına makarna tüketiminde 2. 700.000 ton ile ABD ilk sırada. Onu 1.422.524 ton ile İtalya ve 1.204.900 ton ile Brezilya izliyor.
Spagetti (İtalyanca: Spaghetti), uzun, ince ve silindirik bir makarna türüdür. Geleneksel İtalyan mutfağının temel gıda maddelerinden biri olup diğer makarnalar gibi öğütülmüş buğday ve sudan yapılır.
Tahmin edilene göre dünya üzerinde 600 çeşit makarna şekli var.
Makarna A, B1, B2 vitaminleri, demir, kalsiyum, fosfor, potasyum ve protein yönünden de çok zengindir. Yağsızdır. Çok az (%1-1,5 minör yağ bileşenlerini ve yüksek oranda linoleik yağ asidi içerdiğinden kolesterolü düşürücü etkisi vardır. Makarnada bulunan kompleks karbonhidratlar kana yavaş karıştığı için tok tutar.
DURUM GIDA SAN.VE TİC.A.Ş.
Noodle, Çin ve Japon yemek kültürünün en temel ve vazgeçilmez makarna türlerinden bir tanesi.
Barilla S.P.A., İtalyan yemek şirketidir.
Makarna Türkiye'ye sanayi halinde 1922'de girdi. Bugün toplam 25 fabrika ile makarna üretiminde dünyada beşinci sırada.
Ülkemiz geçen yıl 160 ülkeye makarna gönderdi. 2021 yılında Türkiye 1 milyon 364 bin 547 ton makarna ihracatına karşılık 777 milyon 947 bin dolar gelir elde etmişti.
1966 yılında Gaziantep'te kurulan OBA Makarnacılık, yüksek teknolojik yatırımları ve insan sağlığına önem veren kaliteli üretimi ile sektöründe öncü bir kuruluştur.
Nuh'un Ankara Makarnası Sanayi Ticaret A.Ş., makarna ve irmik gibi buğday ürünleri üretimi üzerine yoğunlaşmış Türkiye menşeli şirket.
Spaghetti
İtalyan makarna çeşitleri arasında söz edeceğimiz ilk seçenek spagetti. İnce ve uzun bir makarna çeşidi olarak biliniyor. İtalyan mutfağına göre domates sos, parmesan peyniri ve yanına eşlik eden bir kadeh şarap ile tüketilmesi tavsiye ediliyor.
Makarna en iyi taze ve sıcakken yenir. Yemeğin tadını artırmak için üzerine rendelenmiş parmesan, pecorino romano gibi peynirler ya da kıyılmış maydanoz serpebilirsiniz. Makarna bir ana yemek olarak yenir, etin ya da balığın yanında değil. Et ya da balık daha sonra sebzelerle ayrıca servis edilir.
Pizza, İtalyan mutfağının en lezzetli ve en bilinen yiyeceğidir. Büyük abi ve ablalarımız pizza için ''Lamborghini ve Ferrari'den daha güzel bir icat'' diye boşuna dememişler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri