İki hafta kadar kasığı germeyi gerektiren işlerden, araba kullanmaktan ve cinsel birleşmeden uzak durulması uygun olur. Bir ay süreyle 8-10 kilodan fazla ağırlık kaldırmak, ağır fizik egzersizler, tenis, futbol vb. ağır sporlar sakıncalıdır. Kısa mesafe yürüyüşler yapılabilir.
Kasık fıtığından kurtulmanın tek yolu ameliyattır. Bunun dışında herhangi bir ilaç tedavisi ameliyat sonrasında uygulanabilir ancak öncesinde uygulanması geçici çözüm olur. Ağrıların azaltılması için doktorunuz size ilaç verebilir ancak bu kasıt fıtığınızı iyileştirmez.
Karın boşluğunda gereğinden fazla stres oluşturmayan ılımlı fiziksel aktiviteler yapabilirsiniz. Örneğin; yürüyüş, yüzme ve statik bisiklet.
Karın içi basıncı ani olarak artıran ağır kaldırma, kronik kabızlık, öksürük, ıkınma, idrar zorluğu gibi durumlar mevcut fıtığın oluşumunu ve ortaya çıkışını kolaylaştırır.
Kasık fıtığının bağırsaklardaki kan akışını azalttığını belirten uzman hekimler tedavisi yapılmayan fıtıkların bağırsakların kaybına kadar giden ciddi sorunlara yol açtığını belirtmektedirler. Buna ek olarak fıtığın çıktığı bölge büyümeye ve genişlemeye başlar. Bu durum da tedavi sürecinin uzamasına neden olur.
İlgili 20 soru bulundu
Bu nedenle cerrahın mutlaka hasta ile ayrıntıları tartışıp, hastanın kendi kararını vermesine yardımcı olması benimsenmelidir. Kasık fıtıkları için kişisel önerim 65+'da beklememek yönünde, gençlerde ise hemen ile 2 yıl arasında ameliyat edilmelidir diyebilirim.
Sıcak uygulama, kas spazmlarını azaltabilir ve kan dolaşımını artırarak ağrıyı hafifletebilir. Bununla birlikte, sıcak uygulama, fıtığın neden olduğu inflamasyonu azaltmaya veya fıtığın kendisini tedavi etmeye yardımcı olmaz.
Fıtık tedavi edilmezse büyür ve yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiler. Örneğin ağır şeyler kaldırmak, öksürmek, ıkınmak, uzun süre oturmak ya da ayakta kalmak fıtık bölgesinde ağrıya neden olur. Aynı zamanda cinsel fonksiyonları da olumsuz etkiler.
Kısaca kasık fıtığı ameliyatı hasta açısından kolay ve konforlu bir ameliyattır.
Evet, doğru planlanmış fizik tedavi ve egzersiz programı ile bel fıtığınızın iyileşme oranı %90-93 arasındadır. Bunun yanında başlangıçta yapabileceğiniz kolay ve hızlı sonuç veren egzersizler bulunmaktadır.
Kasık Fıtığı Ameliyatsız Tedavi Edilebilir mi? Kasık fıtığı kişinin hareket kabiliyetini sekteye uğratabilir. Bu rahatsızlığın ilaçla tedavisi mümkün değildir. Kendiliğinden geçmesi de imkan dahilinde olmayan kasık fıtığının tek tedavisi de cerrahi müdahaledir.
Erkeklerde meydana gelen kasık fıtığında herhangi bir ilaç tedavisi bulunmaz. Tek ve en kesin çözüm yolu olarak cerrahi yöntem uygulanır. Kişiye göre değişen durumlar dışında cerrahi işlem yani ameliyat yapılması uygundur.
Kasık fıtığı ilaçla veya yaşam koşullarını değiştirmekle düzelebilen bir sağlık problemi değildir. Kasık fıtığının tedavisinde tek yol, cerrahi müdahaledir. Sadece ameliyat edilemeyecek fizyolojiye sahip kişiler ve ileri yaşta hastalar, doktorun yönlendirmesi doğrultusunda nadiren kasık bağı kullanabilir.
Kasık bölgesinde, ayakta durmakla beliren şişlik kasık fıtığının temel belirtisi olarak gösterilir. Ayrıca bu şişlik, hasta yatınca kendi kendine kaybolabilir veya bazen hastanın eliyle bastırması sonucu yok olur. Kasık fıtığı tedavisi cerrahi girişimler ve ameliyatlarla yapılır.
Düzenli yürüyüş ve egzersiz omurga kaslarının kanlanmasını arttırarak gelişmesini sağlar. Gelişen omurga kasları da gündelik aktivite ve ağırlık kaldırma sırasında vücuda binen yükün büyük kısmını alarak omurganın korunmasına yardımcı olur. Bu sayede kireçlenme ve bel fıtığı gibi hastalıkların gelişmesi önlenmiş olur.
Kasık fıtığı ameliyatı ardından hastalar 3 veya 4 saat sonrasında su ve sulu gıda tüketmeye başlayabilirler. Yağsız ve tuzsuz çorbalar, şekersiz meyve kompostoları bu noktada tercih edilen yiyecekler arasındadır. Ameliyatın akşamında ise hastalar normal yemek tüketmeye başlayabilir.
Ameliyat sonrası bir hafta kadar iş ortamından uzak kalınması ve istirahat edilmesi önerilir. Olağan gündelik fizik aktiviteleri yapmaya engel yoktur. İki hafta kadar kasığı germeyi gerektiren işlerden, araba kullanmaktan ve cinsel birleşmeden uzak durulması uygun olur.
Basit fıtıklarda hastalar ameliyattan bir gün sonra taburcu olabilirken, ilerlemiş fıtıklarda bu süre 3 ya da 4 güne kadar uzayabilmektedir. Burada önemli olan faktör fıtık hastalığının ilerlememiş ve erken zamanda tedavi ediliyor olmasıdır.
Evet, kasık fıtığının uzun süre tedavisiz bırakılması sorunları büyütebilir. Doğal olarak zaman geçtikçe onarılması gereken alan büyür. Bazı fıtık tiplerinde cilt altında kaybolmayan şişlik, bazılarında ise aşağıya doğru torbada şişlik meydana gelebilir.
Erkeklerde ise ağrının testislerde olması belirleyicidir. Kasık fıtığının hayati bir tehlikesi var mı? Zamanla cilt dışına çıkan fıtıklar büyümekte ve ağrıya neden olduğu içinde yaşam konforunu bozmaktadır. Müdahale edilmeyen fıtıklarda içine giren bağırsağın ve diğer organların boğulma riski vardır.
Kasık Fıtığı Ameliyatı Riskli Mi? Her ameliyatta olduğu gibi kasık fıtığı ameliyatında da riskler vardır. Özellikle kapalı (laparoskopik) yöntemde genel anestezi zorunlu olduğu için yaşlı, kronik hastalıkları olan düşkün hastalar için risk katlanmaktadır.
Bulantı, kusma, iştahsızlık, gaz ve büyük abdest çıkaramama, karın şişkinliği, ateş, fıtık bölgesinde kızarma ve morarma gibi belirtiler ortaya çıkabilir.
Bel fıtığına iyi gelen yöntemler arasında sıcak ve soğuk uygulamalar, çokça tercih edilmektedir. Hem sıcak hem de soğuk uygulamaların belli aralıklar dahilinde yapılması, bel fıtığını rahatlatmaktadır. Bel omurlarının üzerine bez yardımıyla buz koymak, fıtık ağrısını önemli ölçüde azaltmaktadır.
Soğuk hava bel fıtığının direkt nedeni değildir. Ancak beldeki dejenerasyon nedeniyle soğuk hava etkiler ve bel fıtığını tetikleyebilir.
Fıtığa bağlı sinir hasarı, ayaklarda düşme, idrar ya da dışkı tutamama gibi özel durumlar yoksa ameliyat en son tedavi seçeneğidir. Bel fıtığına bağlı ağrıların % 85-90'ı ilaç tedavisi, fizik tedavi uygulamaları, egzersiz, davranış tedavisi, manuel terapi uygulamaları ile tedavi edilebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri