Anti HBs testinin negatif çıkması birçok anlama gelebilir. Kişinin daha önce hepatit B geçirmediği veya
Antikorun pozitif olması kişinin bağışıklık sisteminin hepatit B virüsünü doğrudan veya aşı yolu ile tanıdığını gösterir. Negatif olması durumunda ise vücudun bu virüsle herhangi bir şekilde temas etmediği, kişinin virüs ile ortaya çıkabilecek hastalıklara karşı korumasız olduğu söylenebilir.
Anti HBS Sonucu
5.0 mIU/ml atında olan değerler negatif olarak değerlendirilirken, bu değerin üzerindeki sonuçlar pozitif olarak değerlendirilir. Ancak kişinin Hepatit B virüsüne karşı yaptırdığı aşının tam koruma sağlaması için bu değerin 12 mIU/ml ve üzerinde olması gerekir.
"Pozitif" veya "reaktif" bir HBsAg test sonucu kişinin hepatit B virüsü ile enfekte olduğunu gösterir ve bu "akut" veya "kronik" bir enfeksiyon olabilir. Enfekte kişiler virüsü kanları yoluyla başkalarına geçirebilir.
AntiHBs (Hepatit-B yüzey Antikoru)
Bu testin pozitif olması durumu, kişinin öncesinde aşı ya da doğal yolla Hepatit-B virüsüne maruz kaldığını fakat virüsün bulaşıcılığını yitirmiş olduğunu gösterir.
İlgili 28 soru bulundu
Anti HBs testinin negatif çıkması birçok anlama gelebilir. Kişinin daha önce hepatit B geçirmediği veya hepatit B aşısı olmadığını gösterebilir. Ancak, virüs ile enfekte olan kişilerin de bazen anti HBs testi negatif çıkabilir. Bunun sebebi enfeksiyonun daha inkübasyon aşamasında olmasıdır.
Hepatit B virüsü, vücuda girdikten sonra semptomatik/asemptomatik akut viral hepatit B virüs enfeksiyonuna yol açar. Akut viral hepatit B virüs enfeksiyonu gelişen bir kişide en geç 6 ay içerisinde Anti HBs testi kanda pozitif olarak saptanırsa bu durum hastalıktan iyileşildiğinin bir göstergesidir.
Hepatit B tanısı nasıl konulur? Hepatit B kan testleri ile tanınır. Testler sonucunda akut veya kronik enfeksiyon, taşıyıcılık, geçirilmiş enfeksiyon veya bulaştırıcılık varsa tanınabilir.
Ayrıca hepatit b Hepatit B yüzey antijeni ve antikoru ile birlikte Hepatit B yüzey antikoru (anti-HBs) da hepatit B hastalığının teşhisinde yararlanılan yöntemlerdendir.
Hepatit B, doğum esnasında anneden bebeğe geçebiliyor. Dünyada 400 milyon, Türkiye'de ise 3 milyon kişi Hepatit B virüsü taşıyor. Tedavi uygulanmadığı takdirde siroz ve karaciğer kanseri gelişme riski bulunuyor. Bu durumda karaciğer nakli gündeme gelebiliyor.
HBSAG normal değerlerinde negatif olması hastalığın olmadığı anlamına gelir. Normal değeri ise 1'in altındaysa sonuç negatiftir. Sonuçların 1'in üstünde çıkması ise HBSAG testinin pozitif olduğu anlamına gelmektedir. Bunun dışında bu hastalığa bağışıklık kazanmış kişilerde sonuçlar 100 gibi yüksek değerler görülür.
Hepatit B Yüzey Antijeni (HBsAg) –"Yüzey Antijeni", enfekte bir kişinin kanında mevcut Hepatit B virüsünün yüzeyinde bulunan bir proteindir.
HBsAg taşıyan kişilerin evlenmesinde sakınca var mıdır? Hepatit B taşıyıcılığı evliliği belirleyici resmi muamele olan nikâh işlemine engel değildir.
Hepatit B, Hepatit B virüsünün (HBV) sebep olduğu ciddi bir karaciğer enfeksiyonudur. Bazı bireylerde Hepatit B enfeksiyonu kronik hâle gelebilir. Hepatit B virüsünü taşıyan kişilerde karaciğer yetmezliği, karaciğer kanseri ve siroz hastalığına yakalanma riski daha yüksektir.
Anti HCV testinin pozitif olması, kişinin vücudunun Hepatit C virüsüne karşı antikor ürettiği ya da farklı bir deyişle kişiye Hepatit C virüsünün bulaştığını gösterir. Anti HCV testinin negatif olması ise kişiye hepatit C virüsünün bulaşmadığı ya da bulaşmış olsa bile vücudun henüz antikor üretmediğini gösterir.
Yanıt-4-: Hepatit B aşısında zarf proteinleri bulunur. Aşı yapılan organizma (kişi) bu zarf proteini taşıyan Hepatit B tiplerine karşı koruyuculuk kazanır. Zarfproteini olmayan %1-2 gibi tüm hepatiti B tipleri içinde az bir kısmına karşı koruyuculuk elde edilememiş olur.
– Akut hepatit B genellikle tedavi gerektirmez. Çoğu insan akut bir enfeksiyonu evde dinlenerek, sağlıklı beslenerek, bol su içerek ve alkol ve uyuşturucudan uzak durarak atlatabilir. – Antiviral ilaçlar, kronik hepatit B'yi tedavi etmek için kullanılır. Bunlar, virüsle savaşmanıza yardımcı olur.
Hepatit B aşısı olmamış bir kişinin değeri < 5 mIU/ml düşük yani negatif olmalıdır. Aşı yapılmış kişinin ise Anti HBS değeri ≥12 mIU/ml yüksek yani pozitif olmalıdır. Yapılan test sonucunda değerin 5-12 arasında bir değer belirtmesi “belirsiz” olarak kabul edilmektedir.
Hepatit testi, karaciğere yerleşen bir iltihap olan Hepatit hastalığının kesin ve net tanısının koyulabilmesi için yapılan bir tarama testi olarak bilinmektedir. Hepatit testi, Hepatit B bulaş riski olan kişilere, bu hastalığın belirtilerini taşıyan ve belirtilerin başka bir nedene bağlanamadığı kişilere yapılmaktadır.
Bu kişiler "kronik Hepatit B taşıyıcısı" olarak adlandırılırlar. Virüsü taşıyan annelerden doğan çocukların %80-90'ı kronik taşıyıcı haline gelmektedir. Taşıyıcılık: Taşıyıcıların %50'si belirtisiz olarak virüsü taşır. Kronik taşıyıcılar cinsel eşlerine Hepatit B bulaştırabilirler.
Hayır, hepatit B normal şartlarda temasla bulaşmaz. Hepatit B'yi havadan, sarılarak, dokunarak, öksürerek, hapşırarak, tuvaletlerde veya kapı tokmaklarından kapamazsınız.
Hepatit B ile kronik enfeksiyonu olan çoğu kişi uzun ve sağlıklı bir ömür sürmeyi bekleyebilir. Size kronik hepatit B tanısı konduğunda virüs kan ve karaciğerinizde ömür boyu kalabilir.
Bu hastalarda ilk tanı aşamasında bu konu ile ilgili bilgi ve tecrübesi olan bir hekim ile konsultasyon şarttır. Akut hepatit B geçirenlerin %90'dan fazlası tedavisiz, kendiliğinden sağlığına kavuşur. Hepatit B virüsü vucuttan atılır. Ancak %6-7'inde virüs vucutta kalır.
Hepatit B genellikle kendini belli etmeden ilerler. İlk enfeksiyonda hastaların %20'sinde sarılık görülürken kalan %80'lik kısımda belirti görülmez. Belirti vermeden hastalık ilerledikten sonra kronik viral enfeksiyon 10-50 yıl aralığından sonra kendini siroz ya da kanser olarak gösterir.
En çok merak edilen konular içerisinde Hepatit B aşısının mecbur olup olmadığıdır. Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı nezdinde doğumdan itibaren hepatit b aşısı mecburidir. Özellikle Hepatit B gibi ciddi bir hastalık riskine karşı, önemli savunma mekanizması oluşturulabilmesi için hepatit b aşısı uygulanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri