Haczi kaldırmak için öncelikle borçlu tarafın borçlarını ödemesi gerekmektedir. Borçlar tamamen ödendiğinde, herhangi bir alacak veya borç kalmadığından emin olunmalıdır. Ardından, haciz kaldırma talebinde bulunulmalıdır. Bu süreç genellikle icra dairesine bir dilekçe verilerek başlatılır.
Banka Hesaplarına Haciz Konulması
İcra ve İflas Kanunu'nun 106. maddesi uyarınca taşınmaz üzerinde bulunan haciz süresi 1 yıl, taşınır üzerinde bulunan haciz süresi 6 aydır. Alacaklı bu süre içinde haciz konulan malın satışını istemek zorundadır. Aksi halde hacizler düşecektir.
e-Haczin kaldırılmasının tek yolu borçları ödemektir. Borçların tamamı ödenmediği sürece e-Haciz kaldırılamaz. e-Haczi kaldırmak için borçlu tarafın vergi dairesine ya da banka şubesine ödeme yapması gerekir. Ödemeler tamamlandığında ilgili kuruma haczin kaldırılması için bir dilekçe verilir.
e-Haczin kaldırılmasının tek yolu, haciz tutarını ödemektir. Ödeme gerçekleştirildikten sonra, borcu yoktur yazılı alınır ve e-haciz kaldırılır.
Kişilerin borçlarını ödememeleri sonucunda yasal sürecin başlatılması ile icra dairesi veya savcılık tarafından tüm bankalara kişinin banka hesaplarına bloke konulmasına adına bildirim yapılır. Borçlu kişinin hesabında bulunan paradan borcu miktarınca kadarı bloke edilir.
İlgili 43 soru bulundu
Böyle bir durumda borcun ödemesinin yapıldığına dair dekont veya belge, banka şubesine sunulabilir. Eğer dekont mevcut değilse icra mahkemesinden ödemenin yapıldığına dair bir belge istenebilir ve bu belge, banka müdürlüğüne iletilebilir. Bu işlemler sonrasında bloke kaldırılır.
MASAK tarafından hesaba koyulan blokenin ne zaman kalkacağına ilişkin kanun ve diğer mevzuatlarca düzenlenen süre 7 işgünüdür.
İcranın kapanması için dosyanın borcunun tamamen ödenmesi veya zamanaşımının geçmesi gerekmektedir. İcra takibi 10 yıllık süre geçmekle kapanmaktadır. Haciz dosyasına 1 yıl işlem yapılmazsa icra takibi kendiliğinden takipsiz kalır ve düşer.
Borçlar tam olarak ödenmedikçe, e-Haciz kaldırılamaz. Borçlu tarafın e-Hacizi kaldırmak için vergi dairesine veya banka şubesine ödeme yapması gerekmektedir. Ödemeler tamamlandığında, haczin kaldırılması için ilgili kuruma bir dilekçe verilir. Dilekçede borcun ödendiği belirtilir ve “Borcu yoktur” yazısı alınır.
İcra ve İflas Kanunu'na göre, ilamsız icra takibi, alacaklının takibi bıraktığı tarihten itibaren 5 yıl içerisinde düşer. Yani, alacaklının 5 yıl boyunca herhangi bir icra işlemi yapmaması halinde, icra takibi kendiliğinden düşer ve borçlu üzerindeki haciz kaldırılır.
Vatandaşların borçları ne kadarsa bloke işlemlerinde banka hesaplarından o kadar para geri alınır. Bloke işlemlerini kaldırmak isteyenlerin bütün borçlarını ödeyip borçlarını ödediklerine dair belgeyi bankaya veya vergi dairesine götürerek bloke iptal işlemleri için başvuruda bulunmaları gerekir.
İcra hukuku kapsamında borçlunun maaş hesabının haczedilmek istenmesi durumu buna bir istisna getirmektedir. Maaş hesabına haciz konulması, borçlunun geçimini sağlama imkanını elinden aldığı için, bu hesaba haciz uygulanamaz.
Eğer e-haciz, bir borcun tahsili amacıyla gerçekleştiyse, borcunuzu ödemeniz veya anlaşmaya varmanız durumunda haciz kaldırılabilir. Borcun tamamının veya anlaşmaya göre belirlenen miktarın ödenmesi durumunda, icra dairesi haczi kaldıracaktır.
Tarafınıza ait borç ve ek masrafların hesaplanması için İcra Dairesi'ne gidilmeli ve ilgili dosya numarası ile dosya kapak hesabı hesaplanmalıdır. Masraflar arasında icra dosyası kapatma harcı 2023 de bulunur. İcra dosyası kapatma harcı 2023 yılında 31.40 TL olarak belirlenmiştir.
Bankanın maaş hesabı üzerindeki bloke işlemini koyması halinde kişinin bu hesabın maaş hesabı olduğunu öne sürerek blokenin kaldırılmasını isteyebilirsiniz. Ancak borcunuz varsa ve bunu ödemiyorsanız bankanın size karşı icra işlemlerine başvurması da mümkün olabilecektir.
Borçlunun mal ve haklarında haczin kaldırılması için iki yol mevcuttur. Bunlardan ilki, İcra İflas Kanununda yer alan sürelerin geçmesi, ikincisi de ya alacaklının bizzat ya da alacaklının vekilinin talebidir.
Borcu ödediğinizde, alacaklı tarafından yapılan talep üzerine mahkeme kararı ile icra dosyanızın kapatılması sağlanır. İbraname ile de icra dosyası kapatma işlemi yapılabilir. Bunun yanında, e-Devlet üzerinden ödenen icra dosyalarının düşme tarihi görüntülenebilir.
e Haciz kaldırma işlemi
Tebliğ edilen borç 15 gün içerisinde ödenirse haciz kaldırma işlemi otomatik olarak gerçekleşir. e-Haciz kaldırma işlemleri e-Devlet üzerinden yönlendirildiğiniz Gelir İdaresi Başkanlığı sitesinde yer alan "ödeme ve borç işlemleri" sekmesinden yapılır.
Haciz kaldırma talebi yapmak isteyenler icra mahkemesine dosyaya uygun bir dilekçe vermesi gerekmektedir.
İcra takibinin kesinleşmesinden itibaren 1 yıl içerisinde alacaklı tarafından talepte bulunulmazsa icra dosyası işlemden kaldırılır. İşlemden kaldırılan icra dosyasında yeniden icra takibi yapabilmek için, “Yenileme Talebinde” bulunmak gerekir.
İcra takibinin kapanması için borcun tamamının ödenmesi veya zamanaşımının dolması şarttır. İcra takibi 10 yıldan sonra kapanır. Buna ek olarak 1 yıllık süre geçtikten sonra haciz işlemleri yenilenmezse dosya takipsizlikle kapanır.
Borcunuzu tamamen kapattıysanız, alacağınız borcu yoktur yazısı ile öncelikli olarak maaşınızın yattığı bankayı ya da kredi kartı gibi bankacılık ürünlerini kullandığınız diğer bankaları tercih ederek tekrar kredi talebinizi iletebilirsiniz.
Yasal takibe düşmemiş fakat ödemesi gecikmiş borç nedeniyle yapılan bloke işlemleri borcun ödenmesini takip eden 24 saat içerisinde kaldırılır.
İstanbul Barosu'nun Eylül-Ekim ayı sayısında da yayımlanan Yargıtay 12. Hukuk Dairesi'nin 19.12.2018 tarihli ve 2018/15328 E. ile 2018/13845 K. sayılı kararı uyarınca; “…Bir malın haczedilememesi için yasal düzenlemenin bulunması zorunludur.
Karmaşık ve olağandışı büyüklükteki işlemle, uzun süredir hareket görmeyen ancak bir seferde yüklü miktarda işlem gören hesaplar yakından izleniyor. Bireysel müşterilerin son 3 ayda yaptığı nakit işlemlerin günlük işlem ortalamasının 5 katını bulması, EFT, swift, havale işlemlerinin de 3 katını aşması takip ediliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri