Bir EKG, mitral kapak hastalığına bağlı düzensiz kalp ritimlerini (aritmiler) tespit edebilir. Göğüs röntgeni: Göğüs röntgeni, kalbin ve akciğerlerin durumunu gösterir.
Mitral yetmezlik, farklı nedenlerle ortaya çıkan, yavaş ilerleyen ve yıllarca belirti vermeyen bir hastalıktır. Hastalığa özgü olmayan, ancak en sık görülen belirtileri ise yorgunluk ve nefes darlığıdır. Mitral yetersizlik, bazı durumlarda aniden de gelişebilir ve bu duruma da akut mitral kapak yetmezliği adı verilir.
Mitral kapak yetmezliği dereceleri zamanında tedavi edilmediği durumlarda ilerleyebilir.
MVP ve beraberinde mitral yetersizlik olanlarda sol atriuma geri kaçan kanın çıkardığı ses yani üfürüm duyulabilir. Klik ve üfürüm birlikte duyulduğunda ilk olarak klik sesi olur.
Mitral kapak yetmezliği kalbin kasılması esnasında mitral kapağın tam kapanamamasını ve kanın belirli kısmının geri kaçmasını ifade eder. Bu bakımdan mitral kapak yetmezliği kapağın kendisinden kaynaklanabildiği gibi kapağı etkileyen dış etkenler nedeniyle de olabilir.
İlgili 30 soru bulundu
Mitral kapak yetmezliği, kalbin sol tarafındaki odacıkları arasındaki mitral kapağın tamamen kapanmadığı ve kanın kapaktan geriye doğru aktığı bir kalp kapakçığı hastalığıdır. Bu durumda kan ilerlemesi gereken yönde ilerleyemez ve sızıntı meydana gelir.
Kalıtsal bazı hastalıkları olanlarda, bebeklik ve erken çocukluk döneminde ateşli hastalık geçirenlerde, kalp kapakçığının zarar gördüğü kişilerde, düzensiz ve yanlış beslenenlerde, aşırı kilolularda, hareketsiz yaşayanlarda, kalp ritmi yaş gibi faktörlerle bozulanlarda mitral kapak yetmezliği görülebilir.
Böylece mitral kapak hastalığı ortaya çıkmaktadır. Mitral kapak yetmezliği genellikle yorgunluk, sigara kullanımı, stres gibi sebeplerden kaynaklı olmaktadır. Bununla birlikte, daha önceden felç geçirmek de mitral kapak yetmezliğine yol açabilir. Mitral kapak yetmezliği sinsi ilerleyen bir hastalıktır.
Bunlar genel olarak çabuk yorulma, halsizlik, çarpıntı, tıkanma hissi, nefes darlığı ve vücutta sıvı toplanmasının bir göstergesi olan ayaklarda şişlik ile kendini belli eder. Bazı kapak hastalıklarında ise baş dönmesi, göğüs ağrısı, hatta bayılma da görülebilir.
Mitral yetmezliği, ekokardiyografide hafif, orta ve ciddi olarak sınıflandırılmaktadır. Hafif ve orta derece mitral yetmezliğin tedavisi ilaçlarla yapılmaktadır.
Genellikle 5 yıl ila 15-20 yıl arasında değişen ömürleri vardır. Mitral Kapak Tamiri : Mitral kapak yaprakçıklarının kıkırdak yapısı çok bozulmamış ise, kireçlenme göstermemiş ise veya sadece kalbin büyümesine bağlı bir kaçak durumu söz konusu ise tamire uygun olabilir.
Kalp kapağında kaçak genelde kalp kapağındaki yetmezlik sonucu ortaya çıkar. Yetmezliğin nedeni ise kalp kapaklarını tutan liflerin kopması veya tersine dönmesidir ya da doğuştan kalp kapağının iki yaprakçıklı olmasıdır. Sonuç olarak tam kapanamama ve geriye kaçırma oluşur.
Akut mitral yetmezliği üfürümü eğer posterior papiller kasa bağlı bir patolojiden kaynaklanıyorsa aksillaya doğru değil ventrikülün bazal kısmına doğru yayılır. Kronik mitral yetmezliğinde atriyal fibrilasyon görülebilir. Hasta sinüs ritminde ise sol atriyal genişlemeye bağlı olarak p-mitrale bulunabilir.
Mitral Kapak Prolapsusu
Genellikle toplumun %1 – 2'lik kesiminde, sıklıkla genç kadınlarda görülür. Ritim problemleri en sık görülen belirtisidir. Genellikle ilaç tedavisine yanıt veren bir hastalıktır. Doğuştan olabilir.
Kalp ve kalp damarlarına ait hastalıkların teşhisi, tedavisi ve takibi ile ilgilenen tıp dalına "Kardiyoloji" adı verilir. Bu bölümde görev yapan uzman doktorlara ise "Kardiyolog" denilmektedir. Kardiyologlar kalp krizi, kalp ritim bozuklukları, kalp yetmezliği, tansiyon yüksekliği gibi hastalıkları tedavi eder.
Tedavide en sık kullanılan yöntem, mitral kapağın cerrahi yöntemle değiştirilmesidir. Cerrahi yöntem, açık kalp ameliyatı demektir. Göğüs duvarında açılan pencere yardımıyla, hasta kalp akciğer pompasına bağlanır. Dolaşım durdurulur ve mevcut kapak yerine metal ya da dokulardan yapılmış bir yapay kapak yerleştirilir.
Kalp kapakçığında yetmezlik ya da kaçak meydana geldiğinde, hastalarda nefes darlığı, yürürken soluk alamama, çarpıntı, efor yapmada güçlük çekme gibi semptomlar görülür. Bununla birlikte nefes darlığı problemi geceleri artar ve hastaları uykudan uyandırabilir.
Kalp iltihabı, EKG ile izlenebilen bu elektriksel aktiviteyi etkileyerek kalpte ritim düzensizliği, çarpıntı, nefes darlığı gibi farklı semptomlarla kendini gösterebilir.
Yani, bebek ve çocuklara kalp ameliyatı yapmak için bir yaş sınırı yoktur. Burada önemli olan bebeğin ya da çocuğun bu cerrahi operasyonu yapabilecek donanımda bir merkezde bulunmasıdır.
Mitral kapak yetersizliği akut veya kronik olabilir.
a) Birinci derece mitral yetmezlik, b) Birinci derece triküspit yetmezlik, c) Eser aort yetmezliği-birinci derece aort yetmezliği, ç) Eser pulmoner yetmezlik-birinci derece pulmoner yetmezlik olanlar sağlam kabul edilir.
Ameliyat yaklaşık 2 saat sürer ve hasta 1 gece yoğun bakımda 3-4 gün de serviste yatıp taburcu olur.
Doktorlar, mitral veya metal kapaktan birisini seçmemiz gerektiğini söylediler. Farkını sorduk. Metal kapağın ömrü sınırsız, mitral kapağın ömrü ençok 15 yıl olduğu ifade edildi.
Triküspit kapak: Sağ kulakçık ve sağ karıncık arasında bulunur. Pulmoner kapak: Sağ karıncık ile pulmoner arter (akciğer arteri) arasında bulunur. Mitral kapak: Sol karıncık ve sol kulakçık arasında bulunur.
Kalp kapak ameliyatlarında da tüm cerrahi prosedürlerde görülebilecek genel riskler olan anesteziye bağlı reaksiyonlar, solunum problemleri, inme, kan pıhtısı oluşumu, enfeksiyon, kalp krizi ve hatta ölüm gibi riskler değişen oranlarda gerçekleşme olasılığı bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri