Gerçek kişi, tüzel kişi, vatandaş, yabancı , özel kurum veya kamu iktisadi müesseseleri, iş ortaklıkları da vergi mükellefi olabilirler. Verginin yüklenicisi verginin ödenmesi bakımından vergi dairesiyle muhatap olmaz.
Genel bir cevap vereceksek basit: Evet, herkes kendi vergi borcundan sorumlu.
Vergi mükellefi, kendisine vergi borcu yüklenebilen gerçek veya tüzel kişidir. Vergi mükellefi, devlete vergi ödemekle yükümlü olan bir şahıs veya ticari kuruluş olabilir. Ülkemizde her gerçek ve tüzel kişiye (yani şirkete) bir vergi numarası verilir.
Bir iş yeri açmadan gezici olarak iş yapan, kalaycı, hallaç, lehimci, musluk tamircisi, ayakkabı tamircisi, kundura boyacısı, berber, çilingir, nalbant, fotoğrafçı, odun ve kömür kırıcısı, hamal gibi küçük sanat erbapları.
Vergi yükümlüsü, Vergi Usul Kanunu'nda “… vergi kanunlarına göre kendisine vergi borcu terettüp eden gerçek veya tüzel kişi…” (VUK.m.8/1) olarak tanımlanmaktadır.
İlgili 39 soru bulundu
Bir firmanın vergi mükellefi olmak için önce ticaret odası tescili gerekir. Ardından bir ay içerisinde, firma sorumlularının işe başlama formu, iş yeri tapusu, kira kontratı, şirket yetkililerine ait imza sirküleri ve nüfuz cüzdanı fotokopisi ile vergi dairesine başvurması gerekir.
Madde 8- Mükellef, vergi kanunlarına göre kendisine vergi borcu terettübeden gerçek ve tüzel kişidir. Vergi sorumlusu, verginin ödenmesi bakımından, alacaklı vergi dairesine karşı muhatap olan kişidir.
Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) resmi internet sitesi üzerinde vergi levhası sorgulama işlemini oldukça basit bir şekilde gerçekleştirilebilir. Mükellefler, GİB resmi web sitesine girişin ardından kimlik ve vergi kimlik numarası gibi bilgileri girerek GİB vergi levhası sorgulama işlemini tamamlayabilir.
e-Devlet Üzerinden Vergi Levhası Sorgulama
Dilediğiniz mükellefin vergi kimlik numarası veya TC kimlik numarasını girin. Çıkan ekranda sorgulama yapacağınız kurum veya mükellefin vergi kimlik numarasını doğrulayabilir, faal mükellef olup olmadığını görebilir, unvanını kontrol edebilirsiniz.
Buna göre, yıllık cirosu 240 bin liranın altında olan mükellefler gelir vergisinden muaf olacak.
Vergi mükellefiyeti, vergi mükellefi olma durumunu ifade eder. Vergi mükellefi, 213 Sayılı Vergi Usul Kanunu'na göre (VUK) vergi kanunlarına göre kendisine vergi borcu düşen gerçek ya da tüzel kişidir.
Mükellefiyet Türleri. Gelir Vergisi Kanunu, gelir vergisi mükelleflerini Türkiye içinde ve dışında elde ettikleri gelirlerin tamamı üzerinden vergilendirilecek, tam mükellefler, ile; sadece Türkiye'de elde ettikleri kazançlar üzerinden vergilendirilecek, dar mükellefler, olmak üzere ikiye ayırmıştır.
Vergi kaydınızın açık olmasının bağkur veya SGK'ye bağlı çalışıyor olmanızla doğrudan bir ilişkisi yok. Bordrolu çalışıyor dahi olsanız, vergi kaydı açabilir veya eski kaydınızı açık tutabilirsiniz.
5-Sigortalının vergi mükellefiyet başlangıcı itibariyle 18 yaşını doldurmuş ve 29 yaşını doldurmamış olması şarttır.
MÜKELLEFİYET BAŞLANGICI
Gelir vergisi mükelleflerinin ticari, sınai veya zirai bir işle ilgili fiili olarak çalışmaya başlamaları veya mesleki bilgiye ve ihtisasa dayanan bir meslek ya da sanat faaliyetiyle uğraşmaları, bu kişilerin vergi mükellefi olmalarını gerektirir.
Vergi mükellefi, vergiyi doğuran olayı gerçekleştiren ve bu suretle üzerine düşen vergi borcunu ödemekle yükümlü olan gerçek veya tüzel kişidir. Toplumu oluşturan bireyler, ödeme güçlerinin belirli bir oranında devleti finanse ederler. Toplum üyelerinin vergi ödevi vergiyi doğuran olayla birlikte ortaya çıkar.
VUK (Vergi Usul Kanunu) 213/4108 maddesine göre her gerçek ve tüzel kişinin bir vergi numarası vardır. Gerçek kişiler ve şahıs şirketleri için bu vergi numarası aynı zamanda kişinin TC kimlik numarası iken tüzel kişiler kendilerine özel olan vergi numaralarını öğrenmekle ve kullanmakla yükümlüdür.
Vergi Levhası İçin Gerekli Ücretler
Gerekli belgelerin ücretlerinin toplamı ortalama olarak 625 TL'yi bulmaktadır. Bu ücretler içerisinde imza beyannamesi 140 TL, muhasebeci vekaleti 150 TL, defter bedeli 300 TL, damga vergisi 35 TL gibi giderler yer almaktadır.
Vergi Usul Kanununun 5 inci maddesine göre, gelir Vergisi mükellefleri (Kazancı basit usulde tespit edilenler dâhil) ile sermaye şirketleri her yıl Mayıs ayının son gününe kadar vergi tarhına esas olan kazanç tutarları ile bunlara isabet eden vergi miktarlarını gösteren levhayı almak zorundadırlar.
Borcu Yoktur ve Mükellefiyet Yazıları Gelir İdaresi Başkanlığı İnternet Sitesinden alınabilecek.
Vergi mükellefiyeti, ise başlama evraklarıyla birlikte vergi dairesine başvurulduğunda, ilgili vergi dairesinin yoklamada belirtilen iş adresine yoklama yapmasıyla ve işe başlamada bildirilen tarih itibariyle, sicil servisinin işe başlamayı sisteme girilmesiyle vergi mükellefiyeti başlamış olur.
Vergi levhası, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından mükellefler adına 1 yıllığına hazırlanan belgedir. Bu evrak, vergiye esas olan tutarı ve kazanca karşılık gelen oranı gösterir. Böylece mükellefin ödeyeceği vergi meblağını belgeler. Resmî niteliğiyle denetim süreçlerinde incelenen unsurlar arasında yer alır.
Türk Ticaret Kanununda sayılan kollektif ve komandit şirketler şa- hıs şirketleri olarak nitelendirilmeleri nedeniyle kurumlar vergisi mükellefi değildirler. Kollektif ve komandit şirketlerin, şirket itiba - riyle de gelir vergisi mükellefiyetleri de yoktur.
Tam mükellefiyette gerçek kişiler, Türkiye içinde ve dışında elde ettikleri ka zanç ve iratların tamamı üzerinden vergilendirilirken dar mükellefiyette Türkiye'de yerleşmiş olmayan gerçek kişiler sadece Türkiye'de elde ettikleri kazanç ve iratlar üzerinden vergilendirilirler.
Diğer bir ifadeyle kişilerin vergi yükümlüsü veya sorumlusu olabilmeleri için fiilî ehliyetine sahip olmaları gerekmez. Vergi hukukunda ehliyetin temelini vergi ödeme gücü oluşturmaktadır. Vergiyi doğuran olayla iradi veya gayri iradi bir ilişki içinde bulunmak vergi yükümlüsü olabilmek için yeterlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri