2. Riya, insanın Allah'ın gazabına ve lanetine uğramasına sebep olur. İnsanın Allah'ın dışında herhangi bir başka varlığın rızasını düşünerek hareket etmesi Kur'ân'da 'şirk' ya da 'Allah'a ortak koşmak' olarak ifade edilmiştir. Yukarıda zikrettiğimiz hadislerde de görüldüğü gibi riya/gösteriş şirktir.
Namaz, Allah rızası için kılınınca, karıştırılan riya, şirk olmaz, o namaz da, boşa gitmez. Müslüman, ibadetini Allah için yaparken ibadete riya karışabilir. Riya karışan ibadete, şirk denmez. İbadeti bir menfaat için yapmak da, şirk veya küfür değildir.
Başta mutasavvıflar olmak üzere diğer İslâm âlimleri tarafından da riya gizli şirk veya münafıklık sayılmıştır. Sûfîlere göre riyakâr insan münafığa benzer. Riya, Allah'ın himayesine mazhar olanlar dışındaki insanların içinde karınca gibi kımıldar durur (Cemâleddin eş-Şâzelî, s. 42, 43).
Allah'ın rızasını unutup insanların desinine ve alkışına talip olmak, riya ve gösterişte bulunmak yahut nefsin süfli arzularının peşinden koşmak şirk-i hafidir. İnsanın kendi nefsine fazlaca güvenmesi, bütün lâtifelerini onun emrine vermesi de gizli şirke girer.
Örneğin mal, mevki, saygı, şöhret vs. kazanmak için yapılan ibadetler riya kabul edilir. Gıybet eden (birinin aleyhinde konuşan) kimsenin gıybet ettiği kimseyle "pişman olmadan" helalleşmesi de riya kabul edilir.. İslam'da riya haramdır.
İlgili 31 soru bulundu
İbadet niyeti çok olursa, sevap hasıl olur. İbadetlerini başkalarına göstermek, onlara öğretmek ve teşvik etmek niyeti ile olursa, yine riya olmaz ve çok sevap olur. Ramazan orucunu tutmakta riya olmaz. Allahü teâlânın rızası için namaza başlayıp, sonradan hasıl olan riyanın zararı olmaz.
Bu hikmetten dolayı imam namazda en güzel sesi, en güzel edası ile kendini izhar edebilir. Bu, riya değil, namaz sembolünün en güzel kıvamda izhar ve ilanı anlamındadır. Ezanı, riya olur diye okumamak ya da hakkını vermeden geçiştirerek okumak, ezanın misyonu olan izhar ve ilana aykırıdır.
Kelamcılar (İslam akaid felsefecileri olan) yaratılmış olanların, Kadir-i Mutlak olan Allah'ın sıfatlarından gaybı bilme, yaratma, alemde tasarruf etme, hidayete erdirme ve saptırma gibi özelliklerin başka insanlara, tanrılara, melek, cin, şeytan ve sâireye atfını şirk olarak nitelendirirler.
Şirk koşmak, haksız yere adam öldürmek, intihar etmek, savaştan kaçmak, zina ve livata yapmak, sihir yapmak; Nass ile belirtilmiş büyük günahlara örnektir.
Büyük şirk, kimi zaman şu itikadî meselelerde olur: -Allah Teâlâ ile birlikte yaratan, dirilten, öldüren, bu kâinata sahip olan veya bu kâinatta tasarruf hakkına sahip başka birisinin olduğuna inanmak.
Riyanın ikincisi kulların küçük görüp önemsemediği için küçük riya diye adlandırılır. İbadetleri hem Allah için, hem de insanların takdir ve övgüsü için yapmaktır. Bu tür riya pek çok hadis-i şerifte gizli şirk olarak değerlendirilmiştir.
Şeytanın vesvesesine kapılmamak gerekir. Yeri ve zamanı geldiğinde bir ibadeti yaptığını belirtmek riyaya girmez. Mesela, "Namaz kılıyor musun?" gibi bir suale karşılık kıldığımızı ifade etmek riya değildir.
Bunlar birinci olarak: istihza; yani dinin esaslarından birini alaya almak; ikinci olarak istihfaf; yani inanılması gereken dinin asılları denilen prensipleri küçümsemek, hafife almak. Üçüncü olarak da İslam'ın emirlerini açıkça inkâr etmek veya dinen mukaddes olan şeylere küfretmek şeklinde sıralanabilir” dedi.
Günah, Allahü teâlâya isyan demektir, onun yasak ettiği şeyi çiğnemek demektir. Bu yasakların en büyüğü elbette şirktir, küfürdür. Onun için şirk, küfür, bazen büyük günahlar arasında sayılır. İsyan etmenin en büyüğü demek oluyor.
Din İşleri Yüksek Kurulu'nun konuya ilişkin açıklaması şöyle; Küfretmek veya kötü söz söylemek İslam ahlakıyla bağdaşmayan çirkin bir davranıştır. İslam dini gıybeti, arkadan çekiştirmeyi, başkalarına sövmeyi ve çirkin söz söylemeyi, lakap takmayı yasaklamış günah saymıştır.
Bu bilgiler ışığında Yargıtay 19. Ceza Dairesi, sağ elinin işaret parmağı ile orta parmağının arasına baş parmağını sokup elini yumruk haline getirerek ve kolunu ileriye doğru uzatarak “nah yaparsın” diyen kişinin sözlerinin ve el hareketinin, Türk toplum kültürüne göre hakaret niteliği taşıdığı kararına varmıştır.
İslam'da en büyük günah Allah'a şirk koşmaktır. Kuran'ı Kerim'in birçok ayetinde de Allah'ın şirk dışında tüm günahları affedebileceği yazar. Bu günahı işleyen kişilere ise müşrik denir. Dini yalanlayanlara ve ahiret gününe iman etmeyenlere ise münkir ya da kafir olarak tanımlanır.
Büyük günahlar işleyip tevbe etmeden ölen birisi şirk günahı işlemişse ve tevbe etmeden ölmüşse bunun affı söz konusu olmaz. Şirk dışındaki diğer bütün günahların sahipleri tevbe etmeden öldülerse Allah'ın onları affetmesi de ihtimal dahilindedir, affetmeyip cezalandırması da.
Yedi büyük günah şunlardır: 1- Allah'a şirk koşmak. 2- Büyücülük, 3- Katillik, 4- Harpten kaçmak, 5- Yetim malı yemek, 6- Faizcilik, 7- Namuslu kadına iftira etmek. (Buhari, Müslim) Başka bir hadis-i şerifte de, yedi büyük günah içinde Müslüman olan ana babaya asi olmak ifadesi geçiyor.
(Allah [ahirette] şirki [küfrü, bozuk imanı] asla affetmez. Diğer bütün günahları ise, istediği kimselerden affeder.) önce şirke [küfre] düşen kimse, tevbe ederse affolur. sonra tevbe eden affolur.
Şirkin birçok çeşidi vardır. Sevgide şirk (2/Bakara, 165), itaatte şirk (9/Tevbe, 31), dua ve ibadette şirk (7/A'râf, 37; 10/Yûnus, 106), yasama ve kanun koymada şirk (18/Kehf, 26; 42/Şûrâ, 21), bazı varlıkları toplumu kaynaştırmak için putlaştırma şirki (29/Ankebût, 25)...
Allah'a eş koşmak anlamında kullanılan şirk günahı, affedilmeyen günahlardan biridir. Kişinin dünya hayatında şirk günahından tevbe etmiş olması gerekir.
İnsanlara gösteriş yaparlar ve Allah'ı ancak çok az anarlar. Enfal Suresi, 47. ayet: Bir de yurtlarından refahtan şımarıp-azıtarak, insanlara gösteriş yaparak çıkanlar ve (halkı) Allah'ın yolundan alıkoyanlar gibi olmayın. Allah, onların yaptıklarını çepeçevre kuşatandır.
İhlas; samimi olmak, dine içtenlikle bağlanmak, dinin esaslarını sırf Allah rızası için uygulamak anlamına gelen bir dini terimdir. Riyanın aksi ve zıttıdır.
Peygamber (asm)'in sünnet-i seniyesine / İslam yoluna uymakta riya olmaz. Farz namazlara bağlı olarak kılınan sünnetler de buna dahildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri