Nitekim Peygamber efendimiz (s.a.v), “Kıyamet kopmaya yakınken elinizde bir ağaç fidanı varsa ve onu dikmeye vakit bulabilirseniz onu dikin”. * “Kim bir ağaç dikerse onun için ağaçtan hasıl olan ürün kadar Allah sevap yazar.” buyurarak ağaç dikmenin ne kadar önemli olduğuna vurgu yapmıştır.
Efendimiz, “Kıyamet kopsa bile, o zaman elinizde bir fidan bulunuyorsa ve onu dikmek için de bir engel yoksa derhal o fidanı dikin.” buyuruyor. Bu hadis-i şerif, ağaç dikmenin önemini net bir şekilde anlatmaktadır.
Bahsedilen bu yedi şey, sadaka-ı cariye örnekleri olarak geçmektedir. Görüldüğü üzere, ağaç dikmek de dinimizce sadaka-ı cariye olarak kabul edilmiştir.
Bir kimse vefat etse de dikmiş olduğu ağaçtan insanlar ve hayvanlar istifade ettiği sürece sevap almaya devam eder. Hatta bu ağaçtan hasıl olan tohumlar da ağaç olsa onlardan da sevap alır. Dikilen ağaçlar da sadaka-i cariye hükmündedir.
Kim ağaç dikiminde bulunursa, onun için ağaçtan hasıl olan ürün miktarınca Allah sevap yazar (Ahmed b. Hanbel, Müsned: 5/415). Her kim boş, kuru ve çorak bir yeri ihya edecek olursa, bu amelinden dolayı Allah tarafından mükâfatlandırılır.
İlgili 35 soru bulundu
İbrahim Suresi, 24. ayet: Görmedin mi ki, Allah nasıl bir örnek vermiştir: Güzel bir söz, güzel bir ağaç gibidir ki, onun kökü sabit, dalı ise göktedir. İbrahim Suresi, 26. ayet: Kötü (murdar) söz ise, kötü bir ağaç gibidir.
Ağaç dikmek, birçok farklı şekilde doğaya katkıda bulunmanın yanı sıra insanlara birçok fayda da sağlar. Ağaçlar, havayı temizleyerek solunabilir hava kalitesini artırır, toprağı korur ve erozyonu önler. İklim değişikliği ile mücadele eder, su kaynaklarını korur ve biyoçeşitliliği artırır.
Resûlullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: "En üstün sadaka kendisiyle kan dökülmesine engel olduğun, tatsız olayları def ettiğin ve Müslüman kardeşine bir fayda verdiğin dil sadakasıdır." (Kısas'ul Enbiya, 188/235). Resûlullah (s.a.a) bir gün şöyle buyurdu: "En üstün sadaka dil sadakasıdır."
Sevgili Peygamberimiz, her işte rehberimiz (asm) saadetle buyuruyorlar: "Bir Müslüman ekin ekse veya ağaç dikse, ondan da kuş, insan veya hayvan yiyecek olsa, bununla o Müslüman için bir sadaka sevabı hâsıl olur." Demek sevap kazanmanın bir yolu da ağaç dikmek, ekin ekmektir.
Sürekli ve kalıcı hayırlara sadaka-i câriye denir.
Ağaçlar, toprak erozyonu ve su kirliliğini önler veya azaltır. Ağaçların kökleri, toprağı yerinde tutmak için geniş bir alana yayılan doğal bir ağ görevi görür, rüzgar ve sudan kaynaklanan toprak erozyonunun azaltılmasına yardımcı olur. Toprak akışı önlendiğinden temel besinler korunur ve toprak verimli kalır.
İHH İnsani Yardım Vakfı Sadaka-i cariye nedir? Sadaka-i cariye, adından da anlaşılacağı üzere bir ırmağın akışı gibi akışı devam eden sadakalar için kullanılır. Vakıf kurma, cami, sebil, çeşme, köprü, medrese yaptırma vb. istifade ettikçe hayrı akmaya devam eden tasadduklar buna örnektir.
Sadaka-i cariye, öldükten sonra dahi insanoğlunun amel defterine sevap yazılmasına vesile olan bir ibadet çeşididir.
Kur'ân-ı Kerîm'in üç farklı yerinde üç defa zikredilen “zakkum”1, cehennem ehlini ta'zib etmek için, kendilerine orada yedirilecek bir ağacı ifade eder. Dördüncü bir âyette ise tasrih edilmeden zakkum ağacına yapılan bir atfın olduğu nakledilmektedir.2 Söz konusu âyetlerin hepsi Mekke döneminde nâzil olan sûrelerdedir.
yolculuğu esnasında altında gölgelendiği Bukaviyye. ağacı. Ağaç Ürdün'ün kuzey doğusunda Suriye, Irak ve Suudi. Arabistan sınırlarının kesişme noktasında..
[1] (bitki bilimi, ağaçlar) Reçinesinden gayakol çıkarılan, yabani kimyon grubundan bir ağaç.
Nitekim Peygamberimiz gereksiz yere ağaç kesilmesiyle ilgili olarak “Her kim sidre ağacını keserse Allah onu başı üzeri cehenneme atar.” buyurmuştur.
İçinde yaşadığımız dünyamız insanı, ağacı, ormanı ve diğer canlılarıyla güzeldir. Ağaç ve orman vatanın süsü, huzur ve sağlık vesilesidir. Bu yüzden ağaç dikmek yüce dinimizde ibadet sayılmıştır.
Bir hadis-i şerif: (Ölen insanın amel defteri kapanır. Şu üçü bundan hariçtir: Sadaka-i cariye, faydalı ilim ve kendisine dua eden salih evlat bırakan.) [Buharî] (Sadaka-i cariye, cami, çeşme, yol, köprü yapmak, ağaç dikmek, faydalı ilmî eser bırakmak gibi insanlara faydası dokunan her çeşit iyi işlerdir.)
Rasûlüllah'a (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem): “Hangi sadaka daha üstündür?” diye soruldu. Efendimiz (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem): “Ramazândaki sadakadır.”...
Hangi sadakanın sevabı en çoktur?” diye sordu. Peygamberimiz (s.a.v.) şöyle cevap verdi: “Senin sağlığın yerinde iken, cimriliğin üzerinde iken, fakirlikten korkup zengin olmayı ümit ederken verdiğin sadaka sevabı en çok olan sadakadır.
Sadakanın çeşitleri vardır. Bunlar arasında en makbul olanları Sadaka-i Cariye, yani Müslüman kişinin durumu uygunsa vakıf, okul, cami, medrese, çeşme, kuyu, köprü, yol, kütüphane inşa etmek ve bunu karşılık beklemeksizin kalıcı olarak insanların kullanımına bırakmaktır.
Çünkü bu ağaç, tek ve benzersizdir. Ölümsüzlüğü sembolize etmesi ve sığınacak yer olması en büyük özellikleri arasındadır. Bu özellikler, aynı zamanda Ulu Gök Tanrı'nın taşıdığı özelliklerdir. Bu nedenle, Türk mitolojisinde Tanrı'yı temsil eden ağaç kutsal bilinmiş ve onu kesmek günah sayılmıştır.
Ağaçların yokluğunda, toprak daha az su tutacak ve su döngüsü etkilenecektir. Biodiversite kaybı: Ağaçlar, birçok hayvan ve bitki türünün yaşam alanıdır. Ağaçların yokluğunda, birçok hayvan ve bitki türü yok olacaktır. İnsan sağlığı: Ağaçlar, hava kirliliğini azaltır ve insan sağlığına olumlu etkileri vardır.
Uzmanlara göre bitki ve ağaç kökleri depremin etkisini azaltmakta büyük rol oynuyor. Depremin yaratacağı hasarı en aza indirebilmek için ağaç dikmenin ne kadar önemli olduğu vurgulanıyor. Özellikle, deprem riski yüksek bölgelerde binaların yakınına ağaç dikilmesi tavsiye ediliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri