Her iki ülkeden emekli aylığı almada bir sakınca bulunmamaktadır. Sosyal Güvenlik sözleşmeleri ve 3201 sayılı kanun kapsamında borçlanılan süreler istinaden, aylık alan kişilerin yurt dışından da aylık almalarında bir engel yoktur. Dolayısıyla, kişiler kendi ülkelerinden ve başka bir ülkeden aylık alabilirler.
Yurt dışında çalışanlar, Türkiye'den emekli olabilir mi? Bu şartları sağlayanlar, çifte maaş alacak! Yurt dışında çalışanlar gerekli şartları sağladıkları takdirde hem Türkiye'den hem de çalıştıkları ülkeden emekli maaşı alabilir.
Türkiye'den emekli olan bir kişi yurtdışında da başka işte çalışabiliyor. Ancak Türkiye'den borçlanarak emekli olan gurbetçilerin başka ülkede yaşamaları durumunda bir işte çalışmadığını, sosyal yardım almadıklarını belgelemesi gerekiyor.
Yurtdışında çalışanlar, emeklilik hakkı kazanabilmek için yurtdışı hizmet borçlanması yapma yolunu tercih edebilirler. Bu yöntemle, yurtdışında çalıştıkları süre boyunca Türkiye'deki sosyal güvenlik kurumuna prim ödemesi yaparak, yurtdışında geçen hizmet sürelerini borçlanabilir ve Türkiye'de emekli olabilirler.
Çalışanlar, emeklilik yaşı geldiğinde hem SGK'dan emekli olacak hem de 60 yaşında Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi kapsamında ikinci emekli aylığını alacak.
İlgili 33 soru bulundu
Ülkemizde en yüksek emekli maaşı 2023 yılı için 24 bin 793 TL , en düşük taban emekli maaşı ise 7 bin 500 TL 'dir.
Emeklilik yaşını dolduranlar prim iadesi hakkından yararlanabilir. Emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesi kapsamında borçlanma ya da çalışarak emeklilik primini tamamlayamayanlara toptan ödeme yapılıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu'nca yazılı başvuranlara yatırılan primler iade ediliyor.
Yurtdışı emeklilik borçlanma ile alınabilecek emekli aylığı borçlanma dönemine göre değişmektedir. Yurtdışı hizmet borçlanmasından yararlanan vatandaşlarımız, 7.500 TL ile 9.000 TL aralığında emekli maaşı alır.
Emeklilikte yaşa takılanların (EYT) yıllardır süren mücadelesi geçen aylarda olumlu sonuçlandı ve ilk maaşlar alınmaya başlandı. Yurtdışında yaşayan ve gerekli şartları tutturan Türk vatandaşları da EYT düzenlemesi kapsamında emekli olma hakkına sahip.
Emeklilik maaşı aylık bağlama oranlarının artırılması ile Batı Almanya'da 1.000 Euro olan emekli maaşları 1.043,90 Euro'ya, Doğu Almanya'dan emekli olanların 1000 Euro'luk emekli maaşları 1.058,86 Euro'ya yükselecek.
Almanya'da kesinti yapılmadan emekli olmak için 45 yıllık çalışma sürenizi doldurmanız gerekir.
yurtdışında çalışmaya başlaması halinde emekli maaşları kesilmeyecektir.
Yani çalışmayan bir ev hanımı isteğe bağlı sigortalılık yaptırdığı zaman BAĞ-KUR kapsamındaki şartlara göre emekliliği hak eder. Bu kapsamda 9 bin gün prim ödeme şartı bulunur. Ayrıca yaş sınırı vardır. 5 bin 400 gün SGK primini ödeyen ev hanımlarının 61 yaşını doldurma şartı bulunur.
Sigortalının ölümü tarihinde en az 60 aylık (5 yıl) sigortalılık süresi bulunması halinde veya sigortalı, yaşlılık veya malullük aylığı almakt iken vefat etmiş ise, geride kalan dul eş ve çocuklarına aylık (dul ve yetim aylığı) bağlanmaktadır.
AFP haber ajansının bildirdiğine göre, 31 Aralık 2022 itibarı ile Almanya'da 45 sene sigortalı çalışmış bir erkek ayda ortalama 1637 euro emekli maaşı alıyor. Yine 45 yıl boyunca sigortalı çalışmış ve emeklilik aidatı ödemiş bir kadının eline geçen aylık emekli maaşı ise 1323 euro.
01.10.2008 tarihinden sonra ilk sigorta girişi olanlar tüm süreleri Türkiye sigortalılık süresi olsa ve bununla emekli aylığına hak kazansalar bile yurt dışında çalışamazlar.
Türkiye'nin anlaşma yaptığı ülkelerde Türk vatandaşları diğer koşulları taşıyorsa EYT'den yararlanabilirler.
Türkiye'de hiç bir sigorta girişi olmayıp yurt dışında çalışan Türk vatandaşı borçlanma ile hizmet kazanarak EYT ile emekli olabiliyor. Türkiye'nin sosyal güvenlik anlaşması bulunan 35 ülkede yaşayan Türk vatandaşları bu haktan yararlanabiliyor.
Ancak, taahhütlü, iadeli taahhütlü veya acele posta olarak gönderilen yurtdışı borçlanma taleplerinde, dilekçenin postaya verildiği tarih, başvuru tarihi olarak kabul edilir. miktarı, daha sonra bu miktar 7200 ile çarpılarak 20 yıllık borç miktarı hesaplanacaktır.
CEVAP: Yurtdışı çalışma süresi borçlanmadan, Türkiye'deki çalışmalarıyla emekli olan biri, yurtdışında çalışmaya başladığında, Türkiye'den almakta olduğu emekli aylığı kesilmez. Ancak yurtdışı çalışma süresini borçlanarak emekli olan biri, yurtdışında çalışmaya başladığında emekli aylığı kesilir.
Zirvede ise Hollanda ve Danimarka bulunuyor.
Yurtdışında Yaşayıp Mavi Kart Sahibi Olanlar veya Olmayanlar EYT'den Yararlanabilirler.
Yapılandırma kanunu kapsamında borcunuzu ödedikten sonra emeklilik başvurusu yapabilirsiniz. Yapılandırma kapsamında borcunuzu mart ayı içinde ödeyip akabinde emeklilik başvurusu yaptığınızda nisan ayından başlayarak emekli aylığı bağlanır.
EYT, 9 Eylül 1999 tarihinden önce herhangi bir sigortalılık (SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı, özel banka emekli sandığı) kapsamında sigortalı olanları kapsıyor.
EYT düzenlemesinden yararlanamayanlar için 'kısmı emeklilik formülü' gündemde yer alıyor. İş Kanunu ve Sosyal Sigortalar Kanunu'na göre EYT kapsamında olup da primi yetmeyenler kısmi emeklilik hakkından yararlanabilir. Kısmi emeklilikte 15 yıl ve 3600 günü dolduranlar daha fazla çalışmadan emekli olabilecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri