Hepatit C geçirenlerin yüzde 30'unda tamamen iyileşme olmaktadır.
Günümüzde önemli kronik hepatit etkenlerinden Hepatit C'den tamamen kurtulmak yeni ilaçlar sayesinde çok büyük oranda mümkün mümkün.
Genellikle Hepatit C hastaları hamilelik süreçlerinde ya da kan bağışı yaptıkları zamanlarda saptanabilirler. Hastalık için testler yapılır ve sonuçlara göre tedavi planlanır. Eğer kişiye erken dönemde akut Hepatit C teşhisi konulmuşsa bu hastalarda yüzde 100'e yakın oranda ilaçlı tedavi bulunmaktadır.
Akut hastalık 6 aydan kısa sürmekle beraber, hastalığın neticesinde virüs vücuttan temizlenebilir veya akut karaciğer yetmezliği gelişebilir. Hepatit C virüsünün kronik hastalığa neden olduğu durumlarda ise, ilk belirtiler olarak hafif bir yorgunluk ve bir takım bilişsel problemlere sebep olabilir.
Yorgunluk, halsizlik, hazımsızlık ve vücudun çeşitli bölümlerinde ağrıların oluşması gibi belirtiler gösterebilen Hepatit C, genel olarak diğer hepatitler gibi mutlaka sarılığa sebep olmaz. Virüse sahip olan hastaların büyük bir bir kısmında kronikleşen hastalık, çok nadiren tamamen iyileşme ile de sonuçlanabilir.
İlgili 43 soru bulundu
Hepatit C tedavi edilebilir bir Ancak tedavi sonrası nüksedebilir. hastalıktır. 22 23 TEDAVİ Hepatit C hastalığı tedavisi gören her 4 kişiden 3'ü iyileşmektedir.
Hepatit C virüsü, oda sıcaklığında dış yüzeylerde 3 haftaya kadar canlı kalabilmektedir. Enfeksiyonun başlamasıyla birlikte, hastaların yaklaşık %80'inde hiçbir belirti ortaya çıkmaz. Hepatit C virüsü, oda sıcaklığında dış yüzeylerde 3 haftaya kadar canlı kalabilmektedir.
Kronik hepatit C olgularının ülkemizde rastlanma sıklığı da yaklaşık yüzde 0,5-1'dir. Diğer bir ifade ile yaklaşık 350–700 bin kronik Hepatit C'li hastamız bulunmaktadır. Her iki kronik hepatit de çok sinsi seyrettiği için hastalarımızın yaklaşık yüzde 10'una tanı koyulduğu tahmin edilmektedir.”
Anti-HCV: Enfeksiyondan 6-12 hafta sonra pozitifleşir. HCV RNA: 1 –2 hafta içinde pozitifleşir.
Sosyal Güvenlik Kurumu, Sağlık Uygulama Tebliğinde yaptığı değişiklikle Hepatit C ile romatizma tedavisinde kullanılan ve fiyatları 31 bin lirayla 40 bin lira arasında değişen ilaçları geri ödeme kapsamına aldı.
Kişinin karaciğerini hedef alan, tedavi edilmediğinde hayati sonuçlara neden olabilen virüs, %1 ile %2 oranında kansere yol açar. Hepatit C virüsü bulaştığında karaciğerde yapısal değişiklikler yaparak siroz hastalığına neden olur. Ancak siroz gelişimi 5 ile 50 yıl gibi geniş bir zaman diliminde gerçekleşebilir.
Hepatit B tedavi edilmediğinde siroza veya kronik enfeksiyona yol açabilir. Hepatit aşısıyla birlikte önlenebilmesi mümkün olan bir hastalık olarak kabul edilen hepatit b hastalığının kesin bir tedavisi söz konudu değildir.
Bununla birlikte, virüs asıl olarak kanda ve karaciğerde bulunduğu için bulaş yolu kandan-kana şeklindedir. Bu bulaş türüne sebep olabilecek durumlar arasında aynı şırınganın birden fazla kez kullanımı, damar içinden iğne ile uyuşturucu kullanımı ya da kan nakli gibi durumlar vardır.
Hepatit C virüsü emzirme, sarılma, öpüşme yada yiyecekler ve içecekler yoluyla bulaşmaz, taşıyıcı rezervuar bir böcek veya hayvan mevcut değildir. Hastalığın kuluçka dönemi ortalama 2 hafta ile 6 ay arasındadır.
Anti hcv pozitif olmasına kan yoluyla temaslar neden olur. Cinsel ilişki, kişisel bakım ürünlerinin kullanımı ve kan yoluyla temasa sebebiyet verebilecek durumlar hepatit c virüsünün bulaşmasını kolaylaştırır.
- Bol Su Tüketmek: Karaciğerin temizlenmesinin ve yenilenmesinin en önemli yolu, gün içerisinde en az 6 ile 8 bardak su tüketmektir. Bunun dışında böbrek sağlığı açısından oldukça önemli olan su, vücudun her zaman nemli olmasına destek olur. Su içmek; karaciğerin temizlenmesinin en önemli yoludur.
Aşırı tüketilen bazı maddeler karaciğere ağır hasar verebilir. Bu nedenle alkol, katı (doymuş) yağlar, kızarmış yiyecekleri fazla tüketmemek, aşırı şeker ve tuzdan da kaçınmak gerekir. Karaciğerin işlevlerinden biri de şekeri yağa dönüştürmektir. Fazla şeker tüketimi karaciğer yağlanması riskini artırır.
Yaban mersini, ahududu ve kızılcık, avokado, üzüm dahil olmak üzere pek çok koyu renkli meyve de karaciğeri hasardan korumaya yardımcı olabilecek polifenol adı verilen antioksidanlar içerir. Son olarak zengin lif kaynağı olan yulaf beta glukan içerir.
Ancak yaygınlığı bu hastalıklardan daha fazla olan ve bulaşıcı niteliği olan HIV/AIDS, hepatit B, hepatit C her ne kadar evliliğe engel teşkil eden bulaşıcı hastalıklar grubunda kabul edilmese de, tespiti çiftlere danışmanlık ve olası aşılama programı için oldukça önemlidir. "dedi.
1- “Hepatit taşıyıcılarının sağlık raporlarında durumları belirtildiği için işe kabul edilmemektedirler. Bu, işsizlik sorunudur ve dolayısıyla ekonomik bir sorun ve sosyal ayrımcılıktır.
Hastalığın görüldüğü iş alanları ve kişiler:
– Sağlık çalışanları, – Diş hekimleri.
Kronik Hepatit C hayat boyu devam edebilen, ciddi sağlık sorunlarına (siroz, karaciğer kanseri) ve hatta ölüme yol açabilen bir hastalıktır. Hepatit C için aşı bulunmamaktadır.
Hepatit C'li hastaların herhangi bir işten, çocukların okuldan, oyundan ve kreşlerden kısıtlanmalarına gerek yoktur. Sağlık personeli bile olsa işine devam etmelidir. Enfekte sağlık personelinden hastalara virüs bulaşma riski son derece düşüktür.
Hepatit C virusu (HCV) izole edilemediği için dezenfeksiyonuyla ilgili bilgiler sınırlıdır. Virusun kloroformla inaktive ediliyor olması lipid yapıda bir kılıfa sahip olduğunu göstermektedir. Kloroform ve 1/1.000 formaldehite duyarlıdır. 100°C'de 5 dakikada ya da 60°C'de 10 saatte inaktive olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri