Her dua nasibine, her nasip vaktine esirdir sözü, halk arasında yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu söz kul tarafından istenen şeylerin ancak Allah'ın izin vermesiyle gerçekleşebileceği anlamına gelir. Dinimize göre nasibi olan kişilerin sabırlı olması gerekir.
nasibi beklemek ile yan gelip yatmanın sürekli birbirine karıştırıldığı tümce. nasibinizin gelmesi başka birşey ona ulaşmak için çalışmak başka birşeydir. nasibin olup olmadığını bilmediğimize göre yan gelip yatmak anlamsızdır.
Nâsibi (Arapça ناصبي, çoğul نواصب Nevasıb), nefret sahibi olan(lar), kindar(lar) anlamında Arapça kelime. Şii Müslümanlar tarafından, kendi bakış açılarına göre, sıklıkla, Ehli Beyt'e ve Ehli Beyt takipçilerine düşman olanlar, onlardan nefret edenler için kullanılan kelimedir.
Allah'ın bir kimse için önceden belirlediği mutluluk payı anlamında bir terim.
Yani “Nasibin dağın altında da olsa sana isabet eder.” Arapça atasözünde işaret ettiği gibi payımıza düşen bizi bulur. Bunun sırrını da Allah'u Teala Kuran'ı Kerim'de boşa vakit geçirmeyin diyerek bizi uyarıyor. Bir iş istediğimiz gibi olmadığı zaman başka hayırlı bir işe yönelmemizi istiyor.
İlgili 33 soru bulundu
“Rabbim güzel şeyleri hakkımda hayırlı kıl ve bana nasip eyle.” şeklinde bir duanın sakıncalı bir yönünün olduğunu düşünmüyoruz. - Bu dua ile kişi “Dünyada ne kadar güzel şeyler varsa onları bana nasip et.” demek istemiyor. Aslında “güzel” ile “hayırlı” kavramları da bir yönüyle aynı şeyi ifade etmektedir.
İslâm dinine göre dua için mutlaka uyulması gereken özel bir zaman ve mekân tahsis edilmiş değildir. Her yerde her zaman dua edilebilir.
Seher vakti, yalvararak dua etmek, bid'atlerden sakınmak, gafil olmamak, uyanık olmak, helal yemek, haramlardan kaçmak... Cuma günü ve gecesi, Recebin ilk, Şabanın 15. gecesi, Bayramın birinci geceleri, Arefe günü, Ramazan gün ve geceleri, iftar zamanı edilen dualar makbuldür.
(Zariyat 18) Seher vakti, gecenin son altıda biridir. Gecenin ikinci yarısından sonra da dualar kabul olur. [Gece, akşam ile imsak vaktinin arasıdır.] Hadis-i şerifte, ezan okunurken dua geri çevrilmez ve ezanla kamet arasında yapılan dualar kabul edilir buyuruldu.
Yatarak dua etmekte bir sakınca var mıdır? Ayakta, oturarak veya yatarak Allah'ı anmakta, dua edilmesinde bir sakınca yoktur.
Ezân okunurken, ezânla kâmet arasında ve kâmet getirildiğinde yapılacak dualar da bu kabildendir. Bu konuda Hz. Peygamber (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: “Ezân okunduğunda sema kapıları açılır ve yapılan dualar kabul olur. Kâmet getirildiğinde dua reddedilmez.” (İbn Ebî Şeybe, el-Musannef, 6/31 [29248]).
1- Babanın (evladına) duası. Babanın evladına duası, Peygamber'in ümmetine duası gibidir. 2- Misafirin duası. 3- Mazlumun duası (Tirmizi, Birr, 7/1905)."
Konuşma yetisine sahip kişinin namazda Fâtiha ve diğer sûreleri, dili ve dudağı kıpırdatmaksızın ve ses çıkartmaksızın zihinden geçirmesi okuma (kıraat) sayılmaz. Böyle yapmakla namazın rüknü olan kıraat yerine getirilmiş olmaz.
Abdülehad Serhendi hazretleri bir müjde verip buyuruyor ki: (70 kere “Yâ Allah, Yâ Rahman, Yâ Rahîm, Yâ Kavî, Yâ Kâdir” okuyup da dua eden, ne isterse istesin, Cenâb-ı Hak duasını kabul eder ve ne muradı varsa verir.) Allah rızası için okumalı.
Bir şeyi çok istiyorsun, Allah'ım bu iş olsun diye temenni ediyorsun, dua ediyorsun, yüce Allah'a yöneliyorsun bu dinen sakıncalı değildir. Yani kişinin bir şeyi çok arzu etmesi onun imanına onun ameline onun Müslümanlığına zarar vermez.
Allah, ezelî ilmiyle kulun yapacağı duayı bildiği için kaderini ona göre şekillendirmektedir. Dolayısıyla dua, diğer sebepler gibi bir sebeptir. Başka bir ifadeyle dua sonucunda bir değişikliğin olmasını Allah dilemişse bu değişiklik, tabii sebep-sonuç ilişkisi içinde hayır veya şer olarak ortaya çıkmaktadır.
Üstün bir varlığa inanan her insan, hayatının herhangi bir anında dua ihtiyacını hisseder. Çünkü her insan, zaman zaman üstesinden gelemeyeceği birçok olay, üzüntü ve sıkıntı ile karşılaşır. Böyle anlarda insan, Allah'a sığınma ve O'ndan yardım isteme ihtiyacı hisseder ve dua eder.
Kalp zikrine 5.000 lafza-i celâl (Allah) diyerek başlanır, belirli zamanlarda 2.000 arttırılır. Bu zikirde dil damağa yapıştırılır, sükûnet içinde bulunularak ve sessiz olarak "Allah, Allah" denir. Bu zikirle ruhun güzel özellikleri ortaya çıkar, nefs yavaş yavaş ölür.
Tesbih çekmek namazlardan sonra 33 kez subhanallah, 33 kez elhamdülillah ve 33 kez Allahu Ekber denilerek yapılmaktadır. Toplamda 99 tesbih tanesi çekilerek arkasından dua edilir. Tesbih Çekilirken Ne Söylenir? Tesbih çekilirken namazlardan sonra 33 kez subhanallah, 33 kez elhamdülillah ve 33 kez Allahu Ekber denilir.
mealindeki ayetlerde, Allah'ı zikretmek, takvanın önemli bir unsuru olduğuna işret edilmiştir. Zikir kelimesinin “hatırlamak, anmak” manasında olması, bilinen “lisani zikre” aykırı değildir. Dille seslendirmek kalben yapılan anmayı daha da güçlendirir.
Allah, Müslüman'ın duasını kabul eder. Ama bazen bazı duaları geciktirir. Onun da bir sebebi, bir hikmeti vardır. Peygamber Efendimiz, "Duanın kesin kabul edileceğine inanarak dua edin" buyuruyor.
-Sevbân (Radıyallâhu Anh)dan rivâyet edilen bir hadis-i şerifte şöyle buyuruluyor: “Dört kimsenin duası müstecâbdır. Kabulüne şüphe yoktur. Adil hükümdarın duâsı, din kardeşinin gıyâben yaptığı duâ, mazlumun duâsı ve bedduâsı, bir kimsenin evlâdı hakkında yaptığı duâ.”
"Kim duasının kabul olunmasını istiyorsa, zorda olan bir kardeşinin sıkıntısını gidersin." Hz. Muhammed (s.a.v.)
Yine hikmetine uygun olmak şartıyla, kabule karin olan ve reddolunmayan duâlardan olması Rahmet-i İlâhiye'den inşallah umulur. Nitekim her ne kadar zayıf olduğu söylense de, Resulullah'ın (asm), “Kâbe'yi ilk görünce yapılan duâ reddolunmaz.” 4 ifadesi kayıtlara ve kitaplara geçmiştir.
Ezan okunurken dualar edilmesi uygun olmaktadır Fakat en önemlisi ezanı dinlerken Kelimeyi Şehadet getirilmesidir. Kelimeyi Şehadet Eşhedü enna İlahe İllallah ve Eşhedü Enne Muhammeden Abdühu ve Resullühu Yani Şahidlik Ederim ki Allah tektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri