Benler genellikle estetik kaygıları ortadan kaldırmak amacıyla tedavi edilir. Eğer bir ben renk, şekil, boyut olarak hızlı bir değişime uğruyorsa, kaşınma, kanama veya ağrı varsa melanom olma olasılığı yüksektir ve bu durumda benin alınması gerekebilir. Öte yandan ben alınması kesinlikle kanser oluşumunu tetiklemez.
Benleriniz kaşınıyor, ağrıyor, kızarıyorsa, Benlerinizin yakınındaki lenf bezlerinde şişmeler görüyorsanız dermatoloji uzmanına başvurmanızda yarar var.
Benin zaman içerisinde değişiklik göstermesi; kabarması, yara olması, kabuklanması, kaşıntı olması, ağrı veya kızarıklık oluşması değişimin habercisidir. Ben muayenesinde hekimler, bu işaretlere dikkat ederler.
“Bir benin büyümesi, kanaması, renk değiştirmesi veya üzerinde kanayan yaralar olması, kanserleşme belirtisidir.” Benler, cilde renk veren hücrelerin deri altında normalden farklı şekilde yerleşmesiyle oluşur. Ben oluşmasına yol açan en önemli faktör, ailesel geçiş.
Vücutta meydana gelen kaşıntıya, egzama gibi deri hastalıkları, böcek ısırması, polen, gıda ve ilaçlara karşı alerjik reaksiyonlar, uyuz gibi parazitler, hormonal değişiklikler, karaciğer rahatsızlığı, lenfoma gibi kan hastalıkları ve kanser türleri yanı sıra diyabet gibi rahatsızlıklar neden olur.
İlgili 17 soru bulundu
Benler genellikle estetik kaygıları ortadan kaldırmak amacıyla tedavi edilir. Eğer bir ben renk, şekil, boyut olarak hızlı bir değişime uğruyorsa, kaşınma, kanama veya ağrı varsa melanom olma olasılığı yüksektir ve bu durumda benin alınması gerekebilir. Öte yandan ben alınması kesinlikle kanser oluşumunu tetiklemez.
Bu kaçınılmazdır ve doğrudan beni kaşımakla bir alakası bulunmamaktadır. Ne var ki bir benin sürekli kaşınması ve yolunması, kanser haricinde birçok enfeksiyona da davetiye çıkarmaktadır. Bu yüzden benlerle oynanmaması tavsiye edilir.
Benin şekli simetriktir, melanom asimetrik şekildedir. Benin düzgün sınırları vardır, cilt kanserinin düzensiz sınırları vardır. Ben komple aynı renkten oluşur fakat cilt kanserinde farklı renkler vardır. Benin boyutu küçük sayılabilirken melanomun boyutu daha büyüktür.
Ayrıca deriye su teması ile de kaşıntı ortaya çıkabilmekte veya şiddeti artmaktadır. Hastalığın ileri evrelerinde kaşıntıya yanma hissi ve ağrı eşlik edebilmektedir. Yapılan bir çalışmada derinin T hücreli lenfoması olan ileri evrelerdeki hastalarda kaşıntı ve ağrı sıklığı, sırasıyla %88 ve %41 olarak bulunmuştur.
Bende asimetrik bir yapı varsa ve ani bir şekilde büyüklüğü, rengi ve şeklinde değişimler yaşandıysa bu noktada dikkatli olmak gerekir. Asimetrik görünümlü, beş milimetreden büyük ve rengi koyu kahverengi, siyah, açıkkırmızı gibi iki ya da daha fazla renkli benler riskli olabilir.
Kaşıntıyı hafifletmek için, kaşımak yerine kaşınan bölgeye soğuk bir bez veya biraz buz koyun. Doktorunuz ayrıca antihistaminikler ve topikal steroidler de dahil olmak üzere kaşıntı tedavisi için ilaç reçete edebilir. Nadiren steroid hapları ve antibiyotikler de gerekebilir.
Geniş bir renk yelpazesine sahip olan benler genellikle kahverengi, siyah, pembe ya da mavi olurlar. Cilt benleri (nevüs) için çoğu zararsız cilt tümörleri olarak bilinir diyebiliriz. Benlerin cilt kanseri olma ya da cilt kanserine dönüşme ihtimalini ancak bir uzman anlar.
Dikkat çeken benlerin dermatoskop ile incelenmesi gerekiyor
Doğuştan olan benler konjenital nevüs olarak adlandırılmaktadır. Konjenital benlerin 20 cm'den büyüklerine dev konjenital nevus adı verilmektedir ve doğumsal benler arasında sadece dev konjenital nevuslar tehlikelidir. Zamanla kanserleşme riski yüksektir.
Vücutta kaşıntı ve kabarcıklar, deri hastalıklarının yanı sıra böcek sokması, stres, alerji, parazit, mantar, kansızlık, diyabet, kanser, kan hastalıkları ve ilaç yan etkileri gibi geniş bir yelpazede bulunan rahatsızlıklardan kaynaklanabilir.
Sıradan benler; ortalama 5 mm çapında, net sınırlı, oval-yuvarlak, kubbemsi ve pembe, ten rengi veya kahverengi gibi tek renklidir. Erişkin bireylerde ortalama 10-40 arası ben bulunmaktadır. Genellikle belden yukarıda, güneş gören yerlerde daha sık bulunur.
Birçok insan kaşıntıyı önemsemez ve "Bir şey dokundu herhalde" diyerek geçiştirir. Ancak uzmanlar kaşıntının, kanserden, diyabete kadar sinsi ilerleyen çok sayıda hastalığın habercisi olabileceği konusunda uyarıyor. İç Hastalıkları Uzmanı Dr.
UZUN SÜREN VE ŞİDDETLİ KAŞINTILAR VARSA…
Uzun süren, tekrar eden, şiddetli kaşıntılar varsa, ciltte kızarıklık, iltihaplanma gibi başka belirtiler görülüyorsa, dermatoloji doktoruna mutlaka başvurulması gerekir.
Vücutta oluşan bazı şişlikler de kanserin önemli belirtileri arasında yer alır. Kemiklerde veya yumuşak dokuda gelişen tümörler kendilerini şişlikle gösterir. Bu tür şikayetlerde ortopedi uzmanına gidilmesi gerekir. Boyun, koltuk altı ve kasıklarda lenf bezlerinin şişmesi lenfoma nedeniyle olabilir.
UV ışınlarının etkilediği baş, boyun, el ve yüz gibi bölgelerde daha çok görülen cilt kanseri, genital bölge gibi vücudun hiç güneş almayan yerlerinde de ortaya çıkabilir. Tüm kanser türleri arasında en yaygın görülen kanser türü olan cilt kanseri; yara, şişlik, kızarıklık, leke gibi belirtilerle ortaya çıkar.
Kişinin derisinde sonradan ben çıkması büyük oranla normaldir. Nitekim bu benlerin sayısı, büyüklüğü, rengi ve şekli cilt kanseri teşhisinde önemli bulgulardandır. Kişiler yeni oluşan benleri sık sık kontrol etmeli; renk değişimi, büyüme, asimetri ve şekil değişikliği gördüğünde bir dermatoloji uzmanına görünmelidir.
Vücuttaki Benler Nasıl Oluşur? Melanin maddesi cilde rengini veren melenosit hücreleri tarafından üretilerek sağlanır. Dengeli bir şekilde dağılması, eşit şekilde olması, renk değişimi olan benlere neden olur. Bazı durumlarda melenosit hücrelerinin belli yerlerde toplanması ile koyu ve büyük benler oluşabilir.
Kaşıdıkça kaşınma hissi de artar.
Bu döngüye dikkat etmek gerekir. Zira deriyi kaşımak ekstra histamin salgılanmasına, bu ise beyne daha fazla kaşınma sinyali gönderilmesine neden olur. Ancak fazla kaşınmak derinin parçalanmasına neden olur. Bu da enfeksiyon riskini artırır.
Bizi zararlı dış etkenlere karşı uyarabilir. Yine de aynı "acı kaynağı" olma doğasından ötürü kaşınan yeri kaşıma sonucunda bu "acı" azalır ve rahatlama hissi verir; bu nedenle kaşınan yerleri kaşımak rahatlatıcı ve mutlu edici bir etkiye sahiptir.
Kaş: Kaşın altında ben bulunması, zenginliğe işaret eder. Ben, kaşın içinde kaybolmuşsa saklı hazine gibi çok daha özel bir durumu anlatır. Kaşın üstünde bulunan ben, kişinin hayatında sürekli bir para akışını gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri