Otomatik kontrol vanaları genel olarak bir boru sistemindeki akışkanı istenilen zamanda ve kontrol-emniyet fonksiyonlarını yerine getirecek şekilde durduran, kısan (ayarlayan) veya akışkana yol vermeye yarayan makina elemanlarıdır.
Pilot kontrolden kasıt, valf sızdırmazlığını sağlayan diyafram üzerinde var olan eşit basıncı, bir şekilde bir fark basınç oluşturup, bu fark basınçla diyaframı yukarı doğru hareket ettirmektir. Böylece orifis açılacak, vana pozisyon değiştirecek ve akışkan valfin çıkış tarafına geçecektir.
Vanaların Kullanım Alanları Vana, su ve benzeri sıvıların boru içerisinde akışını durdurmak, akış yönünü değiştirmek veya serbest bırakmak için iki boru arasında hareket eden kapak veya alet olarak tanımlanabilir.
Elektrikli vana, elektrikli aktüatör tarafından kontrol edilen vana türüdür. Valfin kendisi, bir geçiş yolunu açarak veya kapatarak sıvı veya gaz akışını düzenleyen mekanik bir cihazdır.
2 Yollu Vana Nedir? 2 yollu vanalar aktüatör bağlantılı kullanılır. Sistemdeki kollektörün giriş hattına ya da dönüş hattına bağlanarak sistem kontrolünü tek bir noktadan yapan ve eş ısıdaki suyun gönderilmesi amacıyla kullanılan bileşendir.
İlgili 34 soru bulundu
Yani kaloriferleriniz çalışırken musluktan sıcak su almak istediğinizde üç yollu vana motoru konumunu değiştirerek musluklara sıcak su akışını sağlayacaktır. Üç yollu vana motorunuz bozulur ise, musluktan sıcak su alırken kaloriferleriniz ısınmaya bilir (ya da tam terside olabilir).
Üç yollu vana, merkezi ısıtma sistemlerinde yönlendirme ve karıştırma vanası olarak kullanılır. Kazan, kombi veya boyler tesisatında sistemdeki akışkanın (suyun) sıcaklığını ayarlar. Karışım amacıyla kullanıldığında, iki farklı sıcaklıktaki devrelerden gelen su, vanada karışır ve karışım sıcaklığı ile vanadan çıkar.
Termostatik vana, sıcaklık sensörüne sahip bir mekanik valftir. Radyatör olarak da bilinen peteklerin sıcak su girişine takılan bu vanalar ortamın ısınını kişilerin tercihine göre dengede tutar. Sıcaklık sensörü, vananın içindeki sıcaklığı ölçer ve bu değere göre vananın açılmasını veya kapanmasını sağlar.
MİNİ Mini küresel vana, bir boru tesisatında kapatma uygulaması için kullanılan çeyrek dönüşlü tip küresel vanadır. 16 - 17 Dişli bir vanadır. Mini tip vanalar, daha büyük vanaların gerekli olmadığı küçük, sınırlı alanlarda kullanım için idealdir.
Aktüatörlü vanalar özellikle endüstriyel alanda sıkça kullanılır. Vananın üzerine monte edilen aktüatör ile vanayı açıp kapayarak akışkanı kontrol eden tesisat elemanlarıdır. Kullanılacak prosese göre vana çeşitleri kelebek veya küresel gibi çeşitlendirilebilir.
Vanayı kapatmak için kolu mile dik olarak çevirin. Kelebek vana kapalıysa, kol mile paralel olmalıdır. Açıksa, yatay olacaktır. Bir kelebek vana takarken, gövdeyi diğer boru elemanlarının üzerinde tuttuğunuzdan emin olun.
Balans vanaları, ısı transferi istediğimiz cihazlar ve ünitelerden tasarlanan debinin üstünde bir akışı engelleyerek, sistemin sağlıklı ve dengeli bir şekilde çalışmasını, tasarlanan sıcaklıklara en maliyetsiz şekilde ulaşılmasını ve konfor şartlarının sağlanması için kullanılan vana tipidir.
Ayvaz TGV-30 Üç Parçalı Tam Geçişli Küresel Vanalar, yanıcı gazlarda, LNG, LPG ve doğalgaz hatlarında kullanılmak için tasarlanmış vanalardır. Bu tür vanalar, açma-kapama ve akış kontrolü sağlayan önemli kontrol elemanlarıdır.
Teleskobik Vanalar, çökeltme tanklarının çamur alma yapılarında debiyi kontrol etmek amacıyla kullanılırlar. Hidrolik seviye farkı prensibine göre çalışan Teleskobik Vanalarda, istenilen debi ayarı volanla kontrol edilen teleskobik boru sayesinde yapılır.
Pnömatik Aktüatörlü Vana Ne İşe Yarar? Pnömatik aktüatörlü vana, mekanizmasını çalıştırmak için basınçlı hava veya gaz kullanan bir vana türüdür. Vana tipik olarak bir valf gövdesi, bir aktüatör ve bir kontrol sisteminden oluşur.
Stop vanalar, sıvı akışını kontrol etmek için sağa ve sola hareket eden bir tapaya sahiptir. Bu disk, sıvı geçişine izin vermek için akış yolu ile hizalanabilen veya engellemek için kapatılabilen bir bağlantı noktasına sahiptir.
Şiber vana su tedarik sistemleri için en yaygın olarak kullanılan parçalar arasında yer alır. Doğrusal hareket izolasyon valfini temsil eder ve akışı durdurma ya da devam ettirme işlevine sahiptir. "Şiber vana nedir?" sorusuna, su akışının kontrol edilmesini sağlayan bir aparat, olarak cevap verilebilir.
Flatörlü Seviye Kontrol Vanası, su depolarındaki seviyesini sürekli kontrol eden hidrolik kontrol vanalarıdır. Ana vana kontrolü 2 yollu flatör sayesinde manuel olarak sağlanır. Depo girişlerine monte edilen ana vana, su seviyesi maksimum seviyeye ulaştığında darbe oluşturmadan kapanır.
Flanşlı kelebek vanalar da, flanşsızlarda olduğu gibi kapama elemanının gövde içerisinde 90º döndürülmesi ile akışkanı durduran veya akışkana yol veren vanalardır. Bu vanalarda flanşlar üretim sırasında gövdede olacak şekilde dizayn edilerek üretilmektedir.
En ideali, oda termostatı ile termostatik vananın birlikte kullanılmasıdır. Ancak oda termostatını kullandığınız odada termostatik vana kullanılmamalıdır. Çünkü termostatik vana radyatör sıcaklığı istenen seviyeye geldiğinde sıcaklığı sabitler.
Termostatik vanalar ortamın ısısının kontrol altına almak için radyatörleri belirli bir derecede sabitler. Her radyatörün ayrı ayrı kontrol edilmesini sağlayan ürünler böylece evlerin fazla veya yetersiz ısınmasını önler. Bununla birlikte fazla doğalgaz kullanımının önüne geçmek için termostatik vanalar idealdir.
Termostatik Radyatör Vanasının Avantajları
Mekan ısısını etkileyen dış faktörleri algılayarak (cephe farkı, güneş ve rüzgarın etkisi) radyatörden geçen su miktarını ayarlar. Böylece hem ortamın ısısı sizin istediğiniz gibi olur hem de bu vana sayesinde gereksiz tüketimin önüne geçilerek tasarruf edilir.
Hücre Tekeri (Rotary Vana) çeşitli granül veya toz malzemenin silolardan akışını kontrol etmeye yarayan iletim sistemi ekipmanıdır. Yer çekimi, basınç veya vakum yöntemi ile çalışırlar.
Dört yollu vana, bir sistemdeki sıvı akışını kontrol etmek için basit bir cihazdır. Bu valfler, pompa ve tank için eşit yüzey alanlarına sahip olma avantajı ile makara tipindedir. Ayrıca dikey bir simetriye sahip olmaları, onları bir sıvı akışının kontrolünü gerektiren uygulamalar için ideal bir seçim haline getirir.
Lug tip kelebek vanalar, bağlanacağı flanşdaki cıvata deliklerini uyum sağlaması amacı ile tasarlanmış bütün gövdeyi kaplayan çıkıntılı kulaklara sahip vana tipidir. İki flanş arasına cıvata, saplama ve somunlar ile sabitlenerek monte edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri