Bunun için belirli koşulları karşılamanız gerekiyor. Günümüzde tarlanın yalnızca yüzde 5'ine ev yapılmasına izin verilmektedir. Tarlalar ülkemizde tarım arazisi olarak kabul ediliyor.
Toprak derinliği 50 cm den az, eğim ve kök bölgesiyle ilgili sınırlamaları yukarıda belirtilen değerlerden daha fazla olan, ancak Mutlak Tarım Arazileri ile tarımsal faaliyetin yürütülmesi için bir bütünlük sağlayan lokal yerlerde mutlak tarım arazisi olarak kabul edilir.
Tarımsal üretime açık ve uygun olan veya imar ya da ıslah edilerek tarımsal üretim yapılmaya uygun hale getirilebilen arazilere tarım arazisi adı verilir.
Arsa; İmar uygulaması olan ve üstüne bina yapılabilen, tarım yapılmayan, parsellenmiş, belediye sınırları içinde kalan toprak parçası olarak ifade ediliyor.
Tarlalar tarım amaçlı kullanılan toprak bütünüyken, arsalar konut için uygun olmaktadır. Araziler, durumuna göre arsaya çevrilebilen toprak parçalarıdır. Arazilerin bir kısmı tarım için kullanılamasa da tarlaların tamamı tarıma elverişlidir.
İlgili 43 soru bulundu
Tapuda Neden Arsa Yazar? Tapusunda eğer “arsa” yazıyorsa imarlı arsa, “tarla” yazıyorsa ya imarsız arsa ya da güncel tapusu alınmamış demektir.
Tarla, ekin yetiştirmek veya hayvancılık için kullanılan arazi alanıdır. Tarla, nadasa bırakılan veya ekilebilir arazi olarak bırakılan bir alan olarak da kullanılabilir.
Tarla arsa cins değişikliği için tarlanın; · 1/1000 Ölçekli imar planı içinde kalması, · Yapılaşmaya açık bir fonksiyona sahip olması gerekmektedir. 1/1000 ölçekli imar planı hükümleri çerçevesinde yapılacak imar uygulaması sonucunda tapuda “tarla” olarak gözüken nitelik “arsa” olarak dönüşecektir.
E-Devlet ana ekranında yer alan arama kutusuna imar durumu yazarak, imar sorgulaması yapmak istediğiniz belediyenin ya da ilçenin ismini girerek, sorgulama yapabilirsiniz. Burada da yine adres ve ada-parsel bilgileri girmeniz gerekmektedir.
Tasarıya göre, tarımsal araziler, bölgesel özellikler de dikkate alınarak 20 dönümün altında bölünemeyecek. Araziler, mirasçı çocuklardan tek bir kişiye devredilebilecekken, hissesinin devrini istemeyen aileler "şirketleşme" yoluna gidecek. Aile malları ortaklığı kurularak, herkes hakkı oranında pay alacak.
TARLANIZ EN AZ 5 BİN METREKARE OLMALI
Ev inşa edebilmeniz için arazinin en az bir tarafından yol geçmesi gerekiyor. Aynı zamanda arazinin yola olan cephesinin en az 25 metre olması gerekiyor. Bir diğer şart ise tarlaya yapılacak her türlü evin parsel bitiminden beş, yoldan ise 10 metre uzakta olması gerekmektedir.
Yeter gelirli tarımsal arazi büyüklüklerinin hesaplanmasında, aynı kişiye ait ve Bakanlıkça aralarında ekonomik bütünlük bulunduğu tespit edilen tarım arazileri birlikte değerlendirilir. Yeter gelirli tarımsal arazilerin ekonomik bütünlüğe sahip olmayan kısımları Bakanlığın izni ile satılabilir.
Tarım arazisi, tarım faaliyetleri için kullanılan, toprak verimliliği yüksek arazilerdir. Tarla ve bahçe imarı ise, bu arazilerin belirli bir düzene göre işlenerek üretim yapılacak hale getirilmesidir.
Tarla arsa cins değişikliği için tarlanın; · 1/1000 Ölçekli imar planı içinde kalması, · Yapılaşmaya açık bir fonksiyona sahip olması gerekmektedir. 1/1000 ölçekli imar planı hükümleri çerçevesinde yapılacak imar uygulaması sonucunda tapuda “tarla” olarak gözüken nitelik “arsa” olarak dönüşecektir.
Tapuda niteliği tarla olan bir taşınmazın imara açılması ancak arsa niteliğini kazanması ile mümkün olup bu durum için de cins değişikliği işleminin yapılması gerekmektedir. Cins değişikliği için tarlanın; 1/1000 ölçekli imar planı içinde kalması ve yapılaşmaya açık bir fonksiyona sahip olması gerekmektedir.
Arsa cins değişikliği nasıl yapılır? Tapu Kadastro Müdürlüğü tarafından şahıslardan nüfus cüzdanı, fotoğraf, tapuyla ilgili gerekli evraklar ve cins değişikliği için dilekçe talep edecektir. Bu sayede gayrimenkullerin cins değişikliğiyle ilgili her türlü özelliği yenilenebiliyor.
Köylerde imar gerektirmeyen yerlerde, tarlanızın üzerine ev yapmak için imar ruhsatına gerek yoktur. Ancak, yapının fen ve sağlık kurallarına uygun olması gerekir. Ayrıca köy ihtiyar heyetinden izin alınmalıdır.
Özellikle niteliği arsa olarak geçen kayıtlarda, tamamen ifrazı yapılmış yani kanuni kesintileri yapılmış ve imar uygulamasına açık bir arazi anlamına gelir. En sağlıklısı budur. Eğer vasfı tarla olarak geçen bir arazi ise, bu arazinin ifrazı yapılmamış yani imar uygulamasına henüz müsait değil demektir.
İmarı bulunmayan bir arsanın, bir kişi tarafından alınması ve ardından çeşitli başvurular yaparak imarlı hale getirilmesi mümkün değildir. İmarsız arsanın bulunduğu lokasyonun bağlı olduğu belediye, imarsız bir arsayı imarlı hale getirme kararını kendisi vermektedir.
1/1000 Uygulama İmar Planı çıkmış bir tarlanın arsaya dönüşebilmesi için max.parselin %40'ı oranında bir alanın Belediyeye bedelsiz terki şarttır.
Yüzde 5 İmar Ne Demek? Burada geçen “yüzde 5” ifadesi parselin emsal (KAKS) oranını gösterir. “yüzde 5 imarlı” bir arsada emsal oranı (KAKS) %05, yani 0,05'dir. Bu da şu demektir: Bu parselde parsel alanının %05'i kadar inşaat yapılabilir.
Tarlaya İmar İzni Nereden Alınır? Yetki alanına göre belediyeler, il özel idareleri ya da bakanlıklar tarafından imar izinleri verilmektedir. Bahsi geçen kurumların birinden tarlaya imar izni alınabilir.
Sınır Tespiti Kimler Tarafından Yapılır? Sınır tespit işlemi, sadece tek başına yapılıp resmî işlemlerde kullanılacaksa bu işlem LİHKAB (Lisanslı Harita Kadastro Mühendisliği Büroları) tarafından yapılması gerekmektedir.
Tarla, bağ, bahçe, arsa gibi cins değişikliği işlemleri yapılabildiği gibi, mevcut yapının inşaat durumu bozulmadan mesken, dükkan, garaj, lokanta,otel, fırın gibi cins değişiklikleri yapılabilmektedir.
Arsa, belediyenin üzerinde yapılaşmaya izin verdiği bir toprak parçası olarak ifade edilir. Yani arsalar, yapılaşmaya müsait alan olma özelliğini taşır. Arsa üzerinde imar uygulaması için yeşil alan, yol, okul ve hastane gibi alanlara yer verilir. Arazi ise üzerinde imar uygulaması geçmeyen bir toprak parçasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri