Çalgı ve araç-gereçler: Vurmalı çalgılar (Orff çalgıları) bulundurulmalıdır. Örneğin, ezgili vurmalı çalgılardan glockenspiel, metalofon, ksilofon, ezgisiz vurmalı çalgılardan ise ritim (tartım) çubuğu, kastanyet, marakas, agogo, çelik üçgen, ziller, davul, tef bulundurulması önerilmektedir.
İşlev: Çocukların ellerini yetenek üzerinde geliştiren, düşünmeyi zenginleştiren ve hayal gücünü harekete geçiren vurmalı çalgı.
Bateri, darbuka, zil, davul ve arp gibi modern çalgıların yanı sıra tibet kasesi, marakas, tef, kös ve kaşık gibi geleneksel ve kültürel yapıya sahip vurmalı çalgılar da vardır.
Perküsyon -vurmalı çalgılar- insanlığın kullandığı en eski enstrümanların başında gelir.
Perküsyon veya vurmalı çalgı; bagetle, elle veya benzer başka bir çalgıyla vurma, sürtme veya ovma yoluyla ses çıkaran çalgı türüdür.
İlgili 27 soru bulundu
Vurmalı çalgılar, kendi içerisinde iki gruba ayrılır: Bazı vurmalı çalgılar (viprafon, santur, marimba vb.) melodi elde etmek amacına hizmet ederken, bazıları ise (bateri, darbuka vb.) ahenk için kullanılan yardımcı enstrümanlar olarak karşımıza çıkar.
Üzerine el ile veya başka bir cisimle vurularak, çalkalayarak, sürterek veya ovalayarak ses elde edilen her obje vurmalı çalgıdır. Vurmalı çalgılar ailesi Perküsyon (Percussion) olarak adlandırılmaktadır. Perküsyon sözcüğü Latince'deki ”percussio” ve ”percussus” terimlerinden gelir.
Zil, Türk müziğinde ve diğer birçok Orta Doğu ülkesinin müzik kültüründe var olan bir usul vurma çalgısıdır.
Vurmalı Çalgı İsimleri (Tam Liste)
Sesin üretim şekline ve kültürlere göre farklılık gösteren bu kategorilerde en yaygın olarak bilinen Marimba, Arp, Djembe, Berimbau, Latin perküsyon aletleri ve diğer vurmalı müzik aletleri yer almaktadır.
Bir çember üzerine gerilen deri buraya sıkı bir şekilde tutturulur. Bongo, diz üstünde tutularak ya da iki diz arasına sıkıştırılarak çalınır. Ritmik hareketlerle deriye vurularak hoş bir ses elde edilir. Bu enstrüman el ve parmaklar kullanılarak çalınır.
Tef, genellikle ahşap veya plastikten oluşan ve "zil" adı verilen küçük metal çıngırak çiftlerinden oluşan bir çerçeveden oluşan, vurmalı çalgılar ailesinden bir müzik aletidir.
Kaşık. Vurmalı bir Türk Halk Çalgısıdır. Özellikle şimşir ağacından yapılanı makbuldür.
Cajon, özellikle Latin müziği ve flamenko gibi müzik türlerinde yaygın olarak kullanılan bir vurmalı çalgıdır ve geleneksel olarak özel ağaç türlerinden yapılmıştır.
Bendir, zikir defi veya zikir bendiri Klasik Türk müziğinde kullanılan başlıca vurmalı ritim çalgılarından biridir.
Yukarıda bahsedildiği gibi akustik piyano içerisinde bolca tel bulundurmasına rağmen vurmalı çalgı olarak sınıflandırılır çünkü teller çekme yoluyla (harpsikord ya da epinet) gibi değil vuruş yoluyla ses çıkartır.
Örneğin, ezgili vurmalı çalgılardan glockenspiel, metalofon, ksilofon, ezgisiz vurmalı çalgılardan ise ritim (tartım) çubuğu, kastanyet, marakas, agogo, çelik üçgen, ziller, davul, tef bulundurulması önerilmektedir.
Vurmalı çalgılar kategorisine giren Marakas müzik aleti, farklı malzemelerden elde edilir. Üretiminde genel olarak kuru su kabakları, fasulye, boncuk ve çakıl taşları kullanılır.
Gitar, en kolay öğrenilen enstrümanların başında gelir. Gitar çalmayı kendi başına öğrenen insanların sayısı azımsanmayacak kadar fazladır. Siz yine de uzmanından öğrenmek isterseniz deneyimli kişilerle birlikte çalışabilir veya online gitar dersleri alabilirsiniz.
Günümüze kadar ortaya çıkan tarihi en eski döneme ait telli çalgının ur liri olduğu söylenmektedir. Bu alet bize Antik müzik dünyasına ait bazı bilgiler de vermektedir. Yeniden yapılandırılan bu telli çalgı aleti Sümer müzik aletidir. Her bir telli çalgının kendine özgü bir tarihi vardır.
Keman en iyi enstrümandır, çünkü başka hiç bir enstrümanda olmayan bir müziği ifade etme yoluna sahiptir.
Arp, çoğunlukla Klasik Batı Müziğinde kullanılan en eski, telli bir müzik aletidir.
Telli çalgılar hem Batı hem de Doğu orkestralarında yaygın olarak kullanılır. Telli çalgıların telleri genellikle kiriş veya metalden yapılır. Pena, mızrap veya yay yardımıyla bu aletleri kullanmak mümkündür. Telli çalgılardan en çok bağlama, keman, gitar ve arp kullanılır.
Kültürümüzde yer alan zil, def, darbuka, davul ve tahta kaşıklar çevremizde kullanılan ve sıklıkla karşılaştığımız vurmalı ezgisiz çalgılardır. Vurmalı ezgisiz çalgılar tartım/ ritim çalgılarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri