Kronik Hepatit B virüsü enfeksiyonu ise Hepatit B virüsünün vücuda girerek 6 aydan uzun süre yok edilemediği ve Karaciğer hasarı (siroz), Karaciğer kanseri ve Ölüm gibi kötü sonuçlar doğurabilecek şeklidir.
Kısa süreli (Akut) enfeksiyon ve uzun süreli (Kronik) enfeksiyona yol açabilen Hepatit B hastalığı, bazı hastalarda ilerleyen dönemlerde siroz, karaciğer kanseri gibi ölümcül hastalıklara neden olabilmektedir.
Hepatit B ile kronik enfeksiyonu olan çoğu kişi uzun ve sağlıklı bir ömür sürmeyi bekleyebilir. Size kronik hepatit B tanısı konduğunda virüs kan ve karaciğerinizde ömür boyu kalabilir.
Hepatit B, kan ve meni gibi vücut sıvıları ile yayılan, aşı ile önlenebilen Hepatit B (HBV) virüsünün neden olduğu bulaşıcı bir karaciğer enfeksiyonudur. Hepatit B tedavi edilmediğinde siroza veya kronik enfeksiyona yol açabilir.
Erişkinlerde hastalık bulguları genellikle virüsün alınmasından 2-6 ay sonra ortaya çıkar. HBV ile enfekte erişkinlerin %60 ında hastalık bir belirti oluşturmadan sessiz seyreder veya genellikle hafif bir gripal enfeksiyon veya yorgunluk, halsizlik dönemi şeklinde geçiştirilir.
İlgili 31 soru bulundu
Anti-HBc(anti-Hepatit B core antikoru) testi Pozitif bir Hepatit-B yüzey antikoru(anti-HBs) ile beraber görülürse, kişinin bir enfeksiyon geçirdiğini ya da taşıyıcı olduğunu gösterir.
Akut hepatit B durumu olan kişilere özel hepatit B tedavisi yazılmaz – akut hepatit B enfeksiyonunu geçirecek bir tedavi yoktur ve yetişkinken enfekte olan kişilerin çoğu kendi kendine iyileşir.
Kişinin immün sistemi (bağışıklık sistemi) kuvvetli ise vücudunda virüse karşı antikor denilen koruyucu maddeler oluşur ve belirli bir düzeyde kalır,artık kişi doğal olarak aşılanmıştır, tam şifa ile iyileşmiştir. Ömür boyu Hepatit B'den korunacaktır.
– Akut hepatit B genellikle tedavi gerektirmez. Çoğu insan akut bir enfeksiyonu evde dinlenerek, sağlıklı beslenerek, bol su içerek ve alkol ve uyuşturucudan uzak durarak atlatabilir. – Antiviral ilaçlar, kronik hepatit B'yi tedavi etmek için kullanılır. Bunlar, virüsle savaşmanıza yardımcı olur.
Anti hbs değerinin yüksek çıkması yani kan testinde anti hbs'nin pozitif olması, kişinin hepatit-b virüsüne karşı bağışıklık taşıdığı ve korunduğunu gösterir. Test sonucunda 10 mIU/mL ve üzerinde çıkan bir sonuç vücudun hepatit b'den koruyucu düzeyde antikor oluşturduğu anlamına gelir.
Hepatit B, Hepatit B virüsünün (HBV) sebep olduğu ciddi bir karaciğer enfeksiyonudur. Bazı bireylerde Hepatit B enfeksiyonu kronik hâle gelebilir. Hepatit B virüsünü taşıyan kişilerde karaciğer yetmezliği, karaciğer kanseri ve siroz hastalığına yakalanma riski daha yüksektir.
Hepatit B, akut ve kronik olarak ikiye ayrılır. Akut Hepatit B enfeksiyonunda kişi, virüse maruz kaldıktan sonraki 6 ay içinde iyileşir. Kronik hepatit B ise virüs sağlıklı kişiye bulaştıktan sonra 6 ay içinde yok edilemeyen vakalar için kullanılan bir tanımdır.
Anti HBS test değerinin 5 mIU/ml düzeyinden yüksek olması pozitif şeklinde kabul edilir. Değerlerin yüksek olması hepatit B bulaşması geçirdiği ve iyileştiğini düşündürür. Hepatit B aşısı olmuş bireylerde tahlilin pozitif (yüksek) netice vermesi, en doğal ve normal olandır.
Kronik hepatit B tedavisinde kullanılan çok çeşitli ilaç seçeneği mevcuttur. Tedavi ile hastalık kontrol altına alınabilmekle birlikte virüsün vücuttan tamamen uzaklaştırılması genellikle mümkün olmamaktadır.
Hastalığı taşıyan kişilerin yakınları da büyük risk altındadır. Cinsel ilişki virüsün bulaşması için en uygun yollardan biridir ve bu haliyle hepatit B cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında da ön sıralarda yeralır.
Hepatit B Yasak Yiyecekler
Doymuş yağ oranı ve A vitamini içeriği yüksek olan sığır, koyu, dana eti ve tam yağlı süt ürünleri önerilenden fazla tüketilmemelidir. Çikolata, hazır gıdalar, kızartmalar ve yumurtalı ürünlerden de kaçınılması gerekir.
Bu hastalarda ilk tanı aşamasında bu konu ile ilgili bilgi ve tecrübesi olan bir hekim ile konsultasyon şarttır. Akut hepatit B geçirenlerin %90'dan fazlası tedavisiz, kendiliğinden sağlığına kavuşur. Hepatit B virüsü vucuttan atılır. Ancak %6-7'inde virüs vucutta kalır.
Bu kişiler "kronik Hepatit B taşıyıcısı" olarak adlandırılırlar. Virüsü taşıyan annelerden doğan çocukların %80-90'ı kronik taşıyıcı haline gelmektedir. Taşıyıcılık: Taşıyıcıların %50'si belirtisiz olarak virüsü taşır. Kronik taşıyıcılar cinsel eşlerine Hepatit B bulaştırabilirler.
Korunmasız seks, uyuşturucu ilaç kullanımı, steril olmayan iğneler ve tıbbi cihazlar ve gebelikte bebeğe bulaştırma diğer geçiş yollarıdır. Hepatit B; ortak kaptan yemek, içmek, havuza girmek, öpüşmek, öksürmek, aynı tuvaleti kullanmak gibi yollarla bulaşmaz.
Sarılık aslında farklı nedenlerle ortaya çıkan bir tıbbi durum olsa da halk arasında Hepatit B hastalığına da sarılık denir.
Virüs alındıktan ortalama 4-6 hafta sonra kanda saptanır. HBsAg saptanmasından bir süre sonra kanda HBeAg pozitifleşir. HBsAg ve HBeAg'nin pozitif bulunduğu dönemde eğer bakılabilirse kanda HBV-DNA'sı ve DNA polimeraz da saptanabilir.
Dr. Hakan Leblebicioğlu: Hepatit B taşıyıcılığı evlilik için engel değildir.
Bunun haricinde aynı ortamda bulunmakla, aynı havayı teneffüs etmekle, sinek ısırmasıyla, aynı tabaktan çataldan yemek yemekle, aynı bardaktan su içmekle, aynı diş fırçasını kullanmakla bu hastalık geçmez.
Hepatit B virüsü (HBV) 42 nm çapında, hepadnovirus grubunda, zarflı bir DNA virusudur. HBV ısıya dayanıklı bir virüs olup 95 C'da 5 dakikada ölür. Bu virüs çalışma yüzeylerinde eğer önlem alınmazsa, 1 hafta kadar varlığını sürdürebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri