Eklenen madde ile konutların net kullanım alanlarının 150 m2'ye kadar olan kısımları için %8 oranında KDV oranı uygulanması gerekmektedir. 150 m2'yi aşan kısım için ise I ve II sayılı listelerde yer almadığı da göz önünde bulundurularak %18 oranında (genel oranda) KDV hesaplamasının yapılması gerekecektir.
√ Büyükşehir statüsünde olan ve olmayan illerdeki konutlara uygulanan KDV oranları eşitlenmiş oldu. Başka bir deyişle büyükşehirler dışındaki illerde 150 m2'ye kadar olan konut teslimlerindeki KDV oranı (6306 sayılı Kanun kapsamında olanlar hariç) %1'den %10'a çıkmış oldu.
Buna göre Cumhurbaşkanı Kararına göre, 01.04.2022 tarihinden önce inşaat yapı ruhsatı alınmış konutlarda KDV oranı, ister ilk satış, isterse 2,3,4….satışlar olsun KDV Oranı %1'dir. Başka bir deyişle konutun sıfır veya ikinci el olması, KDV oranını etkilememektedir.
Buna göre icra yoluyla yapılan satışlarda verginin mükellefi icra daireleri olup, yapılan satışlar ile ilgili hesaplanan KDV'nin en geç satış bedelinin tahsil edildiği günü izleyen günün mesai saati bitimine kadar vergi dairesine beyan edilip aynı süre içinde ödenmesi gerekmektedir[4].
Türkiye'nin neresinde ve kaç metrekarelik net alana sahip olduğuna bakılmaksızın konut teslimlerinde ilgili konutun net alanının 150 m2'ye kadar olan kısmı ile arsa ve arazi teslimlerinde uygulanacak KDV oranı %8 olarak belirlenmiştir.
İlgili 33 soru bulundu
Tapu harcı KDV'li mi yoksa KDV'siz bedel üzerinden mi ödenmeli? Konut, arsa, ofis ve işyeri alımlarında anların tapu harcının, KDV'siz bedel üzerinden hesaplanması ve ödenmesi gerekiyor.
KDV'nin doğabilmesi için ya inşaat tamamlanıp satılan konut veya işyeri alıcısına teslim edilmiş ya da bu teslimden önce fatura kesilmiş olması gerekmektedir.
her takvim ayı için, bu ayı izleyen 20 gün içinde KDV beyannamesi vermek ve varsa KDV yi aynı ayın 26 ncı günü akşamına kadar ödemek zorundadırlar.
(Net Tutar) x [1 + (Vergi Oranı/100)] KDV dahil hesaplama formülü KDV tutarına ulaşılabilir. Örnek verilecek olursa, bu formüle göre 1000 TL + %18 KDV ise şu şekilde hesaplanır. 1000 x (1 + 18/100) = 1000 x (1 + 0,18) = 1000 x 1,18 = 1180 TL sonucuna ulaşılır.
KDV'yi ödeyen yegane taraf tüketicidir. KDV esasında satıcıya yansıtılır, satıcı da bu tutarı tüketiciye yansıtır ve ürünü ya da hizmeti satın alan taraf KDV öder. Satışı yapılan mal ya da hizmetin niteliğine göre KDV oranı değişiklik gösterir. %1, %8 ve %18 olmak üzere 3 farklı KDV oranı bulunur.
Buna göre gayrimenkul devir ve iktisaplarında tapu harcı, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen gerçek devir ve iktisap bedeli üzerinden devir eden ve devir alan için ayrı ayrı binde 20 oranında hesaplanır ve ödenir.
Gayrimenkulün satış bedelinden, ÜFE'ye göre hesaplanan bedel çıkarılır. Elde edilen sonuçtan vergi ve harç gibi giderler de çıkarılır. Kalan tutar istisna haddi üzerinde ise o yılın vergi dilimine göre ödenmesi gereken vergi belirlenir.
Emlak Alım Satım Vergisini Kim Öder? Emlak alım satım vergisini hem alıcı hem de satıcı tarafından bireysel olarak ödenir. 2022 yılı itibari ile %4 olan alım satım vergisinin dağılımı alıcıdan %2, satıcıdan %2 + 400 TL döner sermaye harcı ve 750 TL kadastro ücreti şeklindedir.
7346 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile; - %18 olarak uygulanmakta olan genel KDV oranı % 20'ye - % 8 KDV'ye tabi teslim ve hizmetlerin KDV oranı %10'a, yükseltildi. Düzenleme 10 TEMMUZ 2023 tarihinde yürürlüğe girecektir.
Şirketler için alınan Değer Artış Kazancı Vergisi tahsil edilirken, şirkete ait olan bir gayrimenkulün 2 yıl içerisinde satışı hâlinde %75'lik istisna oranı %50'ye düşer. Geçmişte, elde edilen kazancın tamamı üzerinden vergi hesaplaması yapılırken, bugün yeni yasaya göre kazancın yarısı üzerinden vergi hesaplanır.
7 Temmuz 2023'te açıklanan bu karar 10 Temmuz 2023 tarihi itibari ile yürürlüğe girmiştir. Güncel KDV oranları ile ilgili detaylara buradan ulaşabilirsiniz.
Türkiye'ye KDV vergisi TBMM tarafından 3065 sayılı yasa ile 25/10/1984 tarihinde kabul edilip, 02/11/1984 tarihinde resmi gazetede yayınlanmış, 01/01/1985 tarihinden itibaren yürürlüğe konmuştur.
İade almak isteyen şirketler internet üzerinde yer alan “ İnternet Vergi Dairesi “ üzerinden KDV iade talebinde bulunabilir. KDV iadesi nasıl alınır sorusuna bir diğer cevap ise vergi dairelerine ulaşmak olacaktır. Bağlı olunan vergi dairesinden de KDV iadeleri için talep oluşturulması mümkündür.
Borç son ödeme tarihine kadar ödenmezse takipli hale gelir. Eşzamanlı olarak ödenmeyen tutar için vergi gecikme cezası uygulanır. Takipli hale gelen borcun bir süre daha ödenmemesi halinde vergi cezası olarak faiz yaptırımı uygulanır. Vergi borcunun ödenmemesi durumunun devamında ise cezai yaptırımın boyutu genişler.
Belçika yüzde 52,6 ile OECD üyeleri içinde çalışanların en fazla vergi ödediği ülke.
KDV'nin mükellefi satışı yapan icra dairesi olmakla birlikte, KDV tutarı ihale satış bedeline eklenir ve ihale alıcısından tahsil edilir.
Gelir Vergisi Kanunu'nda aynı evi alıp satma süresi minimum 5 yıl olarak belirlenmiştir. Fakat kanunda yıl içerisinde kaç tane ev satılabileceği hakkında net bir sınırlama bulunmuyor. Maliye ev alım satımlarının ticari kazanç olarak değerlendirmesi halinde satışı gerçekleştiren kişiye cezai işlem uygulayabiliyor.
Türk vergi sisteminde 1984 yılından beri uygulanan taşınmaz malların satışından elde edilen kazançların kurumlar vergisinden istisnasına ilişkin düzenleme kaldırılmıştır.
YABANCILARA SATILAN GAYRİMENKULLERDE KDV İSTİSNASI
KDV Kanunu 13.cü maddesi (i) bendi gereğince Türkiye'de yerleşik olmayan yabancı uyruklu kişi ve kurumlara ilk teslim olarak yapılan gayrimenkul satışları KDV'den istisna edilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri