1170 yılında Kırk şehitlere ait kemikler bu kiliseye getirilmiştir. Bu gün Mardin Metropolitlik Kilisesidir.. Meryem Ana Kilisesi: Savur kapı mahallesinde 1857'te ibadete açılmıştır.
Türkiye'de tescilli 1388 adet kilise mevcuttur. Türkiye'nin en çok kilise bulunan ili 158 kilise bulunduran İstanbul'dur. İstanbul ilini 92 kilise ile Nevşehir, 78 kilise ile Gümüşhane ve 69 kilise ile Mardin takip etmektedir.
Diyarbakır'ın önemli kiliseleri arasında Mart Thoma, Meryem Ana, Kırklar Kilisesi ve Mart Pityon Kilisesi sayılabilir. Meryem Ana Kilisesi, şehirde kalan az sayıdaki Süryani cemaati tarafından halen kullanılmaktadır. Ali Paşa Mahallesi'nde yer almaktadır. Bugün faal durumda olan tek kilisedir.
DÜNYANIN İLK MAĞARA KİLİSESİ
“Dünyanın ilk mağara kilisesi” olarak kabul edilen St. Pierre Kilisesi, Antakya-Reyhanlı yolu üzerinde, Stauris Dağı'nın (Haç Dağı) batı yamacında yer almaktadır. Hz. İsa'nın 12 havarisinden biri olan St.Pierre, M.S.
Anıtlı, Mardin Midyat sınırları içinde yer alan, Dargeçit'e bağlı bir Süryani köyü olarak bilinir. 130 kadar kişinin yaşadığı bu yerleşim yeri de 20. yüzyılda Süryani yerleşkesi olmuştur. Burada 4. yüzyıla ait Meryem Ana Manastır Kilisesi bulunmaktadır. Hala özgürlüğünü koruyan bu yapı en eski ibadethanelerden biridir.
İlgili 33 soru bulundu
Şar Mahallesi'nde bulunan ve Mardin Süryani Kadim Ortodoks Cemaati'ne ait olan Kırklar Kilisesi, 6. yüzyıla tarihlendirilir. 1293'te Mardin'in, Süryani Kadim Patriklik Merkezi olması ile Mardin'de yaşayan Süryanilerin ruhani ve idari işleri, bu kiliseden yönetilmeye başlanmış.
İzmir'deki 'Smyrna', İzmir'deki 'Efes', Denizli'deki 'Laodikya', İzmir'deki 'Bergama', Manisa Salihli'deki 'Sardes', Manisa Alaşehir'deki 'Filedelfiya' ve Manisa Akhisar'daki 'Thiatira' adlı kiliseler, İncil'de vahiy gönderilen 7 kilise olarak biliniyor.
Birçok kaynakta Antakya'daki tarihi Saint Pierre'nin dünyanın ilk kilisesi olduğu belirtiliyor.
İsa'nın sağ elinde yedi yıldızla temsil edilen yedi altın şamdan ve kiliselerin yedi meleği - ya da habercisi - ile temsil ediliyor. Bazı tarihçiler ise Yedi kiliseyi, Batı Kilisesi tarihinde Pavlus'un zamanından İsa Mesih'in dönüşüne kadar olan yedi farklı dönemi temsil ettiği şeklinde yorumluyor.
Öte yandan Trabzon'da ibadete açık tek kilise olan Santa Maria Katolik Kilisesi, bir başka rahibe ev sahipliği yapıyor: Patrice Jullien de Pommerol.
Hâlen Türkiye'de ibadete açık olan 398 kilise bulunur. Doğu Ortodoks Kilisesi'nin merkezi 4. yüzyıldan beri İstanbul olmuştur.
Bu verilere göre Almanya'daki Katolik Kilise sayısı 24 bin 500 iken Protestan Kilisesi sayısı 21 bin 100. Yani Almanya'da toplamda 45 bin 600 kilise bulunuyor.
Günümüzde Gagauzlar, Çuvaşlar, Yakutlar, Karamanlılar ve Hakaslar Hristiyan Türk boyları olarak varlıklarını, gelenek ve dillerini günümüze taşıyabilmişlerdir.
Cami ve kiliseler önemli bir inanç turizmi merkezi olan Hatay´da, dünyanın ilk Katolik Kilisesi olan Saint Pierre Kilisesi bulunmaktadır.
Günümüzde Antakya kökenli Rum Ortodoks Hıristiyanların sayısı Hatay ve Mersin'de yaşayanlarla birlikte sekiz bin kişi civarında. Etnik kökenleri konusunda farklı fikirlerin olduğu bu cemaat kimi zaman İstanbullu Rumlarla bir sayılır, kimi zamansa onlar için Arap Hıristiyan adlandırılması kullanılır.
Hristiyanlık tarihinde önemli bir yere sahip olan Hatay, dört büyük patriklik merkezlerinden biri olma özelliğine sahip. dünyanın ilk Katolik Kilisesi olan Saint Pierre Kilisesi, St. Simon Stylite Manastırı, Yayladağı Barleam Manastırı ve Keldağı Barleam Manastırı gibi önemli manastırlara ev sahipliği yaptı.
Hristiyanlarca kutsal kabul edilen kilise, hac yeri olarak ziyaret edilmektedir. St. Paul Kuyusu, Tarsus ilçesinin Kızılmurat Mahallesinde yer alır. Aziz Paul'un evi olarak bilinen yerin hemen yanında yer alır.
1.1 Hristiyanlık, Asya, Avrupa ve Afrika kıtalarının ve medeniyetlerinin kesişim noktasındaki eski Filistinde doğup yaşamış ve orada vefat etmiş olduğu bilinen Yahudi asıllı İsa'nın şahsında kaynağını bulmaktadır.
İncil'de geçen yedi kilise vardır. Bunlar kutsal kabul edilir ve Hristiyanlığın ilk Kiliseleridir.
Ebla merkezinde bulunan Süryanilerin 2. asırda Hristiyanlığı kabul etmeleriyle Süryani kültürü Yunan kültürüyle de harmanlanıp güçlü ve zengin bir edebiyat meydana geldi. En önemli eser, Kutsal Kitap'ın Peşitta adı verilen Süryanice çevirisidir.
Süryani inancında namaz tek başına ve mecburi kalındığı vakitlerde her yerde kılınabilir. Diğer ibadetler ve sakramentler kilisede yapılır. Süryaniler yedi sakrament kabul ederler. Süryaniler toplu ibadet etmeyi tercih ederler.
Hristiyanlık öncesi Süryânîler putperest olup kökenleri Aramilerdir. Aramiler, Süryânî ismini Hristiyanlığı kabullerinden sonra kendilerini putperest ırkdaşlarından ayırmak için kullanmışlardır. Tarihî kayıtlar, Aramilerin M.Ö. 14. yüzyılda Suriye'nin doğusunda görünmeye başladıklarını yazar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri