Yan Yükümler: Bu sözleşmede borçlu tarafın borcunu yerine getirirken özen göstermesine ilişkin yükümlerdir ve kaynağı Medeni Kanun'da (TMK) yer alan dürüstlük kuralıdır. Bu yükümlülüklerin yerine getirilmeyerek alacaklının zarara uğratılması halinde tazminat borcu ortaya çıkar.
Yan edim yükümlülükleri sözleşmeye niteliğini kazandırmaz. Bunlar özü itibariyle asli edime bağlı, tabi ve tali(ikincil) yükümlülüklerdir. Tarafların yapmak istedikleri sözleşme tipinde yer verdikleri yükümlülükleridir. Yani, asli edim yükümü varsa, yan edim yükümünden bahsedilebilir.
Yan yükümlülükler de asli edim yükümlülüğün ifasına yardımcı olurlar. Örneğin bir restaurantta masaya temiz örtü ve çatal, bıçak koyulması birer yan yükümlülüktür. Bunlar da yapılınca asli edim yükümlülüğü tam ifa söz konusu olurken; eğer yapılmazsa borç yine de ifa edilmiş olur ancak kötü ifa söz konusu olur.
Türk Borçlar Kanunu çerçevesinde hukuken önemli olan saik yanılmasını üç hâlde düzenlemiştir. Bu haller; temel yanılması, aldatma ve gabin hâlleridir.
Yan edim yükümlülüğü, asli edime göre tabi ve tali bir nitelik taşıdı- ğı için, sözleşmesel borç ilişkisinde ancak asli edimle birlikte söz konusu olur. Bir başka deyişle, asli edimin olmadığı bir sözleşmede yan edim de olmaz45. Yan edim yükümlülükleri, kanundan, sözleşmeden ve dürüstlük ku- ralından doğar.
İlgili 45 soru bulundu
İfaya yardımcı yan yükümlülükler, asli edimin gereği gibi yerine getirilmesine hizmet ederler[15]. Bu bakımdan, yükümlü kişi, edimin yerine getirilmesini tehlikeye sokmamakla yükümlüdür[16]. Örneğin; satıcı, satılan şeye zarar vermemekle yükümlüdür.
m. 26) Kanunun emredici hükümlerine, ahlaka, kamu düzenine, kişilik haklarına aykırı veya konusu imkansız olan sözleşmeler kesin olarak hükümsüzdür. Sözleşmenin içerdiği hükümlerden bir kısmının hükümsüz olması, diğerlerinin geçerliliğini etkilemez.
Korkutma (İkrah)
Tehdit etme, gözdağı verme şeklindeki eylemler sonucu diğer tarafı sözleşme yapmaya zorlamak şeklinde ortaya çıkar. Bu şekilde yapılan sözleşme; kanunun emredici hükümlerine, ahlaka, kamu düzenine, kişilik haklarına aykırı veya konusu imkânsız olan sözleşmeler kesin olarak hükümsüzdür (TBK m.27/1).
Olumsuz Edim: bu tür edimler yapmamak, vermemek şeklindeki edimlerdir. Kapalı mekânda sigara içilmemesi, işçinin işverenle rekabet etmemesi gibi. Şahsi Edim: edimi bizzat borçlunun kendi fiili ile yerine getirmesi şeklindeki edimlerdir. İşçinin işi yerine getirmesi örnek verilebilir.
Dış yükümlülük ise Türkiye'de yerleşik olmayan kişi ve kurumlara olan dış borçlar, dış krediler ve DTH biçimindeki mevduat gibi yükümlülükleri içerir. Bu dış yükümlülüklerden bir yıl içinde vadesi gelecek olanlar kısa vadeli dış yükümlülük olarak adlandırılır.
B) Feri Nitelikli Yükümlülük: Feri nitelikli yükümlülük, asli edimin ifa edilmesine yardımcı olan, kanun ya da tarafların anlaşması ile belirlenen yükümlülüklerdir.
Rızai sözleşmeler ise, alım-satım (emptio venditio), locatio conductio (kira, hizmet ve istisna), şirket (societas) ve vekâlet (mandatum) idi.
Para borçları, alacaklının ödeme zamanındaki yerleşim yerinde, 2. Parça borçları, sözleşmenin kurulduğu sırada borç konusunun bulunduğu yerde, 3. Bunların dışındaki bütün borçlar, doğumları sırasında borçlunun yerleşim yerinde,ifa edilir.
Bir borç ilişkisi, asıl hakla birlikte bazı ferî hakları da içerir. Borç ilişkisinin içerdiği asıl hak, alacak hakkı; ferî haklar ise, cezai şart, faiz, kefalet, rehin, hapis hakkı gibi haklardır.
yokluk bir işlemin ya da sözleşmenin hiç doğmaması anlamına gelir. mesela evliliğin resmi memur önünde yapılmamış olması, 2 hemcins arasında yapılmış olması gibi.. burada geçersiz bir işlem değil, bir işlem dahi yoktur. butlan ise geçersizlik anlamına gelir.
İrade bozukluklarını; hata (yanılma), hile (aldatma) ve ikrah (korkutma) olarak üç başlık altında inceleyebiliriz. Yanılmaya ilişkin hükümler TBK'nın 30-35. maddeleri arasında düzenlenmiştir.
Şekle ilişkin geçerlilik hükümlerine aykırılık halinde şekil eksikliği meydana gelmektedir. Kabul ettiğimiz görüş uyarınca bu müeyyide kesin hükümsüzlük olup, işlem baştan itibaren hükümsüzdür. Hakim tarafından resen dikkate alınır ve gerek taraflar ve gerekse üçüncü kişiler tarafından her zaman ileri sürülebilir.
B-Mutlak Butlan (Kesin Hükümsüzlük):
Yokluk yaptırımına tabi bir hukuki işlem hiç doğmamış kabul edilirken mutlak butlanda işlem doğmuş ama geçersiz sayılmıştır. Yok işlem hiç doğmamış, mutlak butlanla batıl işlem ise ölü doğmuş bir işlemdir.
Bu bağlamda genel olarak hükümsüzlük türleri yokluk, mutlak butlan (kesin hükümsüzlük) ve nispi butlan (nispi hükümsüzlük, iptal edilebilirlik) olarak sayılabilir.
Kurucu unsurları mevcut olan bir hukukî işlemde, kamu düzenini ilgilendirecek önemde bulunan bir geçerlilik şartının gerçekleşmemiş olmasıdır. Kesin hükümsüzlüğü; her zaman, her ilgili ileri sürebilir.
Kamu borçları süre bakımından, Kısa süreli borçlar veya Uzun süreli borçlar ve Dalgalı borçlar Konsolideborçlar, diye ayrılır.
Bir şey verilmesine ilişkin edimlere müspet edim, bir şey yapmamaya ilişkin edimlere de menfi edim denir. Bizzat borçlunun kendi bedeni veya fikri kuvvet ve becerisiyle yerine getirdiği müspet edime şahsi edim denir.
Kabulcü, kabul iradesini buna uygun araçlarla değil de bu anlama gelecek başka davranış biçimleri ile ortaya koyuyorsa örtülü kabul söz konusudur. Örtülü kabul için, bir sözleşmenin kurulabilmesi için açık kabule ihtiyaç duyulmaması ve önerinin münasip bir süre içinde reddedilmemiş olması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri