KYK YURT DEPOZİTO HER YIL ÖDENİR Mİ? KYK yurt depozitosu bir kere olacak şekilde yurt kayıt esnasında alınır. Yapılacak olan fiyat zamlanması durumunda ise aradaki fiyat farkı kadar tekrar bir ödeme gerçekleştirilir.
Yurt ücretleri eylül ayı hariç en geç içinde bulunulan ayın son günü saat 23.00'e kadar banka aracılığıyla ödenir.
Eğer kiracı: Kiralarını düzenli ödememişse ve ev sahibine kira borcu varsa, Evin taşınmaz demirbaşlarına zarar vermişse, Kiracının aldığı apartman hizmetleri için ödenmemiş borcu varsa ev sahibi depozitoyu geri vermeyebilir ya da tarafında oluşacak zararı keserek kalan parayı kiracıya yatırabilir.
a) İçinde bulunulan ayın yurt ücretini ödemesi için öğrenciye takip eden ayın onu saat 23.59'a kadar süre verilir. Ayın onunun resmi tatil gününe denk gelmesi halinde süre ilk iş günü saat 23.59'a kadar uzatılır.
Depozitoyu geri almak için mülk sahibine, mülkün boşaltılacağının bilgisinin verilmesi gerekir. Mülk sahibi ve kiracı, kendi aralarında anlaşarak depozito ödemesini tek seferde ya da taksitler halinde gerçekleştirebilir.
İlgili 31 soru bulundu
Depozitoyu Vermeyen Ev Sahibi
Bu durumda kiracılar önce icra takibi başlatarak, takibe itiraz edilirse de sulh hukuk mahkemesinde dava açarak depozitonun iadesini istemelidir. Önce icra takibi başlatmadaki amaç dava sonunda %20'den az olmamak kaydıyla icra inkâr tazminatına hak kazanmaktır.
Yani, hem konut hem de çatılı işyeri kiralarında depozito bedeli azami üç aylık kira bedeli ile sınırlandırılmıştır. Örneğin aylık 2000 TL kira parası kararlaştırılan bir konut kirası için, kiracıdan istenebilecek depozito bedeli 6000 TL'yi aşamaz. Aştığı takdirde üç aylık sınırı aşan kısım geçersiz kabul edilecektir.
Yani faizsiz bir şekilde sadece aldığı depozitoyu iade edemez. Bu sebeple kira sözleşmesine, depozitonun tutarını değil, kaç aylık net kira bedeli karşılığı olduğu yazılması daha doğru. Aksi takdirde depozito sabit kalır, kira bedeli yıllık kira artışlarıyla yükselmiş olur.
Kiracının sözleşmeye aykırı olarak haklı bir nedeni olmaksızın kiralanandan erken çıkması halinde belli bir tazminat yükümlülüğü oluşsa da; bu durum kira ilişkisi kapsamında ödediği depozitonun iadesini talep edemeyeceği anlamına gelmeyecektir.
2023 KYK BURS VE KREDİ ÜCRETLERİ NE KADAR? 2023 yılının Ocak ayından itibaren üniversitelerin ön lisans ve lisans bölümlerinde eğitim alan öğrencilerin 1250 TL olarak belirlenmişti. Üniversitelerin kapalı olduğu tatil dönemlerinde de Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından burs ödemesi yapılmaktadır.
1. tip KYK yurtları, en yaygın bulunan yurt tipidir. Bu yurtlarda odalar genellikle 4-6 kişiliktir. Odalarda çalışma masası, buzdolabı ve bazı yurtlarda kitaplık bulunmaktadır.
Kayıt Sildirme ve Depozito İade
GÜVENCE BEDELİ İADE İŞLEMLERİNİZ İL MÜDÜRLÜKLERİ TARAFINDAN YAPILMAKTADIR. DİLEKÇENİZE İSTİNADEN YAPILACAK İADE İŞLEMİNİ, YURDUNUZUN BAĞLI OLDUĞU İL MÜDÜRLÜĞÜNDEN TAKİP EDİNİZ. Kayıt Sildirmek için; Kalmakta olduğunuz yurdunuza imzalı bir dilekçe vermeniz gerekmektedir.
Verilen süre içerisinde ödemesini gerçekleştirmeyen öğrencinin yurtla ilişiği kesilir. Aynı öğretim yılı içinde bu öğrencilerin başvuruları yeniden değerlendirilir.
YURT ÜCRETLERİNİZİ AYIN 1'İNDEN SON İŞ GÜNÜ SAAT 16.00'ya KADAR ÖDEYEBİLİRSİNİZ. 1) Yurt ücretlerinizi Ziraat ATM'lerden (KARTSIZ İŞLEMLER / EĞİTİM ÖDEMELERİ), kyk.gsb.gov.tr (E – ÖDEME) ekranından on-line veya Ziraat İnternet Bankacılığı ( EĞİTİM ÖDEMELERİ)'ndan ödeyebilirsiniz.
a) Eylül ayı hariç öğrenciye içinde bulunulan ayın yurt ücretini ödemesi için ayın son günü saat 23.00'e kadar süre verilir. Ayın son gününün resmi tatil gününe denk gelmesi halinde süre ilk iş günü saat 23.00'e kadar uzatılır.
Eğer depozito, aylık kira olarak alındıysa iade durumunda da kira artış oranı dikkate alınarak son güncel kira bedeli üzerinden iade yapılmalıdır.
Kiracılar bazen kontrat bitmeden evi terk etmek isteyebilir. Erken çıkan kiracı, kalan ayların kirasını ödeme zorunda mıyım diye sıklıkla sormaktadır. Bu durumda kontrat süresinin sonuna kadar ödeme yapmaları gerekmez.
Normal şartlarda elden veya banka ilan yoluyla TL olarak kiraya verene gönderilen depozitonun iadesinde faiz işlemesi söz konusu olmaz. Daha doğru bir ifade ile, depozitonun mülk sahibine verildiği günden itibaren faiz işlemez.
Türk Borçlar Kanunu 35. maddede yer alan hükümlere göre; kiracının kira sözleşmesi bitmeden önce evden çıkması mümkündür.
2. Depozito En Fazla Ne Kadar Kararlaştırılabilir? TBK'nın 342. maddesine göre, konut ve çatılı işyeri kiralarında depozito, üç aylık kira bedelini aşamaz. Kiracının korunması adına getirilen bu sınır, yalnızca konut ve çatılı işyeri kiralarında uygulama alanı bulabilecektir.
Yani evde 10 senedir oturan bir kiracı doğal olarak evin boyasında meydana gelen eskimelerden sorumlu değildir. Evden çıkarken de boya ve badana yapmak zorunda değildir. Ancak doğal olmayan nedenlerle evin boyasına ve badanasına zarar gelmesi durumunda kiracı bunları onarmak ve yenilemek zorundadır.
Yani kiraya veren kiracından makul bir süre daha kira bedelini talep edebilecektir. Fakat bu kiralanandan erken çıkan kiracının hiçbir şekilde depozito talep edemeyeceği anlamına gelmemektedir. Somut duruma göre kiracının erken tahliyeye rağmen depozitonun tam veya kısmi olarak iadesini alabilmesi mümkündür.
Eğer kiracı ile yeni malik arasında sözleşme devam edecek ise, yeni malikin kural olarak kira sözleşmesinin tarafı olurken, depozitoyu da önceki malikten aldığı kabul edilir. Bu nedenle, önceki malik, taşınmaz satıldığında, uhdesinde bulunan depozitoyu ya kiracıya iade eder, ya da yeni malike vermiş sayılır.
Bu gibi nedenlerle alınmış olan depozito bedeli haliyle son ayın kirasına sayılamaz.Eğer taşınmaz üzerinde herhangi bir hasar oluşmamışsa güvence bedeli kiracıya aynen iade edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri