Karmaşık ve olağandışı büyüklükteki işlemle, uzun süredir hareket görmeyen ancak bir seferde yüklü miktarda işlem gören hesaplar yakından izleniyor. Bireysel müşterilerin son 3 ayda yaptığı nakit işlemlerin günlük işlem ortalamasının 5 katını bulması, EFT, swift, havale işlemlerinin de 3 katını aşması takip ediliyor.
Banka memuru, yapacağınız ticari işleminin nedenini paranın nereden geldiğini ve ne için kullanılacağını sormakla yükümlüdür. Hatta banka bazı durumlarda, sözleşme, fiş ,fatura yada açıklamanızı destekleyecek yazılı belge isteyebilmektedir.
Merkez bankası bankalardan kullanılan kredilerin taksitlerinin ödenmesini takip ederek üst üste 3 ay ödenmeyen kredi borçlarının tespitini yaparak borçlular hakkında yasal takip başlatmaktadır. Takibe alınma tarihi nedir sorusunun cevabı ise bu yasal takibin başladığı günü işaret etmektedir.
Bankalar ve finans sektörü üzerinden yapılan para transferleri çoğu zaman vergi kaçağına neden olabilmektedir. Maliye banka verilerinden hareketle toplu vergi incelemeleri 4 – 5 yıldır sürdürmektedir. Bu vergi incelemelerinde yaygın olarak kayıt dışılık takip edilmektedir.
Nitekim, Vergi Usul Kanunu ve ilgili tebliğler ile 7.000 TL'nin üstü ödeme ve tahsilatların, banka veya finans kurumları aracılığı ile yapılması yasal zorunluluk haline getirilmiştir.
İlgili 31 soru bulundu
Hesap Hareketlerindeki Şüpheli İşlemler Nelerdir ? Sadece yurt dışından transfer edilen paranın çekilmesi amacıyla açıldığı anlaşılan bir hesaba gelen paranın, sürekli nakit olarak çekilmesi veya kısa bir süre bu tür işlemler yapıldıktan sonra hesabın uzun süre hareketsiz kalması.
Eğer Türkiye'da senede 10,000 TL kazanıyorsanız, toplam verginiz 1,576 TL olacaktır. Yani, net maaşınız yıllık 8,424 TL, aylık 702 TL olacaktır. Ortalama vergi oranınız 15.8% ve marjinal vergi oranınız 15.8% olacaktır.
Bu limit ABD için 10.000 dolardır. (Ülkemizde de 4208 sayılı Kanunun Uygulanmasına İlişkin Yönetmeliğin 8. maddesinin değişmeden önceki hükümlerine göre; yükümlüler taraf oldukları ve aracılık ettikleri tutarı 5 milyar lira veya muadili dövizi aşan maddede yazılı her türlü işlemi MASAK'a bildirmek zorunda idi.
Mesela; bakiyesi düşük seyreden bir hesaba bir anda yüklü miktarda para gelmesi, hesaba sürekli parça parça para gelmesi, hesaba gelen paraların kısa bir süre içerisinde 3.şahıslara ait hesaplara havale edilmesi gibi işlemlerden dolayı da MASAK tarafından bloke işlemi uygulanabilmektedir.
Temel anlamda bloke, banka hesabına değil; hesap içerisindeki paraya konulur ve hesapta bulunan paranın harcanmasına kısıtlama getirir. Hesap blokeleri, borç sebebi dışında banka kredi borçları, iflas, kefaret, kredi teminatı, vergi borcu, sermaye artırımları gibi sebeplerden ötürü de gerçekleşebilir.
Bankalar, taksitlerin ödenmemesi durumunda 30. ve 60. günlerde sizinle iletişime geçer. Genellikle art arda iki taksit ödenmediğinde ihtarname gönderir. Ardından borcun ödenmesi için 30 günlük bir süre daha tanır. Kredi borcu yasal takip süreci, 90 günün ardından başlar.
Yasal Takip Başlarsa Ne Olur? Ödenmeyen borçlar yüzünden yasal takip başlatılırsa, banka müşterinin kısa bir süre içinde borçlarını ödemesini talep eder. Bu süre boyunca kişiye ödeme konusunda sözlü ya da yazılı olarak hatırlatmalar yapılabilir.
2 farklı banka arası para gönderme protokolüne EFT diyoruz ve hafta içi; ilgili bankaların ortak çalışma saatleri arasında en fazla 5, miktarın büyüklüğüne göre 15 dakika içerisinde geçmesi gerekir.
TAŞINMAZLARA, HAK VE ALACAKLARA EL KOYMA TEDBİRİ
Öncelikle belirtmek gerekir ki banka veya diğer mali kurumlardaki her türlü hesaba el konulması halinde aslında şüpheli veya sanığın, banka nezdindeki alacak hakkına el konulmaktadır.
Birine borç para gönderirken açıklama kısmına 'borç para' 'borç olarak gönderilmiştir' 'geri ödenmek üzere borç' gibi açık ve anlaşılır açıklama yazmakta fayda vardır. KURAL: Açıklamasız gönderilen para borç ödemesi sayılır. Parayı yanlışlıkla gönderdiğini iddia eden iddiasını ispat etmelidir.
Şüpheli İşlemler Takibi ve Bildirim Politikası
Elektronik transferlerde işlem tutarı ya da birbiriyle bağlantılı birden fazla işlemin toplam tutarı 7.500.-TL ve üzerinde olduğunda, kimlik tespiti yapılır.
Hangi Banka Hesaplarına Haciz Konulamaz? İcra hukuku kapsamında borçlunun maaş hesabının haczedilmek istenmesi durumu buna bir istisna getirmektedir. Maaş hesabına haciz konulması, borçlunun geçimini sağlama imkanını elinden aldığı için, bu hesaba haciz uygulanamaz.
Adalet Bakanlığı, Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi'ni (UYAP) güncelledi. Buna göre, çoklu icra takibi artık UYAP'tan yapılabilecek, tebligatlarda kişisel veriler yıldızlanarak gizlenecek. Avukatlar borçlunun banka hesabını icra müdürlüğünde sorgulatabilecek. Bankalarla tek tek yazışmak zorunda kalınmayacak.
Hâkim onayının alınmaması veya üç ay içinde rapor alınmaması halinde el koyma kararı hükümsüz hale gelmektedir. Kanuna göre MASAK tarafından hesaba bloke konulması 7 işgünü olarak düzenlenmişse de bu süre uygulamada daha uzun olduğu ve mağduriyetlerin arttığı su götürmez bir gerçektir.
Daha önce bu konudaki parasal alt sınır 85 bin lira olarak uygulanıyordu. Ayrıca, elektronik transferlerde işlem tutarı ya da birbiriyle bağlantılı birden fazla işlemin toplam tutarında kimlik tespitinin ve alınan bilgilerin teyidinin yapılması gereken sınır ise 7 bin 500 liradan 15 bin liraya yükseltildi.
Ticari faaliyet gösteren kişi ve kuruluşların faaliyetleri kapsamında olağan olarak tekrarı gereken işlemlerin, münferit işlem olarak kalması ya da aksine, olağan ticari hayatta sık yapılmayan işlemlerin sürekli olarak tekrarlanması.
MASAK'ın başlıca görevleri para aklama suçunu, terörün finansmanı ve kitle imha silahları yayılımının finansmanını önlemek, bunlar hakkında araştırma yapmak, önlemler geliştirmek ve toplanan bilgileri işleyerek gerekli makamlara sunmaktır.
Eğer Türkiye'da senede 8,000 TL kazanıyorsanız, toplam verginiz 1,261 TL olacaktır. Yani, net maaşınız yıllık 6,739 TL, aylık 562 TL olacaktır. Ortalama vergi oranınız 15.8% ve marjinal vergi oranınız 15.8% olacaktır.
Eğer Türkiye'da senede 5,000 TL kazanıyorsanız, toplam verginiz 788 TL olacaktır. Yani, net maaşınız yıllık 4,212 TL, aylık 351 TL olacaktır. Ortalama vergi oranınız 15.8% ve marjinal vergi oranınız 15.8% olacaktır.
Eğer Türkiye'da senede 15,000 TL kazanıyorsanız, toplam verginiz 2,364 TL olacaktır. Yani, net maaşınız yıllık 12,636 TL, aylık 1,053 TL olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri