'Her şey Allah'tan gelir' inancına hiçbir sebep ve vasıtaya başvurmaksızın bilip bağlanmak, hayrın tamamının Allah'tan olduğuna kati bir şekilde kanaat getirmektir. Bu makam çok şerefli bir makamdır. Tevekkül, rıza ve Allah'ın hükmüne teslim olmak, bu mertebenin meyvelerindendir.
Sana ne iyilik gelse Allah'tan gelir, sana ne kötülük gelse senden kaynaklanır. Seni insanlara elçi gönderdik, şahit olarak Allah yeter. Sana iyilik olarak ne gelirse Allah'tandır. Kötülük olarak gelenler de kendindendir.
Başımıza gelen iyi-kötü her şeyin Allah'tan olduğu da, başımıza gelen fenalıkların kendi ellerimizle kazandıklarımız olduğu da ayetlerde belirtilmiştir.
Müfessirlerin şahı imam-ı Kadı Beydavi hazretleri bu âyet-i kerimeyi şöyle açıklıyor: (Hayrı, şerri, imanı, küfrü ve her şeyi yaratan ancak Allahü teâlâdır. Her şey Onun tasarrufu altındadır.) Görülüyor ki, (Hayır da şer de Allah'tandır) inancını Amentü'ye sokan Allah ve Resulüdür.
Sana iyilikten her ne gelirse Allah'tandır, kötülükten de sana ne gelirse o da kendindendir. (Ey Muhammed!) Biz seni insanlara bir elçi olarak gönderdik. (Olup bitenlere) tanık olarak Allah yeter. Sana ne iyilik gelirse Allah'tandır, sana ne kötülük dokunursa kendindendir.
İlgili 37 soru bulundu
Onun için insan yaptığı kötülüklerden sorumludur. Evet, Allah, insanın kendi iradesiyle yaptığı kötülüğü, rızası olmasa da yaratır. Ancak kötülüğü yani şerri yaratmak şer değil, şerri işlemek şerdir. Ateşin yangın çıkarması şerdir, fakat ateşi yaratmak şer değildir.
Başınıza her ne musibet gelirse, kendi yaptıklarınız yüzündendir. O, yine de çoğunu affeder. Başınıza gelen her musibet kendi yapıp ettikleriniz yüzündendir; kaldı ki Allah birçoğunu da bağışlar. Başınıza gelen herhangi bir musibet, kendi ellerinizle işledikleriniz yüzündendir.
“İstiâne”, yardım istemektir; başta Allah'a ibadet ve O'nun emirlerine itaat olmak üzere, hayatın bütün alanlarında Yüce Allah'ın lütuf ve inayetine sığınmaktır.
Zira günah işlemenin bir hayır içermesi söz konusu değildir. Fakat günah bile eğer insana tövbe etmeyi öğretiyor ve tövbe etmekte daha başka günahlara girmemeyi netice veriyorsa, sonuçları itibarıyla günah işlemekte bile bir hayır olduğu söylenebilir. Bunu “Günah işlemek hayırlıdır.” diye anlamamak gerekir.
Hayır; “meşru iş, faydalı amel, iyilik” demektir. Şer ise, onun zıddı olup “zararlı iş, kötülük”anlamına gelir. Hayır ve şer Allah'tandır. Hayrı da şerri de yaratan ancak O'dur.
Ebu Hureyre –radıyallahu anh-'dan şöyle rivayet edilmiştir: Allah Rasûlü –sallallahu ve sellem- şöyle buyurdu:«Allah, kim için hayır dilerse ona musibet verir.» Hadisin manası: Eğer Allah kulu için hayır isterse onları kendi nefislerine, mallarına ve çocuklarına vereceği musibetle imtihan eder.
Allah'tan bir şeyi nasıl istemeliyiz? Dua, her şeye muhtaç, ihtiyaçları sınırsız olanların hiçbir şeye muhtaç olmayana iç dökmesi, halini lisanıyla ve davranışlarıyla arz etmesidir. Dua birine bir şey ısmarlamak olarak görülmemelidir.
Allah küfürde ve günahta ısrar edenleri sevmez. Allah kâfirleri, verilen tüm imkân ve nimetlerin sahibini inkar edenleri sevmez. Allah zalimleri, zulmü meslek edineni sevmez. Allah hainleri ve günahkârları sevmez.
45,46. Sabır ve namazla Allah'a sığınıp yardım isteyin; Rablerine kavuşacaklarını ve Ona döneceklerini umanlar ve huşu duyanlardan başkasına namaz elbette ağır gelir. Sabrederek ve namaz kılarak (Allah'tan) yardım dileyin. [14] Şüphesiz namaz, Allah'a derinden saygı duyanlardan başkasına ağır gelir.
Nisa Suresi ﴾78﴿ Nerede olursanız olun ölüm sizi yakalar; sarp ve sağlam kalelerde olsanız bile! Kendilerine bir iyilik dokunsa "Bu Allah'tan", başlarına bir kötülük gelince de "Bu senden" derler. "Hepsi Allah'tandır" de.
Kim Peygambere itaat ederse, muhakkak Allah'a itaat etmiş olur. Kim de yüz çevirirse, bu seni üzmesin. Zira seni onlara koruyucu ve gözetici göndermedik (ancak tebliğ için gönderdik). Kim o Allah'ın elçisine itaat ederse, muhakkak Allah'a itaat etmiş demektir.
İslâmî literatürde gönüllü olarak yapılan iyiliklere “hayır” denilir. Gönülden gelerek yapılan iyiliğe de “hayırseverlik”, hayrı yapana da “hayırsever” denilir.
İnsanların başına gelen her durumda, yaşadığı her olayda, mutlaka bir hayır vardır. Felaket gibi görünen bazı durumlar, sonuç itibariyle çok daha güzel şeylere sebep olabilir. Şu an yaşanan zorluklar, belki de gelecek günlerdeki mutluluklara vesile olacaktır.
İyi dediğimiz şeyin yanında kötü gibi görünen şeyde mutlaka vardır ama o an göremeyiz çünkü bizim sistem sıralı görecek şekilde ayarlanmış. Kısaca dikkat ettiyseniz sistemimiz bizden sürekli bize iyi gelecek olanı aratıyor. Bu ne demek, algını sürekli iyi olanda tut, onu ara ve bul diyor.
Bir şeyi çok istiyorsun, Allah'ım bu iş olsun diye temenni ediyorsun, dua ediyorsun, yüce Allah'a yöneliyorsun bu dinen sakıncalı değildir. Yani kişinin bir şeyi çok arzu etmesi onun imanına onun ameline onun Müslümanlığına zarar vermez.
Bu kapsamda dilek duasının Arapça okunuşu şu şekilde olmaktadır: "Estağfurullah min külli ma kerihallah, Estağfirullahel'azim ellezi la ilahe illa hüvel hayyel kayyume ve etubü ileyh." şeklinde ifade edilmektedir. Bu oldukça etkili olan dilek duasının Arapça dilindeki okunuş biçimidir.
Bu dua ise şu şekilde olmaktadır: "La ilahe illallahül'azim-ül-halim la ilahe illallahü Rabbül-Arş-il'azim la ilahe illallahü Rabbüs-semavati ve Rabbül-Erdı Rabbül'Arş-il-kerim." Bu duanın manası "Allah'ım beni bütün sıkıntılarımdan, sorunlarımdan kurtar. Şüphesiz ki sen her şeye kuvveti yetensin.
Bela, hastalık ve musibetler, günahların kefareti (affolması) için gelir. "Dünyada musibetlere maruz kalıp da güzelce sabreden kimse, ahirete günahsız gider veya günahları azalır." 3. Cennette yüksek derecelere kavuşması için mümine musibet gelir. Bunun için peygamberlere çok bela ve musibetler gelmiştir.
Hz. Ali'ye sordular: “Başımıza gelenler imtihan mıdır yoksa ceza mı?” Şöyle dedi: “Eğer Allah'a yakınlaştırıyorsa imtihan, Allah'tan uzaklaştırıyorsa cezadır.” Ali'ye sordular: “Başımıza gelenler imtihan mıdır yoksa ceza mı?” Şöyle dedi: “Eğer Allah'a yakınlaştırıyorsa imtihan, Allah'tan uzaklaştırıyorsa cezadır.”
Dertlerin, belaların gelmesine sebep, günah işlemektir. Fakat, belalar, sıkıntılar, günahların affedilmesine sebep olur. O halde, dostlara, belalar, sıkıntılar çok gelirse günahları kalmaz. [Ama tevbe, istigfar edince de, günahlar affolur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri