Herakleitos'un öğreti- sinde oluş ve değişim önemli bir yere sahiptir. Herakleitos'a göre evren, sürekli, evrensel bir değişim ve dönüşüm içindedir. O, her şeyin her an değiştiği ve bir oluş içerisinde olduğunu be- lirtir.
Bu her denendiğinde, doğa değişimin içine saklanacaktır. Sokrates öncesi Antik Yunan Felsefesi'nin iki temel probleminden birisi olan değişim problemi adeta Parmenides ve Herakleitos isimleri ile özdeşleşmiştir.
Herakleitos'a göre insan üç şeyden oluşmuştur; ateş, su ve toprak. Sürekli bir dönüşüm vardır. Ruhlar için ölümün su olmak olduğunu, su için ölümün toprak olmak olduğunu, topraktan ise su olduğunu, sudan da ruh olduğunu söyler.
Platon, devleti başka deyişle toplumu doğal olan iş bölümüne dayandırmıştır. Devleti canlı bir organizma gibi düşünmektedir. Ona göre devletin her organı ancak bütün yapı içinde yaşamını sürdürebilecektir. Bu nedenle birey toplum dışında var olamayacak; toplum da bireylerle var olacaktır.
Heraklit'e göre evrende sabit olan bir şey yoktur. Değişmez olarak gördüğümüz herşey görünüştür. Esas olan değişmedir. “Bir nehirde iki defa yıkanılmaz” sözü, her şeyin bir oluş bir değişme içinde bulunduğunu ifade etmek için söylenmiştir.
İlgili 23 soru bulundu
Herakleitos'a göre evren, sürekli, evrensel bir değişim ve dönüşüm içindedir. O, her şeyin her an değiştiği ve bir oluş içerisinde olduğunu be- lirtir.
Heraklitos: Her şey değişir. Değişmeyen tek şey değişimdir. - Evrim Ağacı Her şey değişir.
Aristoteles, Platon ve Sokrates gibi aristokrasiyi savunur. Ancak onun savunduğu aristokrasi soya değil bilgiye dayanır. Aristoteles'e göre, devleti en bilgili ve yetkin kişiler yönetmelidir.
Descartes için etik bir bilimdi, en yüksek ve en mükemmel olanıydı. Diğer bilimler gibi etiğin de kökleri metafizikteydi. Bu şekilde Tanrı'nın varlığını savunur, insanın doğadaki yerini araştırır, zihin-beden ikiliği teorisini formüle eder ve özgür irade'yi savunur.
Kindî'nin teorik açıdan yaptığı bir diğer tanımı şudur: Felsefe, insanın gücü ölçüsünde “ebedî ve küllî varlıkların (el-eşya el-ebediyye el-külliyye)” hakikatini, mahiyetini ve sebeplerini bilmesidir (Kindî 2014a: 185; Kindî 2014c: 126).
Bu felsefeye göre, hiçbir şeyin vardan yok olmayıp, yoktan da var olmadığına göre, değişimin herhangi bir şeyin kaybolup yeni bir şey olarak tanımlanması nedeniyle aslında duyuların bir yanıltması olduğunu savunur.
Democritus'un teorisi, her şeyin fiziksel olarak, ancak geometrik olarak bölünemez olan "atomlardan" oluştuğunu; atomlar arasında boşluk olduğunu; atomların yok edilemez olduğu ve her zaman hareket hâlinde olduğunu ve olacağını; sonsuz sayıda ve şekil/boyut olarak farklılık gösteren atom türleri olduğunu savundu.
Parmenides'e göre, evrende değişen hiçbir şey yoktur. Gerçeklik, yani Varlık, mutlak anlamda Bir'dir, kalıcıdır, süreklidir, yaratılmamıştır, yok edilemez; o ezeli ve ebedidir; onda hareket ve değişme yoktur. Heraklitos ile sürekli yaşadığı varlık ve evren hakkındaki tartışmalarıyla da ünlüdür.
Heraklitos'a göre, evrenin ana maddesi ateş. Evren ateşten meydana gelmiştir ve tekrar ateşe dönüşecektir.
İlkçağ felsefesinin en seçkin temsilcileri arasında Sokrates, Platon ve Aristoteles gibi büyük filozofları sayabiliriz.
Aristoteles (Grekçe: Ἀριστοτέλης Aristotélēs, Grekçe telaffuz: [aristotélɛːs]; c. MÖ 384 – c. MÖ 322) veya kısaca Aristo, Antik Yunanistan'da klasik dönem aralığında yaşamını sürdürmüş olan Yunan filozof ve bilge.
Husserl, dünyanın var olup olmadığıyla ilgili bir iddiada bulunmayı reddederek, bütün fenomenleri, deneyimin bütün unsurlarını paranteze alır; başka bir deyişle, deneyimle ilgili bir inanca sahip olmaktan geri durur. Zihnin bütün önyargı ve kabullerini askıya alma işlemidir.
Kant, Saf Aklın Eleştirisi'nde Tanrı'nın varlığının "teorik" olarak bilinemeyeceğini ifade ederken, ahlaki bir bakış açısıyla da Tanrı görüşüne değinir. Onun etik felsefesinde, ahlaki yükümlülüklerin varlığının Tanrı'nın varlığına dayandığını savunur.
Platon Antik Çağ Yunan felsefesindeki filozoflardandır ve Sokrates'in öğrencisi olarak bilinir. Kendisi de Aristoteles'in hocalığını yapmıştır. Eflatun olarak da bilinen Platon batı dünyasının düşünce tarzını oluşturan ilk filozof kabul edilir. Batıdaki ilk yüksek öğrenim kurumu olan Atina Akademisini kurmuştur.
Hiçbir şey bilmediği hâlde kendisini bilge sanan bu insanlardan tek farkının "hiçbir şey bilmediğini bilmesi" olduğunu söyler. İşte onun gerçek bilgeliği bu bilinçtir. Ancak bu tutum, bilgeliklerini çürüttükleri insanlar tarafından bir bilge olarak sanılmasına yol açar.
Bunun örneklerinden biri Parmenides'te Üçüncü Adam Argümanı olarak bilinen argümanda, benzer şeylerin birçok kopyası- nın çıkartılmasından hareketle bir kavramın elde edilmesidir, bu ev- rensellerin soyutlanması denilen şeydir.
"DEĞİŞMEYEN TEK ŞEY DEĞİŞİMİN KENDİSİDİR." Herakleitos.
Bunlar, görev ya da amaç, insan, teknoloji ve yapıdır. Örgütün kapsadığı bu dört öğe, geniş ölçüde, birbiriyle etkileşim içindedir. Bu dört öğeden herhangi birinde meydana gelen bir değişme ötekileri de etkilemekte ve değiştirmektedir.
İnkılâpçılık ilkesine göre;”değişmeyen tek şey, değişimin kendisidir”.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri