"Kim,kendisine fayda verdiğine veya kendisinden zararı giderdiğine inanarak muska takarsa, Allah hayatta onun hiçbir işini tamamlamasın. Kim, kendisinden göz değmesini (nazarı) uzak tuttuğuna inanarak nazarlık takarsa, Allah ona rahatlık ve huzur vermesin." (İmam Ahmed, hadis no: 16951.)
Sonuç olarak, hastalıktan, nazardan veya hasetçilerin şerrinden korunmak için muska takmak veya yanında taşımak kesinlikle haramdır.
İslam'a göre nazar, korku ve hastalık için sûre, ayet, hadis ve dualarını yazıp bir yere asmak caiz kabul edilmiştir. Ancak bunun için bazı şartlar bulunmaktadır. Bu şartlara uygun olarak yazılan muskaları kullanmak ve taşımak caiz olup İslam dini açısından herhangi bir sakıncası yoktur.
“Kim nazarlık takarsa Allah onun işini tamama erdirmesin” (Ahmed b. Hanbel, el-Müsned, XXVIII, 623) buyurmuştur. Diğer bir hadiste ise nazarlık takan ve nazarlığa koruyucu etki atfeden kimsenin Allah'a ortak koşmuş olacağı ifade edilmiştir (Ahmed b. Hanbel, el-Müsned, XXVIII, 637).
Çoğunlukla insanlar tarafından taşınan, bazan da belli mekânlara yerleştirilerek kötü güçlerin etkisinden koruma sağladığı kabul edilen muska, prehistorik / çok tanrılı dinlerden tek tanrılı dinlere kadar pek çok inançta yaygınca görülen büyü ile yakından alâkalı kült nesnelerinden biridir.
İlgili 19 soru bulundu
- Kim muska (temîme) takarsa, Allah'a şirk koşmuştur." (Ahmed; hadis no: 16969). Değerli âlim Elbânî,"Silsiletu'l-Ehâdîsi's-Sahîha" adlı eserinde hadisin sahih olduğunu belirtmiştir.
İlk 4 satır euzu besmele. Aralarda da Bismillah Şafi,Bismillah Kafi,bir de galiba Bismillah Muafi yazıyor.
Babil'de insanların tapındığı 5'ler tanrısı Hamsa'nın (Fatıma'nın eli olarak bilinir) da nazar boncuğunun çıkış noktası olduğunu söyleyen Karacadağ şu tespitte bulundu: "Nazar boncuğundaki tek göz; cini yani şeytanın bakışını temsil etmektedir.
“Kim, nazar boncuğu veya muska takarsa Allah'a şirk koşmuştur!” (5) Abdullah ibni Mes'ud (Radiyallahu Anh) şöyle dedi: Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: “Efsun yapmak, muska takmak ve muhabbet için okuyup üflemek şirktir!”
Nazar duası okunuşu şöyledir: Euzü bi kelimatillahitammati min şerri külli şeytanin ve hammatin ve min şerri kulli aynin lamme. Her türlü şeytandan, kem gözlerden, zararlı tüm şeylerden, bütün kelimelerin yüzü ve suyu hürmetine Allah'a sığınıyorum.
Tumar, ya da Tomar, ise Türk, Altay ve Orta Asya Türki toplulukları halk kültüründe ve halk inancında kullandıkları muska bir eşdeğeri eşyadır. Tom veya Tum kökünden türemiştir. Kıvrılmış kâğıt demektir.
Anlaşılmayan bir takım harf ve sözcükleri içeren muskaların haramlığı konusunda ihtilaf yoktur. Zira bunun bir sihir veya cinler tarafından olmadığına dair güvence yoktur. Bahsettiğiniz kağıttan kurtulmanın yolu: onu yırtmak ve yakmaktır.
Muska, dinî kitap ve üzerinde Allah yazısı olan takılarla tuvalete vb. yerlere girmek caiz midir? Tuvalete girerken kişinin üzerinde Allah adının yazılı olduğu kâğıt, kitap veya Mushaf bulunması mekruhtur (Şürünbülâlî, Merâkı'l-felâh, 27).
Bir türbenin önünde muska satan bir kişiyle girdiği tartışma sonrasında, adamın Ferhunde'nin Kur'an yaktığını öne sürmesi üzerine toplanan kalabalık tarafından dövüldü, üzerinde arabayla geçildi ve yakıldı. Olayın görgü tanıkları, Kuran yakma diye bir şeyin söz konusu olmadığını söylemişti.
Rüyada muska kaybetmek, hoş olmayan davranışlarınızın yüzünden düşman kazanacağınıza yorumlanır. Fakat bu davranışlarınızı törpülerseniz insanları kendinize düşman etmeyecek ve huzurlu yaşamınıza devam edeceksiniz demektir.
Muska kelimesinin aslı “nüsha”dır. Arapça nüsha'dan Türkçeye bu şekilde, değişerek geçmiştir. Buna Kuzey Afrika'da “hurz”, Doğu Arabistan'da “hamaya”, “hafiz” yahutta “maaza”, Türkiye'de “muska”, “nusha” veya “hamail” denir. Hadis ve fıkıh kitaplarında, “rukye” olarak geçmektedir.
218 Muskalar insanın, hayvanın üzerinde taşınması, boyuna asma veya canlı değilse üzerine asma, gömme veya iliştirme, eve, dükkâna, tarlaya, ağaca, kilere, ambara asılması, gömme veya amaca göre bir yere konulması şekillerinde kullanılmışlardır.
Gümüşhane'nin en özel tatlı çeşitlerinden biri olan muska tatlısı iştah açan görüntüsü ve lezzetinin yanı sıra besleyici, sağlıklı bir tatlı çeşidi olmasıyla da gönülleri fethediyor. Gün içerisinde hafif bir atıştırmalık isteyenler soluğu bu özel tatlıda alıyor.
Muskanın içinde ayetler yazılıdır, açarsan bir günahı olmaz, illa muska takacaksın diye bir şey yok, batıl inançlardır bunlar, muska takacağına her akşam ve her sabah '' ayetel kursi'' amener resuli'' oku daha iyi... Allah Teâlâ şöyle buyurmuştur: “Ey iman edenler! Sabır ve namaz ile Allah'tan yardım isteyin.
Resûlullah'ın (s.a.s.) nazar değmesine karşı Ayetel Kürsi ile İhlas ve Felak- Nas surelerini okuduğu; ashabına da bunları okumalarını tavsiye ettiği; bunlardan kurtulmak için ayrıca doğrudan Allah'a yalvardığı rivayet edilmektedir.
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, İslam inancında, nihai etkiyi Allah'tan başkasına atfeden tutum, davranış ve inanışların yasaklandığını, bu kapsamda nazar boncuğu ve benzeri şeyleri medet ummak amacıyla boyuna veya herhangi bir yere takılmasının caiz olmadığını bildirdi.
Özet: Halk arasında bakışlarında zararlı güç bulunduğuna inanı- lan kötü niyetli kişilerin bu özellikleriyle, canlı ya da cansız varlıklar üze- rinde olumsuz bir etki bırakması nazar olarak açıklanır.
Rüyada muska yakmak, rüyayı gören bireyin önemli bir mevkiye gelmesi, yakın bir zaman içerisinde de mutlu bir haber almasına, kazançlı adımlar gerçekleştirmesine ve akrabalarıyla mutlu bir an yaşayacağına işaret eder.
Büyü yapılan kişi,büyünün en önemli ilk belirtisini şu şekilde yaşar: vücuduna bir sıcaklık girdiğini o anda kendinden geçip bayılacakmış gibi olduğunu,vücudun kasılıp titrediğini,içinde ani korku olduğunu hissedebilir. Bu durum büyünün en önemli ilk belirtisidir.
Aslında o muska nedir, biliyor musunuz? Safran ve misk mürekkebi ile yazılan Felak, Nas sureleri ve Ayet-el Kürsi muska olarak taşınılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri