Mikrop, virüs ve mantarlara karşı öldürücü etkiye sahip olan çörek otu, ifraz boşaltıcı ve solunum borusunu genişleticidir. Ayrıca çörek otu, kan şekerini de düşürür. Damar hastalıklarını önler ve hazmı kolaylaştırır. Çörek otu ayrıca idrar söktürücü özelliği ile safraya da iyi gelir.
Çörek otunun fazla tüketilmesi insan sağlığına bazen zarar verebiliyor. Bu otun düzenli bir seviyede kullanılması daha iyi olacaktır. Fazla tüketilmesi durumunda ortaya kansızlık gibi durumlar çıkabiliyor. Hamilelik döneminde kullanılması sakıncalı olan bir ot çeşididir.
NE KADAR SÜRE KULLANILIR
Bu etkinin devam etmesi için çörekotu nu ömür boyu almak gerekir. Etkinin devamı için alınmasına 2 günden fazla ara verilmemelidir. Tam şifa elde edildikten sonra bırakılırsa hastalık tekrar nüks edebilir. Ortalama 6 aylık süre tüm hastalıklar için kesin süre değildir.
Sabahları, aç karnına bir çay kaşığı çörek otu yağını ılık suya karıştırarak içmek, iç organları temizlemeye yardımcı olur. Üstelik içeriğindeki antioksidanlar sayesinde tansiyon ve şeker seviyelerini dengeler.
Smoothie, latte ve çay gibi içeceklerinize de çörek otu yağı ekleyebilirsiniz. Çörek otunun 1 çay kaşığı kadar tüketilmesi önerilir. Çörek otu yağını da yaklaşık 1 tatlı kaşığı kadar tüketebilirsiniz. -Çörek otu bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardım eder.
İlgili 16 soru bulundu
Hücrelerin serbest radikallerden koruyan antioksidanlar, çörek otu yağında bolca bulunur. Timokinon bu bileşiklerden biridir. Bu bileşik akciğerler için iyidir, iltihap önleyici ve karaciğer hasarını önlemeye yardımcıdır. KOAH hastalığı olan kişilerde çörek otu yağı, akciğerleri iyileştirmeye yardımcı olabilir.
Yaraların iyileşmesini hızlandırması, adet döngüsünü düzenlemeye yardımcı olması, sindirim sistemini koruyucu etkisi çörek otunun faydaları arasında gösterilir. Çörek otu yağının tümör önleyici etkisinden dolayı; meme, cilt, karaciğer ve kolon kanserinde faydalı etkileri gözlemlenmiştir.
Binbir derde deva olan çörek otu yağının faydaları saymakla bitmiyor. Sedef, akne, vitiligo gibi hastalıkların tedavisinde kullanılan çörek otu yağı bağışıklık sistemini de güçlendiriyor. Peki çörek otu yağının faydaları neler, zararları var mı?
Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (SAV) çörek otu için: "Çörek otunu kullanın, ölümden başka her şeye devadır." buyurmuşlardır. Ayrıca çörek otu yağının iyileştirici ve güzelleştirici olması nedeniyle Kleopatra tarafından da kullanıldığı bilinmektedir.
Eğer öğütülmeden, tohum halinde tüketilirse sindirimi çok zor olabilmektedir. Bu nedenle öğütülerek veya çiğnenerek tüketilmelidir. Çörek otu tohumu, öğünlerden önce bir çay kaşığı kadar çiğnenebilir. Sindirimini kolaylaştırmak için su veya bal kullanılabilir.
Çörek otunun faydaları
Hazmı kolaylaştırır, bağırsakları çalıştırır, idrar söktürür. A, E ve C vitaminlerinden dolayı antioksidan üretimine destek vererek toksinleri atar. Düzenli kullanımda kan şekerini düşürür.
Dr. İbrahim Saraçoğlu çörek otu yağı hakkında şu bilgiler aktarıyor; Çörek otu yağındaki zengin antioksidan içeriği kan şekeri, kolesterol ve yüksek tansiyonu düşürür. Özellikle kolon, prostat ve akciğer kanserlerine karşı koruyucu etkiye sahiptir.
Çörek Otu Yağını Kimler Kullanamaz? Hamileler, emziren kadınlar, şeker hastaları, tansiyon ve kanama bozuklukları olanlar ve düzenli ilaç kullanan kişiler çörek otu yağı kullanmadan önce mutlaka bir hekime danışmalıdır.
Sağlık açısından yararları olmasının yanı sıra kilo vermeyi kolaylaştırdığı da bilinen çörek otunu ya da yağını, sabahleyin aç karna öğle ve akşam öğünlerinden önce bir çay kaşığı kadar su ya da yoğurtla tüketebilirsiniz.
Evde direk tohum şeklinde veya öğüterek soslarda, salatalarda, yemeklerde ve çeşitli yiyeceklerde kullanılabilir. Diğer yandan çörek otu yağı çıkarılarak da kullanılabilir. Çörek otu yağı, çörek otundan elde edilen bitkisel bir yağdır.
Peygamber Efendimiz Hz Muhammed (s.a.v), hastalandığı zaman, bir avuç çörek otu alıp, onu su ve bal ile karıştırıp içerdi" denilmiştir.
Bazı Hastalıklarda Çörek Otu:
Romatizma, şeker hastalığı ve yüksek kolesterol gibi metabolik hastalıklar için çok etkilidir. İktidarsızlık ve kısırlık sorunlarında da yine etkili bir destekleyicidir. Çünkü çörek otu, cinsî hormonları düzenlemekte, bedenî ve ruhî olarak zindelik ve dinçlik vermektedir.
Halk arasında nazar değen kişileri iyileştirmede kullanılan bir baş- ka yöntem tütsü yakmaktır. Tütsü için genellikle üzerlik otu, bunun yanı sıra çörek otu, tuz, kuru karanfil vb. kullanılabilir.
Çörek otu yağının faydaları arasında antioksidan, antibakteriyel, antifungal (mantar önleyici), enflamasyon (iltihap) giderici, şeker ve tansiyon düşürücü etkiler yer almaktadır.
"Sizlere şu çörek otunu tavsiye ederim. Zira bunda ölümden başka birçok hastalık için şifa vardır."(C.Sağir,2/53; F.Kadir, 4/338.)
Kalp sağlığını koruması, kanseri önlemedeki gücü, cinsel güce etkisi, damar tıkanıklığına ve sinüzite iyi gelmesi gibi birçok faydası bulunan çörek otu yağı faydaları ile alternatif tıp tutkunlarının iştahını kabartıyor.
İşte faydalarından bazıları: Kemik, kas ve eklem ağrılarına iyi gelir. Artrit ve romatizma ağrısını geçirmeye fayda sağlar. Bu etkileri için gece yatmadan önce ağrıyan bölge çörekotu yağıyla ovulur.
1 bardak suyun içine 1 çay kaşığı çörek otu yağı ve bal ekleyin. Bir tutam da tarçın ilave ederek karışım hazırlayın. Bu karışımı her sabah 1 defa içmelisiniz. Zayıflatan kür olarak 7 gün boyunca denemelisiniz.
Çörek otu birçok şekilde tüketilebilir. Günlük hayatın vazgeçilmez ürünleri olan hamur işleri, tohum hâli, yağ hâli gibi birçok etkenden bahsedebiliriz. Çörek otunun sağlığa faydalı olması için kahvaltıda ya da akşam yemeklerinizin öncesinde bir tatlı kaşığı çörek otu yutabilir ya da çiğneyebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri