Evet, e-Devlet üzerinden gerçekleştireceğiniz sorgulama ile adınıza haciz olup olmadığını öğrenebilirsiniz.
Bankaların müşteri hizmetlerini arayarak ya da hesabınızın bağlı olduğu banka şubesine giderek hesabınızda bloke olup olmadığını öğrenebilirsiniz. İnternet şubeler ya da cep şubeler de hesabınızda bloke olup olmadığını görebilmenizi sağlayabilir.
E-haciz kaldırma için de borcun ödenmesi veya yapılandırılması gerekir. Borç ödendikten veya yapılandırma yapıldıktan sonra ilgili kuruma dilekçe yazılarak e-haciz kaldırma talebinde bulunulur. Bu talep üzerine ilgili kurumdan “Borcu yoktur.” belgesi alınarak bankaya teslim edilir ve hesaplardaki bloke kaldırılır.
E-devlet sistemine girdikten sonra ana sayfada bulunan arama çubuğuna “e-haciz” yazdığınızda karşınıza “Araçlara Uygulanan Elektronik Haciz Sorgulama” ve “Banka Hesaplarına Uygulanan Elektronik Haciz Sorgulama” olmak üzere iki adet seçenek çıkacak.
İnternet ortamında icra takibi sorgulaması e-devlete giriş yaparak gerçekleştirilir. T.C. Kimlik numarası ve E-devlet şifresi ile siteye giriş yaptıktan sonra “icra takibi sorgulama” sekmesine giriş yaparak veya “dava dosyası sorgulama” sekmesine giriş yaparak icra takibi sorgulaması gerçekleştirilebilir.
İlgili 17 soru bulundu
Vatandaşlar e haciz durumlarını ve e-hacize ilişkin işlemlerini e-devlet ya da interaktif vergi dairesi üzerinden sorgulayabilir. E-devlet üzerinden sorgulama yapabilmek için TC kimlik numaranız ve e-devlet şifreniz ile platforma giriş yapılabilir ya da diğer e-devlet giriş seçenekleri kullanılabilir.
Bankanın maaş hesabı üzerindeki bloke işlemini koyması halinde kişinin bu hesabın maaş hesabı olduğunu öne sürerek blokenin kaldırılmasını isteyebilirsiniz. Ancak borcunuz varsa ve bunu ödemiyorsanız bankanın size karşı icra işlemlerine başvurması da mümkün olabilecektir.
Her ne kadar emekli maaşına haciz yasaklanmış olsa da bu yasak mutlak değildir. Şayet borçlu, maaş hesabına haciz konulmasına muvafakat etmişse bu durumda emekli maaşı haczedilebilecektir. Ancak önemle belirtmeliyiz ki, emekli maaşı haczine muvafakat önceden verilemez.
Vatandaşların borçları ne kadarsa bloke işlemlerinde banka hesaplarından o kadar para geri alınır. Bloke işlemlerini kaldırmak isteyenlerin bütün borçlarını ödeyip borçlarını ödediklerine dair belgeyi bankaya veya vergi dairesine götürerek bloke iptal işlemleri için başvuruda bulunmaları gerekir.
Bulunan Banka Sorgulama” isimli e-Devlet Kapısı hizmetiyle kolayca öğrenebilirsiniz. e-Devlet Kapısı Hizmetleri için www.turkiye.gov.tr adresine girdikten sonra sitedeki arama çubuğuna “Mevduat/Katılım Fonu Hesabı Bulunan Banka Sorgulama” yazarak bu hizmete ulaşabilirsiniz.
Banka hesabınızda/hesaplarınızda haciz olup olmadığını E Devlet ve GİB internet sitelerinden öğrenebilirsiniz. E HACİZ SORGULAMASI NASIL YAPILIR? Eğer bu türden borçlarınız varsa banka hesaplarınızda bloke var mı yok mu sorgulamak için E-Devlet ve Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) internet sitelerini kullanabilirsiniz.
Banka hesaplarındaki blokeyi kaldırabilmek için; Savcılık tarafından talep edilen bloke işlemlerinde blokenin kaldırılması için yine savcılık tarafından talep edilmesi gereklidir. Kişiler kendi talepleri ile savcılık tarafından konulan blokeyi kaldıramazlar.
e-Devlet Kapısı'nda kayıtlı ve doğrulanmış e-posta adresiniz varsa, bu e-posta adresine gönderilecek olan doğrulama kodunu girerek SIM blokesini kaldırabilirsiniz.
MASAK tarafından hesaba koyulan blokenin ne zaman kalkacağına ilişkin kanun ve diğer mevzuatlarca düzenlenen süre 7 işgünüdür.
Savcılık Kararıyla Banka Hesabına Bloke Konması
5549 sayılı kanunun “Koruma tedbirleri” başlıklı 17. maddesinde suç gelirlerinin aklanması, kara para aklama şüphesinin kuvvetli olması halinde şüpheli hesaplara el konulabileceğini düzenlemektedir.
Haciz işlemi, borçlunun borcunu tamamen ödemesi veya mahkeme kararıyla kaldırılabilir. Haciz işleminin kaldırılması için alacaklının talebi üzerine mahkeme kararı gereklidir. Borçlunun alacağını tamamen ödemesi durumunda, alacaklı veya icra dairesi bu durumu mahkemeye bildirerek haczi kaldırabilir.
Blokeli hesaba para gelmesi durumunda, genellikle bu miktarın çekilmesi veya kullanılması mümkün olmaz. Bloke, hukuki veya finansal nedenlerle uygulanır ve bu durumda hesaptaki paraya erişim kısıtlanır. Borçlar veya yasal süreçler sona ermeden önce bloke kaldırılmayabilir.
Banka haczinin nasıl kaldırılacağı tarafımıza çok kez sorulan sorulardan biridir. Banka haczini bloke konulan hesabın ait olduğu bankadan kaldırmamız mümkün değildir. Banka haciz kaldırma işlemi icra takibinin yapıldığı yer icra dairesinden yapılmaktadır.
Avukatların Uyap'ta Tanımlı Banka Hesaplarına Haciz / E-Haciz Yapılamaz!
Eğer devletin vergi dairesi dahil herhangi bir kuruluşuna borcunuz varsa Maliye Bakanlığı'nın e haciz yapma imkanı ile maaş hesapları dahil tüm banka hesaplarınıza bloke konulabilir.
Borç ve Haciz Kaynaklı Bloke
Bunlardan birincisi kişinin özel borcundan dolayı hakkında icra takibi yapılması ve bankaya haciz ihbarnamesi gönderilmesidir. Bu durumda kişinin banka hesabı, borç miktarından bağımsız olarak blokelenmiş olacaktır. Ayrıca ihtiyati haciz yoluyla da banka hesabına bloke konulabilmektedir.
BANKA KREDİSİNİ ÖDEMEYEN MAAŞ HESABI SAHİBİNİN İZNİ YOKSA MAAŞ HACZİ DIŞINDA KESİNTİ YAPILAMAZ. | Karamercan Hukuk Bürosu.
Alacaklı haczin konulmasından itibaren 6 ay içinde ilgili mevduatların dosya hesabına aktarılmasını istemezse haciz düşecek, borçlu bir talep dilekçesi ile banka hesaplarında bulunan hacizlerine kaldırılmasını talep edebilecektir.
Banka maaşın ne kadarına el koyabilir sorusunun cevabı, İcra ve İflas Kanunu'nda belirlenmiştir. Buna göre, banka maaşına el koyma işlemi, işçinin net maaşının dörtte birinden fazla olmamak üzere yapılır. Yani, maaşınız 6.000 TL ise, en fazla 1.500 TL'si haczedilebilir.
Bankalar emekli maaşının 12 ay boyunca hesaplarda hareketsiz kalması durumunda bu maaşları bloke eder. Bloke edilen maaşlar Sosyal Güvenlik Kurumu'na iade edilir. Bu uygulamanın esas amacı yalnız yaşayan ve daha sonra vefat etmesine rağmen bildirilmeyen emeklinin maaşını devlet bütçesine kazandırmaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri