Herakleitos evrende bulunan tüm şeylerin bir değişim ve oluş içinde olduğunu ileri sürer. Evrenin arkhesinin ateş oldu- ğunu, her şeyin ateşten geldiğini ve yine ona döneceğini ve böylece evrenin varlığını akış içinde sürdürdüğünü savunur.
Herakleitos'a göre insan üç şeyden oluşmuştur; ateş, su ve toprak. Sürekli bir dönüşüm vardır. Ruhlar için ölümün su olmak olduğunu, su için ölümün toprak olmak olduğunu, topraktan ise su olduğunu, sudan da ruh olduğunu söyler.
Öldüğünde 60 yaşında olan filozof, birçok felsefe akımın kurulmasına da öncülük etti. Herakleitos'un görüşlerinden etkilenen felsefe akımlarından bazıları şunlardır: Stoacılık, Nihilizm, Varoluşçuluk, Alman İdealizmi, Şüphecilik.
Pre-Sokratik filozoflardan olan Herakleitos da doğanın ilk ilkesi olarak ateşten söz eder. Ona göre evrende sürekli bir değişim vardır. Herakleitos'un öğretisinde oluş ve değişim önemli bir yere sahiptir. Herakleitos'a göre evren, sürekli, evrensel bir değişim ve dönüşüm içindedir.
Herakleitos'a göre, evren sürekli bir oluş ve değişim içindedir. Her şey her zaman durmaksızın değişmektedir. Hiçbir şey aynı olarak kalmamaktadır. Değişme, ya gelişme ya da başka bir şeye dönüşme şeklinde gerçekleşmektedir.
İlgili 37 soru bulundu
Şöyle ki, Herakleitos'a göre evrendeki nesnelerin tümü değişirler, her şey bir başka şeyin yıkımı ve ölümü sayesinde olur. Evrendeki öğeler arasında sürekli bir çatışma ve savaş hali vardır. Değişmeyen tek şey, bu değişmenin kendisidir9. Bu değişme bir yasaya göre olmaktadır, Herakleitos buna logos der10.
Platon, ideal bir devlet yapısı ve adalet anlayışı üzerine odaklanmıştır. "Devlet" adlı eserinde, bir devletin en iyi biçimi olarak düşündüğü "idealar devleti"ni ve adaletin önemini ele almıştır. Bu devlette adaletin, her bireyin yeteneklerine ve doğasına uygun bir iş yapmasıyla sağlanacağını savunmuştur.
Democritus'un teorisi, her şeyin fiziksel olarak, ancak geometrik olarak bölünemez olan "atomlardan" oluştuğunu; atomlar arasında boşluk olduğunu; atomların yok edilemez olduğu ve her zaman hareket hâlinde olduğunu ve olacağını; sonsuz sayıda ve şekil/boyut olarak farklılık gösteren atom türleri olduğunu savundu.
Herakleitos'a göre, arkhe “ateş”tir. Alevde yakılan bir şey değişime uğrar ve sonunda hepsi alev olur, alevin kendisi ise asla değişmez. Yakılan her şeyin ateşe dönüşmesi gibi, ateşte her şeye dönüşmektedir, bu sebepten ötürü Herakleitos, ateşin arkhe olduğunu öne sürmüştür.
Aristoteles, Platon ve Sokrates gibi aristokrasiyi savunur. Ancak onun savunduğu aristokrasi soya değil bilgiye dayanır. Aristoteles'e göre, devleti en bilgili ve yetkin kişiler yönetmelidir.
Heraklitos, insanın ateş, su ve topraktan oluştuğu düşünen bir filozoftur. Milattan önce 535 ile 475 yılları arasında Efes'te yaşadığı düşünülmektedir.
Herakleitos felsefesinde, varlığın bir oluş içinde açıklandığını ve varolan tek gerçekliğin oluş ve değişmeden ibaret olduğunu görürüz. Buna karşılık Parmenides'te öncelikle oluş düşüncesinin inkârına tanık oluruz. Parmenides gerçekliği ebedi, değişmez ve sürekli olan 'Bir' kavramı ile açıklamıştır.
🚨 “Kendimi aradım.” Herakleitos İnsanın kendini arayış yolculuğu, hayatın tüm aşamalarında devam eder. Bazen bir olay, bazen bir kişi insanın kendini aramasına ve sorgulamasına yol açar. Bu arayışın ilk adımı, neden bu dünyada var olduğumuzu sormamız ile başlar.
Herakleitos ve Whitehead tarafından temsil edilen oluşçuluk yaklaşımına göre varlık; sürekli oluş, yok oluş ve yeniden varoluş süreci içindedir. İnsan, doğa, evren kısacası yaratılmış her şey sürekli bir değişim içindedir. Bir şey hariç her şey değişir. Değişmeyen tek şey ise değişimin kendisidir.
Yunan filozoflardan Heraklitos'la özdeşleşmiş “Her şey akar” deyişi, bazen bin sayfalık bir terapi kitabının anlattığından daha çok şey ifade eder benim için! Kimi zaman çok uzun anlatmaya gerek yoktur, içi dolu bir cümle çok şeyi açıklar. Her şey akar, yani her şey değişir, hiçbir şey aynı kalmaz.
Hiçbir şey bilmediği hâlde kendisini bilge sanan bu insanlardan tek farkının "hiçbir şey bilmediğini bilmesi" olduğunu söyler. İşte onun gerçek bilgeliği bu bilinçtir. Ancak bu tutum, bilgeliklerini çürüttükleri insanlar tarafından bir bilge olarak sanılmasına yol açar. Edindiği düşmanlıkların nedeni de budur.
Atomculuk Okulu, maddeci filozoflar Empedokles ve Anaksagoras'ın ardından Leukippos ve onun öğrencisi Demokritos tarafından benzer bir materyalizm doğrultusunda oluşturdukları ve geliştirdikleri atom düşüncesiyle anılan felsefe okulu.
Ciddi bir direnmeyle karşılaşmaksızın şehre giren Herakleios, Phocas'ı kendi elleriyle öldürdü.
Varlık maddedir
Materyalizme göre akıl, maddeye bağlı olarak çalışmaktadır. Mekanik materyalizm ve diyalektik materyalizm olarak kendi içerisinde ikiye ayrılmaktadır. Demokritos, varlığın sonsuz sayıda atomdan meydana geldiğini savunmuş, evreni mekanik ve determinist bir bakış açısıyla incelemiştir.
Descartes sıklıkla, yaklaşımı Batı felsefesinin gidişatını derinden değiştiren ve modernite için temel oluşturan düşünür olan modern Batı felsefesinin babası olarak anılır.
Dalton Atom Modeli (John Dalton 1766–1844)
Atom hakkında ilk bilimsel görüş 1803 – 1808 yılları arasında İngiliz bilim adamı John Dalton tarafından ortaya atılmıştır. Dalton' a göre; Maddenin en küçük yapı taşı atomdur. (Maddeler çok küçük, bölünemez, yok edilemez berk taneciklerden oluşur.)
Hegel mutlak idealizmin yani özne ile nesnenin özdeşliğinin bilincin tarihsel gelişiminin bir sonucu olarak görmektedir ve dolayısıyla özne ile nesnenin bilincin tarihsel süreç içinde yerini almasını ve bir bütünlük içinde olmasını savunmuştur.
Bu bağlamda Aristoteles'e göre dört neden sıralanabilir; birin- ci neden olarak formel neden yani bir şeyi o şey yapan şey, ikinci olarak madde ve dayanak olarak maddi neden, üçüncüsü değişimin nedeni olarak fail neden, son olarak da ereksel neden.
Akılcılık; usçuluk veya rasyonalizm olarak da adlandırılan, bilginin doğruluğunun duyum ve deneyimde değil, düşüncede ve zihinde temellendirilebileceğini öne süren felsefi görüş.
Herakleitos'un varlık anlayışının temelinde yer alan ve başka bir dile çevrilemeyen logos sözcüğü söz, düşünme, akıl, oran, ölçü gibi çok anlamlı bir sözcüktür. MÖ 5. yüzyılda Herakleitos logosu evreni düzenli bir bütün olarak kuran ve hareket ettiren ussal ilke biçiminde tanımlamıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri